Een blog disclaimer nodig? Lees deze schrijftips!

Jouw blog, vooral als het een zakelijk blog is, moet voldoen aan aardig wat regeltjes. Denk maar aan de cookieregels en privacywetgeving. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat jouw blog en jouw content ook beschermd moet worden? Beide aspecten kan je opnemen in een blog disclaimer.

 

Wat is een blog disclaimer?

Een blog disclaimer is een wettelijke bepaling die de aansprakelijkheid van de blogger beperkt en zijn/haar lezers adviseert dat de blogger niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de informatie in zijn/haar blog.

Wauw, ik schrijf en deel erop los maar hey, ik ben nergens verantwoordelijk voor!

Echter, zo simpel ligt het niet want ook met een blog disclaimer moet je je nog aan wetgeving houden. Wetgeving die trouwens anders is hier in Nederland dan in Amerika waar het fenomeen van de blog disclaimer vandaan komt.

Een blog disclaimer is ook geen copyrightverklaring (hoewel je die wel kan opnemen in een blog disclaimer) of de algemene voorwaarden.

Jezelf indekken

Je kan een blog disclaimer gebruiken voor 2 dingen:

  1. Om jezelf in te dekken. Geen aardige woorden maar dat is wel de belangrijkste reden.
  2. Om lezers met ‘slechte bedoelingen’ alvast te waarschuwen.

Voorbeeld

Stel, je bent een kei in speculeren met bitcoins. Daarover blog je. In de kleinste details vertel je wat jouw werkwijze is. Je vergeet even dat je gestudeerd hebt voor banketbakker en geen financiële achtergrond hebt.

Iemand leest jouw blogberichten, raakt helemaal gefascineerd door wat je gedaan hebt en denkt: zo ga ik het ook doen. Vervolgens verliest die persoon al zijn of haar spaargeld. De beschuldigende vinger wijst keihard naar jou.

Een blog disclaimer kan je heel wat ellende besparen.

  • Je dekt jezelf in door vanaf blogpost 1 te vertellen dat je geen financieel expert bent. Jouw methode heb je gaandeweg ontwikkeld zonder hulp van experts.
  • Je waarschuwt lezers met kwaadwillende bedoelingen dat jouw methode simpelweg jouw methode is en dat je het niet op prijs stelt als ze jouw methode stelen en/of proberen te verkopen als hun methode.
  • Je waarschuwt lezers dat ze jouw methode zeker mogen proberen maar dat je geen garantie geeft omdat elke situatie uniek is. Als je voor veel geld wil gaan speculeren kan je beter het advies van een gediplomeerd financieel adviseur inroepen.

Kort en goed

Een blog disclaimer kan kort zijn, zoals deze disclaimer van een advocate die tegelijk kort, zakelijk én humoristisch zijn.

Ja, ik ben advocate maar ik ben niet jouw advocate en dit artikel creëert tussen ons geen advocaat-cliënt-relatie. Ik heb een vergunning om mijn vak uit te oefenen in  Pennsylvania. De informatie uit dit artikel is gebaseerd op US wetgeving. Dit artikel is legale informatie en mag niet gezien worden als legaal advies. Neem altijd contact op met een advocaat in plaats van 100% op deze informatie te vertrouwen.

Ze is advocate en weet wat ze doet maar ze is ook een mens en kan fouten maken, geeft ze zelf toe.

Wat zet je in een blog disclaimer?

Er is geen specifieke lijst van dingen die in een disclaimer moeten/mogen staan. De wetgeving is in elke land anders en het is goed om je daar eerst in te verdiepen. Bovendien heeft elke sector zijn eigen manier van handelen.

Enkele mogelijkheden….

Blogopzet

Elk blog is een website maar niet elke website is een blog. Een blog is veranderlijk en eenmaal geschreven blogberichten kunnen letterlijk in één week achterhaald zijn. Een website is vaak statisch en verandert alleen maar van inhoud als bepaalde aspecten binnen de situatie van de schrijver veranderen.

