Als je aan een boek begint

als je aan een boek begint

Wat doe je als mensen enthousiast reageren op je e-boek met handwerkpatronen? Je zet alles in gang om er een gedrukt boek van te laten maken. Tenminste, voor diegene zoals ik voor wie een gedrukt boek een droom is.

Het begon met de intentie mochilapatronen (gehaakte tassen in vele kleuren) te verkopen. Tot Wilma riep: dat doet iedereen al, maak er een boek van. April ging, mei kwam en op 9 mei verkocht ik mijn eerste e-boek. Niet met de intentie er rijk van te worden maar om net genoeg geld binnen te halen om een sessie met ‘boekencoach’ of ‘uitgeefcoach’ Suzanna van der Laan van BoekenBusiness te kunnen ‘kopen’.

De verkoop liep zo goed dat ik niet alleen een inspirerend gesprek met de ‘uitgeefcoach’ kon hebben op 18 mei; ik hield voldoende over om de plannen die ik samen met Suzanna besproken had ook echt meteen in beweging kon zetten.

In enkele weken tijd ging ik van ‘elke dag hetzelfde’ naar dagelijks bezig met nieuwe dingen leren. Zo had ik ineens contact met een uitgeverscoach, een vormgever en een Amerikaanse professor in tapijttechnieken. Ik heb me verdiept in Kickstarter crowdfunding/voorverkoop voor boeken en het opstarten van een webshop met WooCommerce en Mollie.

Wat een werk komt er kijken bij het publiceren van een boek. Als je weinig budget hebt, moet je heel wat dingen zelf regelen en doen:

– Een webshop opzetten die aan de wettelijke eisen voldoet en een goede betaalmodule heeft.
– Een vormgever in de arm nemen die jou en je plannen begrijpt en kan uitvoeren. Geloof me, een boek vorm geven, dat is een vak apart.
– Een eindredacteur vinden die de teksten van het e-boek grondig nakijkt. Ja, zelfs een redacteur heeft een redacteur nodig.
– Een crowdfundingcampagne starten op precies de juiste tijd met de juiste woorden voor die extra euro’s die straks nodig zijn.

Zowat elke dag maak ik nu een nieuwe to-do-lijst, opgedeeld in kleine stapjes. Kleine stapjes want ik wilde ze zo groot maken dat ik er onzeker van werd. Totdat mijn liefste lief rustig met me praatte en het “stapje voor stapje”-mantra inzette. Als het me nu duizelt, zeg ik: stapje voor stapje, niet te ver vooruit kijken, niet teveel dingen tegelijk willen.

In mijn hoofd zag ik “deze zomer” dat boek wel op de planken liggen. Maar de werkelijkheid haalt me gierend van het lachen in. Vandaag heb ik mijn complete planning aangepast omdat er ook nog zoiets bestaat als timing. Weer wat bijgeleerd!

De nieuwe planning zegt nu dat mijn handwerkboek er in oktober zal zijn. Een herfstkindje dus, net als ik. En daar heb ik vrede mee.

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!