Amerika verbant Winnie de Pooh

Deze week is het Banned Books Week in Amerika. Een week lang proberen scholen, gemeenschappen en bibliotheken aandacht te geven aan ‘controversiële’ boeken en de vrijheid te lezen wat men wil.

ALA Freadom Slide 2013

Dat China, Noord-Korea, Rusland of Cuba boeken verbieden, zal niemand echt verbazen. Totalitaire regimes hebben geen boodschap aan boeken die het volk bewust maken en aansporen voor zichzelf te denken. Maar dat een Westers land als Amerika, dat prat gaat op vrijheid van meningsuiting, lijsten heeft van boeken die verbannen mogen worden uit scholen en bibliotheken, is moeilijk te accepteren. Ook voor het lezende Amerikaanse publiek.

Geloof het of niet maar de eerste officiële lijst met verboden boeken was een Nederlandse ‘uitvinding’ uit 1529 van de Rooms-katholieke Kerk. De laatste grote boekvernietiging die in Europa plaatsvond, was in 1933 onder het bewind van Hitler. Waarmee ook meteen inzicht gegeven wordt in de 2 grootste groepen die boekverbanning niet verkeerd vinden: regering en godsdienst. Dat was 400 jaar geleden al zo; dat is anno 2013 nog steeds zo!

MijnKamp-HitlerGelukkig zijn wij Nederlanders van deze ziekte genezen en hebben we het recht elk boek te kopen, lenen én lezen dat uitgebracht is. Met 1 uitzondering: “Mijn Kamp” van Adolf Hitler. Voor één of andere bizarre reden berust het copyright van de Nederlandse vertaling bij de Nederlandse staat. Het boek mag officieel nog steeds niet uitgegeven noch verkocht worden, hoewel je het wel mag lenen en lezen. Als je het wil kopen, ben je aangewezen op -hoe ironisch- Amerikaanse boekhandels zoals Amazon.com .

In september 2007 liet de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Ronald Plasterk, weten dat wat hem betreft Hitlers boek vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een krappe kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) bleek het niet met hem eens te zijn.

BookBanHoe zit het dan met die verbannen boeken in Amerika? Elke ‘gemeente’ (‘county’ binnen een ‘state’) staat het vrij zo’n lijst aan te leggen en te verspreiden in scholen, gemeenschappen en bibliotheken. Elke scholengemeenschap mag boeken uit het verplichte leespakket verwijderen als iemand voldoende argumenten aanlevert. Elke bibliotheek mag boeken verwijderen die officieel als ‘slecht’ worden beschouwd. De lijst van boeken die nationwide verbannen zijn, is droevig. De verbannen boeken van scholen en bibliotheken is bizar en om te huilen.

In 1989 werd een geïllustreerde versie van Roodkapje verbannen omdat men zag hoe Roodkapje wijn en brood naar oma bracht en hoe de wolf de slaapjurk van oma aangetrokken had.

In 1999 werden tijdelijk diverse werken van Shakespeare verbannen in Savannah, USA, vanwege hun explicite taal.

In 2006 werd in diverse staten Winnie de Pooh verboden omdat pratende dieren beledigend zouden zijn voor God. Dezelfde Winnie De Pooh werd eveneens door bepaalde gemeenschappen in Engeland en Turkije verboden omdat Piglet (Knorretje) een varkentje is en een belediging van Allah.

In 2010 werd Het Dagboek van Anne Frank in diverse staten aangepakt omdat het te seksueel en te depressief zou zijn.

In 2010 werd zelfs Websters, Amerika’s meest bekende woordenboek, in diverse scholen in Californië verboden omdat het begrip “orale seks” erin stond.

Tussen 2001 en 2010 is Harry Potter de meest verbannen boekenserie ter wereld.

Welke boeken staan in de top 100 van verbannen boeken? Onder andere deze juweeltjes: The Catcher in the Rye van J.D. Salinger, The Lord of the Rings van J. R. R. Tolkien Sophie’s Choice van William Styron, Cat’s Cradle van Kurt Vonnegut, A Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams en Midnight’s Children van Salman Rushdie.

Inspiratie voor dit artikel : Banned Books Week 2013

boek_denk_Lee

Leuk? Boeiend? Mooi? Vertel het je vrienden!

AnjaVG

Content professional at Tekstbureau Van Ginneken
Tekstschrijver, content professional en redacteur, gespecialiseerd in tekst & beeld en social media, met enthousiasme voor schrijven, beeldbewerking en verse muntthee uit eigen tuin met acaciahoning. Mijn passie voor mijn vak verliest het af en toe van janusgezichten en hardleerse wannabe's. Maar die frustraties raak ik elders wel kwijt. ;-)

Over AnjaVG

Tekstschrijver, content professional en redacteur, gespecialiseerd in tekst & beeld en social media, met enthousiasme voor schrijven, beeldbewerking en verse muntthee uit eigen tuin met acaciahoning. Mijn passie voor mijn vak verliest het af en toe van janusgezichten en hardleerse wannabe's. Maar die frustraties raak ik elders wel kwijt. ;-)
Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>