Bloggen is bleeehhh!

Hoe stop ik zo snel mogelijk met bloggen zonder dat iemand -zoals mijn baas- in de gaten heeft dat ik er vanaf wil?

Elke dag komen er bloggers bij in schrijversland. Ieder individu heeft een unieke kijk op de wereld en wil die graag delen. Aan de andere kant stoppen ook elke dag bloggers. Soms noodgedwongen, vaak omdat ze het niet leuk meer vinden. Bloggen is bleeehhh geworden. Maar ja, hoe stop je zo snel mogelijk met bloggen zonder dat je baas die wil dat jij blogt of je moeder die zo geniet van jouw verhaaltjes -het zijn geen ‘verhaaltjes’, mam!- dat in de gaten hebben?

 

Waarschuwing: lees niet verder als je twijfelt en hoopt tips te vinden om je over de twijfel heen te helpen. Voor je het weet geef je je blog een boost en potjandorie, ga je het nog leuk vinden ook. Hoe kom je er dan met goed fatsoen vanaf!

Tip 1: Blog over waar je niks vanaf weet

Bloggen over populaire onderwerpen is hip. Als je wat kennis in huis hebt en je houdt van schrijven, zou je zomaar een hit kunnen worden. Alleen door te bloggen over dat waar jij van houdt, waar je hart en ziel liggen, zal je het bloggen met plezier doen en dus -oeps!- volhouden. Maar dat willen we niet! Ga dus bloggen over iets waar je niets vanaf weet, waar je geen greintje passie voor hebt en dat niets met jouw wereld te maken heeft.

 • Kies een enggeestig doel voor je blog en hou je daar hardnekkig aan vast. Een blog dat weigert te evolueren met de tijdsgeest en de wereld heeft grote kans op doodbloeden.
 • Imitatie is de mooiste vorm van vleierij. Imiteer zoveel mogelijk de stijl van populaire bloggers. Word één uit duizenden na-apers. Je eigen stijl omarmen levert je plezier op in het bloggen en dat wil je niet.
 • Kies voor kwantiteit, niet kwaliteit. Elke dag wauwelen over niks in plaats van wekelijks iets zinvols delen is ideaal om lezers weg te jagen.
 • Gebruik in je blogtekst alleen maar de mening van anderen. Lezers komen niet om te lezen hoe jij de wereld napraat.
 • Geen talent op een bepaald gebied? Blog erover! De opinie van iemand die geen idee waarover hij/zij het heeft wordt zelden op prijs gesteld.

Tip 2: Doe alsof

Experts zullen je vertellen dat je persoonlijk en authentiek moet zijn. Lezers willen jou en jouw meningen leren kennen. Ze willen in zekere zin bevriend zijn met jou. Zodra je persoonlijk wordt, zal je online interactie krijgen die zelfs tot vriendschappen en relaties kan leiden. Dat moet je boven alles vermijden als je van plan bent te stoppen.

 • Praat in detail over de saaie, harde feiten in je leven. Gevoelens worden graag gelezen dus die moet je echt vermijden.
 • Deel niets over je hobby’s of interesses, geen favoriete boeken, muziek of foto’s.
 • Schrijf zoals je praat. Zeggen ‘ze’ dat schrijftaal en spreektaal verschillend zijn en dat je op spelling en uitdrukkingen moet letten? Niks van aan trekken!
 • Neem jezelf erg serieus. Om serieus te stoppen moet je serieus durven zijn.
 • Vandaag een brandweerman, morgen een topmodel, overmorgen moeder. Hoe verder je van jezelf blijft, hoe eerder lezers jouw onzin doorzien en vertrekken.
 • Blijf zo anoniem mogelijk. Geen namen, geen foto’s, geen persoonlijke dingen.
 • Zorg vooral dat er geen enkele manier is waarop mensen in contact kunnen komen. Reacties niet toestaan, e-mailadres verbergen. Contact is een no-no!

Tip 3: Schijt aan design

Wat je schrijft is net zo belangrijk als de plek waar je bezoekers het lezen. Goed design ondersteunt een fijne leeservaring. Denk maar aan je favoriete boek: zwarte letters op wit papier met veel witruimte zodat je ogen regelmatig kunnen rusten en je hersenen het verhaal logischerwijs kunnen volgen. Doordacht design is dus iets dat je zo snel mogelijk moet vergeten.

 • Kies een blog design dat geheel in contrast staat met wat je wil vertellen. Bont wanneer je ernstige dingen te vertellen hebt, wit wanneer je alleen vrolijke dingen vertelt.
 • Gebruik zo weinig mogelijk foto’s. Laat de lezers maar vastlopen in enorme lappen tekst zonder visuele ondersteuning.
 • Steek vooral geen tijd in het bijhouden welke stijl je waar gebruikt. De ene keer tussentitels, de andere keer niet eens paragrafen, kleine en grote foto’s door elkaar; leef je uit voor een snel blogeinde.
 • De zijbalk is de ideale plek om allerlei niet relevante informatie kwijt te kunnen waar je lezers in verdwaald kunnen raken.

