10 tips waarmee een tekstschrijver/blogger routine in het schrijven opbouwt

Een boek schrijven doe je zelden ‘even in je vrije tijd’. Voor fulltime boekenschrijvers is het schrijven van een boek een 9-tot-5-baan. Maar dat geldt ook voor tekstschrijvers zoals professionele bloggers en journalisten. In “10 Tips for Building a Regular Writing Routine” geeft Imogen Elvis 10 eenvoudige tips waarmee je als schrijver van boeken jezelf een routine in het schrijven kan aanleren. Ik vroeg me af of deze 10 tips ook een manier konden zijn waarmee een tekstschrijver en blogger routine in het schrijven opbouwt.

En het antwoord is ja. Deze 10 eenvoudige tips zijn ook voor tekstschrijvers van allerlei pluimage een goede methode om routine op te bouwen.

Tip 1: Begin met je mentale houding

Geloven in jezelf is het halve werk, of je nu een bestseller van 400 pagina’s schrijft of een dagelijks blogbericht voor Metro. Een tekstschrijver die elke ochtend begint met “wat doe ik hier eigenlijk?” is niet gemotiveerd om goed geschreven tekst op te leveren. Wil je elke dag schrijven, begin dan je dag met “Vandaag ga ik hierover schrijven!” en niet met “Vandaag zal ik proberen hier iets over te schrijven.”

Tip 2: Kies een tijdstip bewust

Een boek schrijven is een fulltime baan. Dus elke dag ‘moet’ er een stukje geschreven worden. Een tekstschrijver schrijft misschien maar om de andere dag of 1 keer per week. Voor beide schrijvers geldt echter hetzelfde: kies heel bewust een tijdstip (en/of dag) waarin je creatief bent en niet gestoord zal worden. Zo kan je schrijven en je andere taken beter combineren. Handig voor wie thuis werkt en ook nog mag goochelen met studies, kinderen, huishouden en/of boodschappen doen.

Mijn schrijftijd is in de ochtenduren. Ik ben een ochtendmens en in de vroege uurtjes ben ik het meest alert en creatief. Meestal volgt de lunchpauze zo tegen twaalven en in de namiddag doe ik huishoudwerk, lees ik of mag ik van mezelf hobbyen. Diner volgt en pas na 6 uur zit ik weer achter de pc om andere zaken omtrent het bedrijf te regelen.

 

Tip 3: Hou een doel voor ogen

Niets is zo overweldigend als “ik moét een boek schrijven.” Dus schrijvers verdelen hun werk vaak in hoofdstukken of bladzijden. “Ik moet vandaag 10 bladzijden schrijven.” Tekstschrijvers werken aan veel kortere stukken die vaak binnen een paar uurtjes –Alleen het schrijfwerk! Research kan soms dagen in beslag nemen- klaar zijn. Dus een doel is niet zo belangrijk. Of wel? Journalisten hebben tenslotte een deadline en succesvolle bloggers willen graag voldoen aan de verwachtingen van de lezers én van Google. Hou een doel voor ogen dat haalbaar is. Elke dag kwalitatief goed bloggen is een ideaal dat weinigen halen. Heb je grotere schrijfopdrachten zonder dringende deadline, verdeel dan je werk over de komende dagen.

Tip 4: Kijk om je heen

Soms heb je gewoon geen zin om te schrijven. Zowel boekenschrijvers als tekstschrijvers als bloggers hebben hier wel eens last van. Je zit met een langgerekte pfffffff achter het toetsenbord en staart naar het scherm, denkend aan wat je kan doen als het maar niet schrijven is. Kijk dan even om je heen en kies een voorwerp. Schrijf nu 20 regeltjes, ook al is het volstrekte onzin, over dat voorwerp. Dat kan het haarelastiekje van je dochter zijn, een vogeltje op de vensterbank, een wolkeloze lucht, de waterdruppel op het raam, het geluid van de grasmaaier van de buren. Let op dat je er geen verhaal van maakt dat je hele schrijftijd in beslag neemt! Laat het na 20 regels los en schrijf verder aan datgene waar je zo geen zin in had 15 minuten geleden.

Dit is een tip die ik nog nooit gebruikt heb. Ik heb mijn eigen routine. Wanneer ik echt geen zin heb om te schrijven op mijn schrijfdag, dan ga ik surfen op het almachtige internet. Zo kom ik vaak inspiratie tegen voor een volgende tekst. Of ik vind relevante info om bij een andere blogpost te voegen. Ook dat is onderdeel van tekstschrijven en dus geen verloren tijd.

