Copyright op e-mail?

Ik krijg spam. Nederlandse spam. En aan het einde van deze e-mail staat dat de inhoud vertrouwelijk is en niets openbaar gemaakt mag worden. De verzender van de e-mail claimt copyright op zijn spam. En dat intrigeert mij. Kan je auteursrecht claimen op een e-mail die overduidelijke spam is?

Deze e-mail, met inbegrip van elk bijgevoegd document, is vertrouwelijk. De inhoud openbaar maken, kopiëren of er anderszins gebruik van maken is verboden.” ~ Gregory Liénard, @iPower / Keyboost

Auteursrecht voor beginners

Voor wie zich niet nog niet zo verdiept heeft in auteursrecht: auteursrecht is eigenlijk erg simpel.

Auteursrecht is het recht van de maker of een eventuele rechtverkrijgende van een werk van literatuur, wetenschap of kunst om te bepalen hoe, waar en wanneer zijn werk wordt openbaar gemaakt of verveelvoudigd. Het auteursrecht ontstaat in de meeste landen (waaronder Nederland en België) van rechtswege, als gevolg van de Berner Conventie (1886). Men hoeft niets te deponeren of te registreren.” ~ Wikipedia

Hoewel auteursrecht -vandaar de naam- in eerste instantie alleen sloeg op geschreven teksten zijn er over de jaren een aantal creatieve beroepen aan toegevoegd. Ook het werk van schilders, fotografen, architecten, journalisten, muzikanten, enzovoort valt onder auteursrecht.

Grijze gebieden in auteursrecht

Maar er zijn uitzonderingen op auteursrecht en dat zijn de fameuze grijze gebieden “citaatrecht” en “thuiskopierecht”. Deze twee uitzonderingen worden te pas en te onpas gebruikt worden om het werk van een ander te gebruiken.

Laten we op dit punt één ding vooropstellen: het is niet omdat het op internet staat dat het vogelvrij verklaard is en dus eigendom van iedereen.

Citaatrecht wat geschreven tekst betreft lijkt vrij eenvoudig. Als een ander het geschreven heeft, moet je aanhalingstekens gebruiken en de bron in niet verkeerd te interpreteren termen vermelden.

Dus ik kopieer een boek, voeg aanhalingstekens toe, zeg waar ik het vandaan heb en verkoop het boek met een andere kaft er omheen als zijnde mijn boek.

Fout!

Beperkingen van citaatrecht

Citaatrecht kent beperkingen:

  • Duidelijke bronvermelding is vereist.
  • De context moet een duidelijke link hebben met het citaat.
  • Het formaat van het citaat moet in goede verhouding staan met het werk waarin het citaat terechtkomt.
  • Het oorspronkelijke werk moet al openbaar gemaakt zijn.
Meer weten? Lees “Auteursrecht: citaat” door Charlotte Meindersma, jurist en eigenaar van juridisch advieskantoor Charlotte’s Law & Fine Prints

En e-mail dan?

E-mail is auteursrechtelijk beschermd. Punt.

In de praktijk wil dit zeggen dat je e-mail niet mag kopiëren of forwarden tenzij

  • de zender van de e-mail toestemming gaf.
  • het overduidelijk is dat de e-mail gedeeld mag worden met iemand die genoemd wordt in de e-mail.
  • de inhoud dusdanig nietszeggend is dat van auteursrecht geen sprake kan zijn. Bijvoorbeeld: “Goeiemorgen, mam. Hoe gaat het?”
Meer weten? Lees “Doorsturen ontvangen e-mail schending auteursrecht?” van De Advocatenwijzer.

 

Maar in de praktijk luistert dit allemaal niet zo nauw. Het handhaven van auteursrecht op e-mail werd pas een issue toen e-mailverkeer wereldwijd zo algemeen werd als de brief ooit was. Auteursrecht kan in vele gevallen een juridisch been zijn om op te staan als een wraakzuchtige partner – in zaken of privé-leven – e-mails met persoonlijke informatie verspreid.

