Damn good English speakers, die Nederlanders!

Je zal maar een klein landje zijn op een grote aardbol met een bevolking die een taal spreekt die ver in de minderheid  is vergeleken met Chinees, Spaans, Arabisch of Engels. En dan zegt een internationaal erkend instituut dat jouw landje, Nederland, nummer 1 staat in Europa EN IN DE WERELD wat betreft het communiceren in de Engelse taal. Goed bezig, die Nederlanders!

Ming Chen is Chief Culture Officer bij EF Education First. Ze geeft toe dat ze bevooroordeeld is; haar man is een Nederlander. Toch vindt ze het verdomd knap dat die Dutch folks zo goed scoren op de test die het EF Education First uitschreef. 950.000 inwoners uit 72 actieve, florerende landen deden mee en daar staat Nederland op plekje nummer 1 te stralen.

Ming Chen is gaan zoeken naar wat de redenen zijn dat Nederlanders het Engels zo makkelijk als tweede taal geadopteerd hebben.

Televisie

De Nederlandse televisie zendt programma’s (films, series, shows, noem maar op) bijna altijd uit in het Engels uit. Geen voice-over maar ondertiteling. De Fransen en Duitsers bijvoorbeeld doen dat niet. Nederlandse kinderen leren op jonge leeftijd, wanneer ze nog open staan voor nieuwe talen, al Engels herkennen en spreken.
Ter vergelijking: België, nog zo’n klein land waar men Nederlands spreekt en waar ook geen voice-overs gebruikt worden, staat op plek 7 en dat is niet gek. Maar waarom niet hoger? België klampt zich door de talenstrijd die al decades gaande is meer vast aan haar eigen talen: Vlaams en Waals.

Gelijkenis

Engels en Nederlands zijn beiden Germaanse talen. Bovendien liggen ze ook akelig dicht bij elkaar wat woordenschat betreft. Engels leren is voor Nederlanders helemaal niet zo moeilijk.

Handel

Als je op wereldniveau wil meespelen moet je een 2de taal kennen. De Spaanse, Arabische en Chinese markt vertrouwen op hun directe buren. Maar een kikkerlandje moet ver buiten de grenzen kijken. De Engelstalige markt ligt ons Nederlanders wel. En natuurlijk, handel, dat zit ons in het bloed, als je de geschiedenisboeken mag geloven. Wij weten dat beter Engels kennen, leidt tot betere handel, hetgeen leidt tot beter Engels spreken. Het één leidt tot het ander.

Reizen

“Je kan nergens komen of je loopt wel een Hollander tegen het lijf.” Dat is een uitspraak die we allemaal wel kennen of ervaren hebben. Nederlanders zijn reislustige types. En we beseffen heel goed dat je met je Rotterdamse accent niks opschiet in Jordanië of Texas. De Nederlandse toerist kent zijn Engels wel. Vaak tot irritatie van de locals die a. veel minder Engels kennen en b. wel klaar zijn met die Nederlanders die hun taal niet willen leren. Nederlandse studenten rapen gemakkelijker de studieboeken bij elkaar om een jaartje in het buitenland te gaan studeren, dan studenten uit andere landen. Nog een reden waarom ‘ons’ Engels zo goed is.

De vraag blijft wat Nederlanders daarvan denken.

Ben je er trots op, Nederland, dat je een vreemde taal zo goed beheerst dat men op wereldniveau rekening met je houdt? Of lees je dit met een zwaar hart omdat je voelt dat jouw cultuur aangetast wordt? Zal het Nederlands zo’n verloren taal worden die over 30 jaar alleen nog in geïsoleerde gebieden gesproken wordt? Time will tell.

Meer weten? Lees hier het originele artikel, in het Engels: “Can’t Dutch This — Why The Dutch Are So Good At English“. De onderzoeksresultaten vind je op de site van EF English Proficiency Index -The world’s largest ranking of countries by English skills.

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!