De 7 gevaren van lezen!

Lezen is levensgevaarlijk! Het papier is vlijmscherp, je breekt al je botten tijdens het lezen en tijdens het lezen ga je dood van de honger. Lezen? Vooral  niet doen!

Onzin! Toch? Want iedereen weet toch je van lezen gezond, slim en blij wordt? Nou, dat hoeft niet altijd zo te zijn. Net als veel televisie kijken en gamen kan veel lezen bij onstabiele of overgevoelige persoonlijkheden mentale en sociale problemen veroorzaken.

de 7 gevaren van lezen

1. Asociaal gedrag

Mensen die vaak en veel  en overal lezen, worden wel eens beticht van asociaal gedrag. Dat kan gaan van een onschuldig ‘even de tijd vergeten’ waardoor je een afspraak mist tot meer tijd besteden aan fictieve boeken dan aan de alledaagse realiteit.

Eén van de alarmsignalen is regelmatig dit te horen krijgen nadat je je boek dicht geslagen hebt : “Ik heb het je gevraagd/gezegd maar je luisterde weer niet.” Je bent zo opgegaan in een boek dat je mentaal de luiken gesloten hebt. Je oren horen wel maar je brein pikt de signalen niet (helemaal) op. Waarschijnlijk heb je automatisch “Ja hoor” of “Hmmmm” gemompeld maar daar houdt het mee op.

2. Andere identiteit

Beïnvloedbare mensen kunnen dusdanig opgaan in fictieve karakters dat ze onbewust de identiteit van het hoofdpersonage van een boek overnemen. Als dat om een sterk en assertief karakter gaat, hoeft dat geen probleem te zijn. Je kan er als lezer alleen maar van groeien. De grens moet echter getrokken worden wanneer de lezer meer gaat geven om de karakters in een boek dan om eigen vrienden en familie. Wanneer een kind roept “Ik wou dat jij was zoals Winnie de Poeh”, is dat schattig. Wanneer een volwassen vrouw gilt tegen haar partner dat Edward Cullen veel leuker vindt, is dat een alarmsignaal.

3. Paranoïde gedrag

Wie veel thrillers en detectives leest, kan daarmee zijn/haar analytisch vermogen een flinke boost geven. Niets zo leuk als bij het einde van een Sherlock Holmes te kunnen roepen: “Ik wist het wel!”

Dit kan echter ook tot paranoïde gedrag leiden. Men koestert wantrouwen naar vreemden én bekenden maar men wil ook zelf alles geheim willen ‘omdat het zo toch hoort’.

4. Onbetrouwbare mening

Lezen van boeken over diverse culturen en meningen maakt je eigen mening genuanceerder en geeft je de mogelijkheid tot een betere onderbouwing van je mening. Het gevaar bestaat echter dat meningen gefundeerd worden op feiten en gebeurtenissen die nooit plaatsgevonden hebben of die vervormd zijn door de schrijver. Menig racist of gelover in complottheorieën heeft zijn/haar ideeën te danken aan het veelvuldig lezen van eenzijdige theorieën.

5. Snobisme

Je mening beter kunnen onderbouwen doordat je een grotere woordenschat opgebouwd hebt en meer kennis opgedaan, daar is niets mis mee. Vergeet echter nooit dat niet iedereen op jouw niveau of binnen jouw kennisgebied functioneert. En niemand vindt het prettig constant gecorrigeerd te worden. Flaneren met literaire kennis en te pas en te pas verwijzen naar boeken die je gelezen hebt, laat je echt niet slimmer overkomen.

6. Angstgevoelens

Waar ben jij bang voor?  Een kleine spinnetje, een diepe afgrond, de schaduwen op de muur als de maan door de bomen schijnt? De meeste angsten zijn gebaseerd op gebrek aan kennis of het mentaal opblazen van een persoonlijke incident tot verlammende proporties. Gevoelige lezers die veel lezen over bepaalde angsten en problemen kunnen een angststoornis ontwikkelen op basis van iets dat ze zelf nooit meegemaakt hebben. Je ziet dit vaak gebeuren wanneer het gaat om gezondheid. Mensen lezen boek na boek over een aandoening  en ontwikkelen een irrationele angst voor bijvoorbeeld voedingsstoffen of bacteriën.