 

Tip 5: Begin klein

Zowel beginnende boekenschrijvers als beginnende tekstschrijvers vinden de eerste weken moeilijk. Moet je echt elke dag uren achter het toetsenbord zitten en schrijven? Het begin van elke routine is een opgave. Weet je van jezelf dat je er mee worstelt, begin dan klein. Schrijf elke dag 15 minuten en bouw op. Blog 1 keer in de week en bouw op. Schrijf 2 stukken per week en bouw op. Dwing jezelf de routine te volgen maar begin klein.

Tip 6: Hou je voortgang bij

Zie je wel eens gewone mensen lopen op een bouwplaats? Elke week komen ze even kijken? Mensen houden van voortgang zien, of het nu gaat om een huis bouwen of een tekst schrijven. Een boekenschrijver zou bijvoorbeeld aan het begin of einde van elke sessie de geschreven woorden kunnen tellen. Een tekstschrijver daarentegen heeft deze luxe niet. De voortgang is kort en snel. Het stuk begint vandaag en is vandaag ook af. Toch is het leuk elke maand even het aantal teksten dat je geschreven hebt te tellen. Elke tekst die erbij komt, is voortgang want het is een stukje ervaring waar jij beter van wordt.

Tip 7: Beloon jezelf

Dit is geen ‘schrijversding’ maar een ‘mensending’. Vinden we iets moeilijk of vervelend, dan werkt belonen beter dan bestraffen. Op dagen dat je moeilijk op gang komt, zet een beloning in het vooruitzicht. Als je deze tekst af hebt, mag je….. een uur in de zon liggen niksen, dat extra stukje chocola, de rest van de dag erop uit.

Deze tip gebruik ik regelmatig. 😉

 

Tip 8: Zorg voor een noodplan

Elke dag schrijven zou minder een probleem zijn als elke dag hetzelfde was. Maar er zijn vakanties en feestdagen en kinderen die extra aandacht willen en de hond die naar de dierenarts moet. De tijd die je voor jezelf gereserveerd hebt, is niet altijd van jou. Wanneer dat soort dagen zich opstapelen, kan je als schrijver uit je routine raken en het schrijfwerk verdwijnt naar de achtergrond. Herken die momenten en gebruik een op voorhand opgesteld noodplan. “Als ik niet op mijn gewenste moment kan schrijven, dan moet ik….de volgende dag extra woorden schrijven, in de ochtend/middag/avond schrijven, in het weekend schrijven.”

Tip 9: Smoezen de deur uit

Schrijvers, geef jezelf geen smoezen om niet te schrijven. “Ik zal schrijven maar als dit of dat gebeurt, doe ik het niet.” Want dan wordt het niet schrijven een routine. Je geeft jezelf vrij van schrijven ook al heb je dat niet nodig. Zelfs al kan je maar een blogpost van 10 regels schrijven, schrijf die 10 regels!

Ik heb een periode gehad dat ik amper aan schrijven toekwam. Ik vond overal wel een smoes om het niet te hoeven doen. Pas toen ik besefte wat ik deed, ging ik even kijken naar het waarom en kwam bij onderstaande tip 10 uit. Mijn routine werd een angst en angsten vermijdt de mens het liefst. Tip 10 hieronder bracht uitkomst.

 

Tip 10: Hou de lol erin

Eigenlijk is dit de eerste regel van elk werk dat je doet: als je er geen plezier in hebt, probeer ermee te stoppen. Want zonder liefde voor je werk, lever je halfslachtig, middelmatig werk. En dat geldt heel zeker voor een creatief beroep als schrijven. Zelfs een tekstschrijver die opdrachten binnenhaalt waar hij/zij geen voeling mee heeft, moet plezier hebben in het proces van het schrijven, anders levert hij/zij slecht werk. Plezier hebben in je werk kan afhankelijk zijn van vele factoren waar je niets aan kan doen. Maar er zijn ook kleine dingen waar je wel controle over hebt, die net het verschil kunnen maken: een fijn muziekje in de werkkamer, een dampende koffie naast je pc, een mooi uitzicht uit je raam. Vind de kleine dingen waardoor tekstschrijven en bloggen toch leuk blijft.

Er zijn van die dagen….

Juist, van die dagen dat je ochtend begint met een wekker die niet afgaat, een bus die je mist, een hak die breekt, een fiets met een lege band en een pc die niet opstart. En dan is de dag nog niet begonnen. Je hoofd staat dan absoluut niet naar schrijven en je wil eigenlijk terug nar bed. Dat gebeurt ons allemaal. Gebruik tip 4, schrijf 10 minuten je ellende van je af en sta jezelf die schrijfvrije dag toe. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Bron: Young Writer’s Treehouse [Update: link verwijderd. Blog bestaat niet meer.]

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!