Tip 4: Investeer geen tijd in netwerken

De tijd van in je eentje op de zolderkamer en dan hopen dat je ‘ontdekt wordt’ is over en voorbij. Iedereen die het internet gebruikt heeft een online netwerk. Schrijvers gebruiken dit netwerk om hun blogberichten te promoten en te praten met hun lezers. Maar zo’n online netwerk vraagt aardig wat van jouw tijd. Aan die onzin ga jij dus niet meedoen.

 • Twitter en Facebook, dé online cafés en praatgroepen bij uitstek zijn gelukkig vrij makkelijk te mijden. Delete je accounts of zorg ervoor dat jouw accounts totaal niet bekend zijn bij je bloglezers.
 • De meeste betrokken bloggers zijn dolblij als iemand (positief) op hun blogbericht reageert. Als je dat regelmatig doet bij anderen, zullen die anderen bij jou komen kijken. Je online netwerk groeit. Steek daar snel een stokje voor. Lees maar geef nooit een reactie.
 • Dat geldt ook voor reacties op jouw blogberichten. Schakel die optie uit óf negeer alle vragen en opmerkingen die lezers plaatsen.
 • Men zal zeggen dat je negatieve reacties nooit moet laten gaan. Vooral niet als je lezers elkaar in de haren vliegen. Fout, vooral niks doen en de lezers elkaar verbaal laten afmaken. Dat is de beste manier om je blog uit de lijst van trouwe lezers te krijgen.

Tip 5: Leren van de experts is weggegooide tijd

Bloggen is schrijven. Goed bloggen is goed schrijven en goed schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Je zou kunnen overwegen een blogcoach in de arm te nemen, op cursus te gaan of bloggers die jij bewondert om tips te vragen. Maar eigenlijk is dat allemaal weggooide tijd. Je wil immers zo snel mogelijk weer stoppen met bloggen. Waarom zou je die vaardigheid dan willen verbeteren!

 • Sluit je af voor andere bloggers. Leer niets van hen, bekijk hun tactieken niet en probeer niets van wat zij met succes lijken te doen.
 • Doe alles zelf en vraag niemand om blogberichten na te lezen of je lay-out aan te passen of je spelling onder de loep te nemen. Slecht geschreven tekst is vragen om teleurgestelde lezers.
 • Jeukwoorden, Nederlands doorspekken met Engels, alles wat andere bloggers vermijden omdat het lezers irriteert mag jij omarmen.

Tip 6: Gastbloggers zijn een pest

Gastbloggen kan twee dingen betekenen: of je bent een gastblogger of je krijgt gastbloggers op jouw blogsite. Laten we één ding voorop stellen: als iemand jou vraagt om voor hun blog een stukje te schrijven, zeg je “nee”. Keihard en zonder genade “nee”. Buiten het feit dat Google dat waardeert zou je zomaar lezers erbij kunnen krijgen die uit zichzelf nooit in jouw hoekje van de blogwereld zouden komen. Gastbloggers op jouw blogsite zou je kunnen overwegen. Ze mogen natuurlijk zelf geen trouwe lezersgroep hebben, laat staan dat ze goed kunnen schrijven. Tenzij ze jou verre overtreffen in vaardigheid. Dan snoepen ze lezers van jou af en daar gaat je blog!

 • Blogs van anderen die jij graag leest kunnen lezers opleveren die jouw teksten ook fijn vinden. Maak dus geen lijst aan met jouw favoriete blogs. Interactie en wisselwerking zijn niet gewenst.
 • Denk nooit dat een bepaald onderwerp leuk zou zijn voor het blog van een ander. Voor je het weet mag je een stukje schrijven voor hen. Dat wil je echt vermijden.
 • De simpelste oplossing? Gewoon nooit contact opnemen met je favoriete bloggers.

Tip 7: Jouw manier of daar is de deur

Bloglezers zijn een gevarieerd publiek dat graag keuze heeft. De één wil graag een wekelijkse e-mail of nieuwsbrief, de ander wordt getriggerd door een tweet of Facebookbericht. Er zijn heel wat manieren waarop bloglezers op de hoogte blijven. Aan jou de taak om die manieren zoveel mogelijk te beperken. Maak het mogelijke lezers zo moeilijk mogelijk om jou te vinden of te weten wanneer je meest recente blogbericht online is gegaan.

 

Wat nu als je al deze trucs en tips toepast en die verdomde lezers blijven maar komen? Dan moet je je erbij neerleggen: je bent een goede blogger en mensen houden van je ‘verhaaltjes’. Geweldige blogs, of ze nou enorm groot zijn of lokaal klein, zijn het resultaat van een passie voor schrijven en vertellen. Als je schrijft over datgene waar je van houdt, en jezelf toestaat te groeien in die ervaring, dan zal jouw blog en je blogpubliek met je meegroeien. Risico van het vak, people.

Dit blogbericht is opgedragen aan Nicole Hegeman die mij de waarde en humor heeft laten inzien van omgekeerde psychologie in een blogpost. En potjandorie,  wat was het moeilijk om dit goed te schrijven. 😉

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

One thought on “Bloggen is bleeehhh!

 1. En luister vooral niet naar Anja. Blijf lekker eigenwijs. Voor je het weet verbeter je anders ineens moeiteloos je tekst. Ril. Nee dat wil je niet 🙂

Comments are closed.