Wat is het btw-tarief voor tekstschrijvers?

Wat is het btw-tarief voor tekstschrijvers?

Per 1 oktober gaat iedereen 21% btw betalen in plaats van 19%. Maar wat is het btw-tarief voor tekstschrijvers? En is de verhoging hierop ook van toepassing?

In Nederland kennen we 3 btw-tarieven. Het algemene tarief, dat binnenkort van 19% naar 21% gaat, geldt voor de meeste producten die door de overheid als niet-essentieel worden beschouwd. Het verlaagde tarief, 6%, wordt geheven op zogeheten basisbehoeften zoals voeding, boeken, geneesmiddelen of fietsreparatie. Het nul-tarief, 0% dus, mag gehanteerd worden wanneer men zaken doet met het buitenland.

Naast de standaard btw-tarieven is er ook nog een vrijstelling van btw. Deze mag gehanteerd worden door o.a. onderwijs, medische diensten, kinderopvang en financiële dienstverlening.

Rond het btw-tarief voor tekstschrijvers kan soms enige verwarring ontstaan. “Componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten” vallen als groep onder de vrijgestelde branches. Maar wie de kleine lettertjes leest, moet tot de conclusie komen dat er een grijs gebied is. Zo zegt belastingdienst.nl ……

Schrijvers

De volgende activiteiten zijn vrij van btw:

  • schrijven van publicaties voor gedrukte of digitale media met daarin uw eigen gedachtegoed
  • vertalen van boeken
  • samenstellen van woordenboeken
  • [..]

Belaste activiteiten van schrijvers zijn:

  • schrijven van reclameteksten en zakelijke teksten, zoals copywriting of content voor internetsites, ook in redactionele vorm (advertorials of infomercials)
  • in opdracht geschreven informatieve teksten, zoals gebruiksaanwijzingen, folders en brochures, die worden geschreven en verspreid voor rekening en verantwoording van de opdrachtgever
  • [..]

Een tekstschrijver is dus alleen maar vrijgesteld van btw als hij/zij kan aantonen dat hetgeen geschreven is, bestaat uit “eigen gedachtegoed”. Een telefoontje naar de belastingdienst maakte mij in ieder geval niet veel wijzer. Op de vraag “Als ik een open opdracht krijg, bijvoorbeeld schrijf iets over de herfst van maximaal 1000 woorden, schrijf ik dan eigen gedachtegoed of niet?”, kreeg ik een “Uhhhh” terug.

Wat is wijsheid  inzake het btw-tarief voor tekstschrijvers? Het beste kijk je naar je eigen situatie. Werk je voor een opdrachtgever die je de onderwerpen zelf laat kiezen en maximale vrijheid geeft, hanteer dan de vrijstelling. In alle andere gevallen kan je best duidelijk communiceren naar opdrachtgevers toe dat ook het btw-tarief voor tekstschrijvers van 19 naar 21% gaat.

Aanvulling
Journalistieke werkzaamheden zoals bijvoorbeeld een redacteur verricht in het kader van een journalistieke publicatie (dagblad, tijdschrift, website, televisie of radio) zijn altijd vrijgesteld van btw. Daar valt ook het redigeren van tekst onder. Echter wanneer de geredigeerde tekst niet onder de journalistieke paraplu valt, zoals bijvoorbeeld webteksten voor een bedrijf, dan moet het hoogste btw-tarief wel betaald worden.

Mocht jouw ervaring anders zijn, wat het wel of niet berekenen van btw betreft, dan hoor ik dat graag.

Bronnen

KVK Nederland

Belastingdienst Nederland

Rijksoverheid, Antwoord voor Bedrijven

Comments

  1. Pingback: Bewijs dat jij een expert bent! -- Tekstbureau Van Ginneken

Comments are closed.