Content met een mening

Vertel je lezers dat jouw blog bestaat uit jouw meningen en niet de meningen van anderen (persoon of zaak) vertegenwoordigt. Op Twitter gebruikt men dan: “Ik werk voor Zus en Zo maar ik twitter op persoonlijke titel.”

Intentieverklaring

Je laat weten dat alle informatie die je op je blog plaatst naar jouw weten juist en waar is maar dat fouten gemaakt kunnen worden.

Informatierisico

Hiermee herinner je je lezers eraan dat de informatie die jij op je blog plaatst enkel ter entertainment of ter informatie dient en niet gezien moet worden als officieel advies. Denk aan medisch, wettelijk, belastingtechnisch of therapeutisch advies.

Niet professioneel

Geef aan dat jij geen getraind of gediplomeerd professional bent, als dat het geval is. Jouw advies is slechts algemene informatie en voor individueel advies moet men bij een professional zijn.

Wel professioneel

Ben jij wel een professional, dan kan je dit vertellen maar met een waarschuwing. Jouw blogberichten zijn algemene informatie en niet gericht op specifieke, individuele gevallen.

Jouw rechten

In deze sectie kan je -specifiek voor jouw sector- copyright opnemen, beeldrecht, kopieerrecht, etc. Hanteer je algemene voorwaarden, dan kan je in deze sectie hiernaar refereren.

De rechten van de lezer

Als laatste maar niet minste kan je je lezers wijzen op wat zij wel mogen. Dit sluit aan op het citaatrecht en het gebruiken van (gedeeltes van ) jouw teksten. Ook de cookie- en privacywetgeving zijn 2 dingen waar je in een blog disclaimer je lezers van op de hoogte kan stellen.

Vindbaar en leesbaar

Als je een blog disclaimer opgesteld hebt, hoe lang of kort ook, zorg dan wel dat je lezers deze kunnen vinden en begrijpen. Korte disclaimers kan je opnemen in de zijsectie of voetsectie van je website.  Een lange disclaimer plaatst je op een aparte pagina, op je contactpagina of op de pagina waar men meer informatie over jou/je team kan vinden.

Het allerbelangrijkste is dat je niet vergeet dat een blog disclaimer geen garantie is dat iemand niet zal vingerwijzen naar jou als het fout gaat of zal proberen jouw content te stelen.  

Nee, op deze website vind je geen blog disclaimer. Hoewel ik graag doorgeef hoe je een blog disclaimer kan samenstellen, zie ik er zelf het nut niet van in.

Ik mocht naar aanleiding van een blogpost jaren geleden een strenge e-mail van een advocatenkantoor ontvangen. Ik werd gedwongen een blogpost die waar en juist was en gebaseerd op de meningen van anderen die ook waar en juist waren, te verwijderen. Die beslissing aanvechten was de moeite echt niet waard. Een blog disclaimer had daar geen sikkepit aan veranderd.

Bovendien heb ik al vaker onderzoek gedaan naar auteursrecht en diefstal van content. Ik heb geleerd dat je er alleen iets tegen kan doen als je én actief op zoek gaat -elke dag weer- naar duplicate content én als je de ballen hebt om de dieven van jouw content keihard aan te pakken. Ik twijfel zelf heel erg of een blog disclaimer de doorgewinterde online tekstdief kan tegenhouden.

Een echte “R’damse Disklaimert” van Mike Boddé lees je hier: “Heb je een disclaimer op je blog nodig?” , een blogpost geschreven door advocate Charlotte Meindersma , eigenaar van juridisch advieskantoor Charlotte’s Law & Fine Prints.

Rosita van Rules by Rosita heeft haar eigen disclaimer geschreven omdat ze “het belangrijk [vindt] om duidelijk en transparant te zijn naar [haar] lezers [toe].” Deze disclaimer straalt haar persoonlijkheid uit.

Pierre Spaninks (auteur, spreker en adviseur over en voor zzp’ers) heeft een korte, zakelijke disclaimer op zijn website staan.

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!