Webteksten redigeren

Begin bij het begin

Korte webteksten redigeren is waar ik het meest mee bezig ben. Meestal redigeer ik voor websites, soms voor blogs. Deze tekst is voor een landingspagina van een mediatoropleiding. Hieronder zie je een gedeelte van de oorspronkelijke tekst.

showcase redigeren 01 begin

Opvallende taalfouten

Bij de eerste keer doorlezen, zie ik meteen de opvallende én veel voorkomende taalfouten. Denk daarbij aan dt-fouten, spaties teveel of te weinig, dubbele woorden of kleine woordjes vergeten, verkeerde leestekens, vergeten samenvoegingen, dialect, spreektaal. Als je veel voor dezelfde opdrachtgever werkt, leer je zijn/haar kleine foutjes kennen.

showcase redigeren 02 geel

Stijl en flow

Bij de tweede keer doorlezen geef ik extra aandacht aan de stijl en de flow van de tekst. Soms staat er twee keer hetzelfde. Soms moet je zinnen samenvoegen. Soms staan gelijkende woorden in één zin. Waar je de eerste fase van het redigeren kan leren door taal te studeren, heb je voor het tweede taal een goed taalgevoel nodig. Dat is deels het gevolg van de regels kennen en deels van veel goede literatuur lezen. Een corrector heeft een talent voor het onthouden en corrigeren volgens de regels. Een redacteur heeft een talent voor het aanvoelen van de flow en de stijl van een tekst. Let er altijd op dat je niet jouw stijl oplegt aan de tekst. De opdrachtgever is en blijft de schrijver met zijn/haar eigen stijl.

showcase redigeren 03 roze

Titels

Bij de derde keer doorlezen richt ik me meer op titels. Als je een paragraaf een titel geeft, moet deze titel niet alleen weerspiegelen wat er in de paragraaf staat, maar de titel moet ook aanzetten tot lezen. Hierbij speelt vooral ervaring een grote rol. Hoe meer je met tekst en lezers bezig bent, hoe beter je leert welke woorden mensen aanspreken en een goed gevoel geven.

showcase redigeren 04 blauw

Ook maar een mens

Bij een korte tekst kan ik door ervaring bovenstaande stappen tegelijkertijd uitvoeren. Toch probeer ik de tekst altijd nog 1 of 2 keer na te lezen alvorens verbeterd naar de opdrachtgever te mailen. Ik ben een mens en ook ik kan kleine fouten over het hoofd zien zoals een spatie teveel.

showcase redigeren 05 einde

De roerganger en de kapitein

Het redigeren van webtekst is niet veel anders dan het redigeren van geschreven tekst. Het enige waar extra rekening mee gehouden moet worden -zeker als het om een landingspagina gaat- is seo. De woorden “mediation” en “mediator” staan vaak in deze tekst. Op het randje van teveel zelfs. Maar als de opdrachtgever expliciet voor seo-sleutelwoorden gaat -zoals in dit geval-, mag je niet je gevoel volgen en die sleutelwoorden vervangen. Jij staat misschien achter het roer maar de opdrachtgever is nog steeds de kapitein.