Dit is geen pijp!

bedrieglijkefoto_uitgelicht

We leven in een wereld die een grondige verschuiving doormaakt van het geloof in het geschreven woord “Als het in de krant staat, is het waar” naar het geloof in het beeld “Het staat op film dus is het waar”. Toch kunnen beelden net zo bedrieglijk zijn als woorden, misschien zelfs meer.

Pretty sexy, toch?

Tot je de complete foto ziet.

Nog een voorbeeld dan, om het af te leren. 😉

De strijd tegen het bedrog van taal en beeld is niet nieuw.

In 1920 schilderde René Magritte zijn meest beroemde schilderij. Hij noemde het “La trahison des images” ofwel “Het verraad van beelden”, beter bekend als “Ceci n’est pas une pipe”.

 

De grote ophef over dit schilderij verbaasde zelfs Magritte.

 

“De beroemde pijp. Hoe mensen me dit verwijten! Toch vraag ik je: kan je mijn pijp stoppen? Nee, het is gewoon een voorstelling, niet waar? Dus had ik op mijn schilderij geschreven ‘Dit is een pijp’ dan had ik gelogen!” ~ René Magritte

 

Is dit een pijp of is dit geen pijp?

Wat denk jij? Het antwoord van Magritte was duidelijk: dit is geen pijp. Dit is een afbeelding van een pijp en dus niet de realiteit of het hele verhaal.

Magritte was een aanhanger van het surrealisme. Hij vocht onder andere tegen de conventies van taal en beeld door zijn schilderijen met opzet een verkeerde namen te geven of zoals hierboven, een naam die perfect juist is.

Het verdraaien van woorden en beelden is van alle tijden.

Sinds de uitvinding van de fotografie durven bedrijven, organisaties en regeringen van allerlei pluimage foto’s voor hun eigen doeleinden ‘verknippen’. Een voorbeeld waar lang schande over gesproken werd, is deze foto uit 1976.

 

Deze ‘vreselijke’ foto stond op de cover van een “West-Duits christelijk maandblad, Stimme der Märtyrer, een blad dat zijn ‘hulpacties’ tot het einde van de Koude Oorlog op de communistische landen richtte en daarna, ook nu nog, vooral op de islamitische landen. Volgens het blad gaat het om kinderen in gevangeniskledij van een Russisch concentratiekamp, waar ze zouden moeten verblijven totdat hun ouders werden vrijgelaten.”(1)

Kijk nu even goed naar deze foto.

 

Herken je de gezichtjes? Dit is namelijk de originele foto gemaakt in een Oost-Duitse crèche in 1976. “We zien drie glimlachende kinderverzorgsters gebogen over vijftien peuters in gestreepte badkleding. In werkelijkheid komen de kinderen net uit bad, warm in een badjas met kap om te voorkomen dat ze kou vatten.” (1)

De les die Magritte ons leert is nu meer dan ooit van toepassing.

Twijfel altijd aan de aard van wat je ziet en hoort, zowel in beeld als woord!

 

Bron: (1) De Groene Amsterdammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


− 1 = zes

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>