Spam is publiek bezit

Is een e-mail vol reclame en verkooppogingen die identiek naar tienduizenden mensen tegelijk gestuurd wordt nog specifiek genoeg om onder auteursrecht te vallen?  Volgens de wet op auteursrecht, zo vertelt Charlotte Meindersma via Twitter, wel ja. Spam is namelijk een subjectieve beleving van hetgeen je ontvangt in je inbox en staat los van het hele idee van e-mail.

Ook spam in je mailbox is een tekst die door iemand geschreven werd en dus eigendom is van die iemand.

E-mailstaartje

Ikzelf beschouw een e-mail die probeert mij een lening aan te smeren, blauwe pilletjes of rondborstige dames als spam en volstrekt waardeloos. Ik twijfel er heel erg aan of er ook maar één phisher is die een rechtszaak zal aanspannen als ik hun e-mails met taalfouten op Facebook zou plaatsen of compleet zou kopiëren in een artikel.

Ik was van mening dat een disclaimer in e-mail die overduidelijk probeert mij iets te verkopen zonder te weten wie ik ben en wat mijn behoeften zijn behoorlijk overdreven.

Nadat ik met Meindersma gesproken had over copyright op e-mail, nam ik opnieuw contact op met @iPower, de zender van de e-mail.

“Begin april kreeg ik onderstaande mail. Ik zie het als spam en behandel het ook zo. Echter deze regels onderaan je mail intrigeerden mij. [..] Ik heb wat informatie gezocht voor een blogbericht over auteursrecht op e-mail. Ook op e-mail rust auteursrecht, of je die regels erbij zet of niet.
Maar als ik zo vrij mag zijn: als ik jouw e-mail doorgestuurd had naar een kennis omdat ik dacht dat die interesse had, zou jij je dan beroepen op dat auteursrecht? En als ik de inhoud van je e-mail zou gebruiken voor het schrijven van een artikel over spam?”

Helaas krijg ik van de heer Liénard geen antwoord op mijn vragen maar hij vertelt wel waarom deze regels expliciet vermeld staan. Hun e-mails bevatten soms gebruikersnamen en wachtwoorden, analyses en andere gevoelige informatie. Onder het motto “better safe than sorry” waarschuwen ze liever een keer teveel dan een keer te weinig dat hun e-mails niet zomaar doorgestuurd mogen worden.

Heel begrijpelijk dus.

Aanvulling 2018 : copyrightschending door Liénard?

De spame-mail van Liénard die mij niet kon bekoren raakt wel de juiste knoppen bij aardig wat mede-ondernemers.  Echter zij zijn niet onverdeeld blij met de manier waarop Liénard werkt. Zijn seo-werkmethode “scraping”is niet toegestaan volgens de regels van Google (Penguin). Erger nog, hij kopieert zonder toestemming teksten van websites. Een schending van copyright dus door Liénard, de man die toch zo erg gesteld was op copyright?

“Wat iPower dus doet met hun Keyboost tool is content van jouw website kopiëren en op door hen aangeschafte domeinen plaatsen (scrapen). Om het wat geloofwaardig te maken, staat er een link naar jouw website op, maar dat is een nofollow-link. SEO-technisch levert jou dat in ieder geval niks op.”

Lees meer over deze werkmethode en waarom je twee keer moet nadenken voor je in zee gaat met iemand die met twee maatstaven meet in het artikel “Keyboost van iPower: hoe werkt het en wat is het risico?” van collega’s Nathan Veenstra en Kim Pittoors.

Meer leesvoer

Wie voorbeelden wil zien van dubieuze plagiaat en wil weten hoe zelf plagiaat aan te pakken en eventueel te vermijden, lees gerust “Plagiaat aanpakken en vermijden doe je zo“. Wie graag wil weten hoe hij/zij plagiaat kan vermijden en zelfs omzeilen, lees verder in “Stop met content stelen; steel inspiratie“.

Bronnen

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!