Bloginspiratie: mijn duit in het zakje

Bloginspiratie. Google vindt ongeveer 35.000 zoekresultaten. Na dit blogbericht zullen het er ongeveer  35.001 zijn. Want ook ik ga mijn duit in het zakje doen. Laten we eerlijk zijn, iedereen die zichzelf een succesvol blogger vindt -of de digitale wereld het daar mee eens is of niet- wordt gevraagd waar de inspiratie vandaag komt en schrijft uiteindelijk de ‘ultieme’ blogpost over bloginspiratie.

 

Ik beheer op dit moment 2 blogs. Het grootste blog is een vakblog gewijd aan taal en communicatie en hoera, daar ben jij nu. Op dit blog verschijnt 2 keer per week een blogbericht: de vaste quote op dinsdag en een variabel blogbericht dat kan bestaan uit nieuws, een taalvout of taaljuweel, een tip of voorbeeld uit de praktijk.

Mijn andere blog is een persoonlijk blog waar ik dagelijks schrijf over het leven. Dagelijks. Laat dat tot je doordringen. Da-ge-lijks. Dus 365 blogberichten in 1 jaar. 365 keer inspiratie vinden. Komt het binnen? Mooi, laat het dan maar los want je blogt maar één dag tegelijk en voor vandaag inspiratie vinden is makkelijker dan voor de komende 364 dagen.

Het beste blogadvies

dat ik je kan geven is het volgende:

KIJK! OM! JE! HEEN!


via GIPHY

 

Inspiratie zit in letterlijk alles wat we zien, horen, doen, voelen, ervaren.

ALLES!

Te breed?

Oké, ik zoom in.

Kijkje in de keuken

Mijn grootste inspiratiebronnen zijn de Amerikaanse/Engelse Facebookgroepen over wetenschap. Ik krijg dagelijks leuke dingen te lezen over allerlei onderwerpen -hetgeen weer inspiratie kan zijn voor mijn dagelijkse blog- en regelmatig duikt er een bericht op uit de wereld van taal, communicatie en social media. Vaak zelfs berichten die door main stream accounts niet opgepikt worden maar die ik dan weer leuk vind om te delen zoals het dialect van katten.

Trechtervisie

Jouw niche vind je pas wanneer je van breed naar smal gaat bloggen. Wanneer je breed begint over allerlei onderwerpen maar na een tijdje merkt dat het ene onderwerp je beter ligt dan het andere, durf dan ‘trechteren’. Dat is jouw niche.

Maar maak de trechter niet te nauw! De meest vruchtbare grond vind je rond rivieren die regelmatig buiten hun oevers treden.

Je eigen stem

Vergeet -en hiervoor zal ik gevierendeeld worden maar ik zeg het toch- VERGEET dat je moet schrijven voor je lezers. Bloggen, content marketing, zijn allang aan dat punt voorbij dat je alleen maar schrijft voor de lezers. Vind je eigen stem, gebruik social media om die uit te dragen, dan vinden de lezers jou.

Ideeënlijst

Loop je toch vast met je vakblog of zakelijk blog, kijk dan eens of je wat ideeën kan plukken van dit lijstje –waarvan ik hoop dat jullie het via de reacties willen aanvullen.

bloginspiratie01

 

Wat doet de concurrentie? Je schrijft toch niet over de concurrentie! Nee, maar je kan wel gaan kijken wat zij doen, dat vergelijken met wat jij doet en daarover schrijven met min- en pluspunten. Aangezien je meestal meer dan 1 concurrent hebt, kan je mooi een wekelijkse serie maken. Mensen houden van series. Series spreken de verzameldrang aan.

 

Doen er citaten of spreekwoorden over jouw industrie de ronde? Zo ja, mooi! Gebruik deze als inspiratie voor een blogbericht. Vertel hoe dit bij jou in het bedrijf van toepassing is.

 

Wie zijn jouw medewerkers/collega’s en hoe ervaren zij hun werk in jouw industrie? Een vakblog dat vol staat met verkapte productverhalen boeit weinig. Wie is het bedrijf dan dat achter het blog zit? Dat zijn de medewerkers die jarig zijn, jubileums vieren, een zoon erbij hebben, een schoondochter verwelkomen. Doe eens  gek en vraag aan de baas of je mag spreken met sollicitanten wanneer er een vacature is voor jouw bedrijf. Je zou zomaar mooie verhalen kunnen horen die als inspiratie kunnen dienen.