7. Radicaal escapisme

Iemand die lijdt aan escapisme trekt zich terug in een  ‘andere wereld’. Sommige onderzoekers geloven dat escapisme eigen is aan het hedendaagse technologische leven. Mensen willen ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven. Vele activiteiten die een normaal deel van een gezond leven zijn, zoals eten, sporten en vrijen, kunnen vormen van escapisme worden als ze overmatig worden beoefend. En dat geldt ook voor lezen. Als je overtuigd bent dat je geboren bent in een verkeerde tijd, op de verkeerde plaats of in het verkeerde universum, wordt het misschien tijd om het lezen van bepaalde boeken even voor gezien te houden.

Fysieke problemen?

In mijn zoektocht naar de gevaren van lezen kwam ik ook diverse fysieke problemen tegen die lezen met zich mee zou brengen.

Van veel lezen gaan je ogen sneller achteruit

Dit is niet waar, tenzij je bijvoorbeeld een bepaalde aangeboren afwijking aan de ogen hebt. Van lezen kunnen echter je ogen en je brein wel oververmoeid raken. Maar dat gaat meestal met voldoende rust weer voorbij. Dit geldt trouwens ook voor lezen bij weinig licht. Niet schadelijk, wel vermoeiend.

Van veel lezen krijg je overgewicht

Het klopt dat een gebrek aan beweging een bekende factor is in overgewicht, naast een verkeerd eetpatroon. Echter, er is nog nooit ergens een direct verband gelegd tussen obesitas bij volwassenen of kinderen en veel lezen. Onderzoek gedaan naar de relatie tussen obesitas bij kinderen en televisie kijken (vergelijkbaar met lezen qua lichaamsactiviteit) bevestigt dit: obesitas is nooit een gevolg van alleen maar te weinig beweging.

Van veel lezen krijg je spierpijn

Dit is het enige fysieke gevolg van lezen dat een feit is: je kan behoorlijk nek- en rugklachten krijgen van veel lezen. Je zit namelijk gedurende een lange tijd in eenzelfde houding. Spieren en gewrichten gaan in rustmodus en protesteren flink zodra je uit je ‘lees-coma’ komt.

Daarnaast leest zelden iemand een boek op exacte ooghoogte. Heel vaak kijk je er op neer. Hierdoor kunnen je nek- en schouderspieren flink overbelast worden hetgeen resulteert in onder andere hoofdpijn.

Tips!

Tenslotte nog enkele tips voor de die-hard lezers die door niets of niemand uit boekhandels en bibliotheken te drijven zijn.

  1. Draag tijdens het lezen dikke handschoenen zodat het papier geen kans maakt als het op snijden aankomt.
  2. Leer zelf een IV-lijntje aanleggen zodat je tenminste niet van honger en dorst omkomt tijdens het lezen.
  3. Wil je lezen terwijl je beweegt, zorg voor een goede geleidehond die je om paaltjes heen kan leiden en valkuilen omzeilt.

Veel leesplezier!

Leuk? Boeiend? Mooi? Vertel het je vrienden!

AnjaVG

Content professional at Tekstbureau Van Ginneken
Tekstschrijver, content professional en redacteur, gespecialiseerd in tekst & beeld en social media, met enthousiasme voor schrijven, beeldbewerking, verse muntthee uit eigen tuin met acaciahoning en een goed boek.

Latest posts by AnjaVG (see all)

Over AnjaVG

Tekstschrijver, content professional en redacteur, gespecialiseerd in tekst & beeld en social media, met enthousiasme voor schrijven, beeldbewerking, verse muntthee uit eigen tuin met acaciahoning en een goed boek.
Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>