 

Maak je al video’s? Video’s zijn niet mijn ding maar ze zijn wel hot. Je kan bloggen met rondleidingen, productpresentaties, tutorials, instructies, enzovoort.

 

Heeft jouw bedrijf buren? Bijvoorbeeld als je op een industrieterrein zit of in een gezamenlijk kantoorpand, kan je bloggen over je buren. Zolang je maar een oprechte link legt tussen hen en jou kan je mooie blogberichten schrijven.

 

Doet jouw bedrijf aan goede doelen? Daar mag je zeker over schrijven. Zelfs als het geen vak gerelateerd nieuws is, is nieuws dat bij jouw bedrijf hoort en dus mag erover geblogd worden. Heel graag zelfs.

 

Is jouw bedrijf onzichtbaar? Als het goed is niet. Bloginspiratie! Loop met je camera door het gebouw, de omgeving, het productieproces. Fotobloggen is een leuke afwisseling

 

Dagelijks bloggen

bloginspiratie02Beste blogger die probeert een (dagelijks) blog te vullen en dat een beetje moe is of te moeilijk vindt, ik ga in herhaling vallen.

KIJK! OM! JE! HEEN!

Inspiratie zit in letterlijk alles wat we zien, horen, doen, voelen, ervaren.

ALLES!

En als persoonlijk blogger ben jij niet gebonden aan een industrie of werk. Halleluja!

De realiteit

Sinds ik dagelijks persoonlijk blog, merk ik ook wel dat het niet eenvoudig is dat “alles is inspiratie” te gebruiken. Je hebt de neiging te vervallen in dagboekachtige notities. Soms wil je dat gewoon niet. Ik wil dat ook niet. Mijn persoonlijke blog is een aanvulling op mijn vakblog. Een “Dit kan ik voor je doen” aangevuld met “dit ben ik die dat voor je kan doen”. Lief dagboek……brrrrrrrrrr.

Toen ik besloot om dagelijks te bloggen -een nieuwe uitdaging!- vond ik het doodeng. Hou ik het vol? Heb ik elke dag iets zinnigs te zeggen? Ik kreeg  steun en tips van andere bloggers zoals Elja Daae, Bianca Magielse en Esmir van Wering. Mijn punt is: als je zonder inspiratie zit, vraag er dan om! Er zijn zo ontzettend veel bloggers die je de kleine geheimen echt wel willen vertellen.

Twee kleine geheimen

Fotobloggen

Ja, je bent een schrijver en werkt met woorden, niet met foto’s. Toch is fotobloggen een goede manier om de sleur van het bloggen te doorbreken. Maak een week lang elke dag kiekjes van wat je doet en beleeft. Laat je lekker gaan. Denk vooral niet aan bloggen of bloglezers. Na een week neem je al die kiekjes bij elkaar en maak je er een kort verslagje bij. Dan kan in 1 blogpost, zoals ik doe op zondag, maar je kan het net zo goed spreiden over meerdere blogberichten. Welke foto’s en hoeveel, dat bepaal je zelf.

Minibloggen

Wat let je om in plaats van die 1000 woorden schrijfwerk je te richten op korte blogberichten? Extreem korte blogberichten. Eventueel met een foto erbij? Een vraag waar je mee zit? Een opmerking die je gehoord hebt? Inspiratie die je wil delen? Schrijf er enkele zinnen over en klaar. Niemand maar dan ook niemand verplicht je lange stukken te schrijven. Kijk naar het miniblog van Esmir: “De mysterieuze foto“. Ook dit is volwaardig bloggen.

Meer inspiratie

Nog meer bloginspiratie nodig?

Google!

Of surf naar Tips & Trucs van Elja. Aanrader!

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

2 thoughts on “Bloginspiratie: mijn duit in het zakje

  1. Graag doe ik een klein duitje er bij.

    Video’s en foto’s werken alleen maar als er goede info bij staat. Anders wordt het niet gevonden door eventuele geïnteresseerden (denk aan Google).

    Voor de rest, Leuk Anja!

Comments are closed.