Eigen tekst redigeren is lastig

Met enig schaamrood op de wangen accepteer ik het advies van een collega over de taalfouten die ze nog gevonden heeft in mijn tekst over content marketing. Dat ondanks het feit dat ik de tekst 3 keer grondig nagelezen heb! Je eigen tekst redigeren is geen sinecure.

rodestift

De beste manier om foutloos te publiceren is nog steeds enkele dagen vooruit te schrijven. Nadat je de tekst geschreven hebt, zit het verhaal nog steeds in je hoofd. Als je het leest, doe je dat met jouw stem. Je hersenen vullen automatisch ontbrekende woorden aan die je ogen niet zien. Door de tekst te schrijven en dan enkele dagen te laten rusten, kan je weer de pet van de lezer opzetten en er met een frisse blik naar kijken.

Echter we leven in een tijd waar snel geschreven en gepubliceerd moet worden. Je eigen tekst redigeren is lastig maar met deze tips kom je al een heel end.

Tips

Tip 1 Eerst schrijven, dan redigeren

Je typt een zin en tijdens het typen weet je al dat je een fout gemaakt hebt. Het is heel moeilijk om dan niet op delete of backspace te drukken en die fout meteen te herstellen. Het breekt echter wel je concentratie. Dus, gewoon stug doortypen.

Tip 2 Lees je tekst hardop

Daardoor dwing je jezelf elk woord apart te bekijken. Probeer het ook met een andere stem te doen of erg langzaam. Daarnaast zou je ook met je vinger onder elk woord kunnen lezen, zoals kinderen doen. Of gebruik een vel papier als leesliniaal.

Tip 3 Lees de paragrafen andersom

Een goede tekst bestaat uit paragrafen. Lees de paragrafen van de tekst van onder naar boven of in willekeurige volgorde om de flow van je verhaal te breken.

Tip 4 Verander het uiterlijk van je teksten

Verander je tekst fysiek. In Office Word bijvoorbeeld kan je:

–       het lettertype veranderen;

–       de lettergrootte aanpassen;

–       de lijnafstand vergroten;

–       de achtergrondkleur veranderen.

Tip 5 Print je tekst en corrigeer met rode pen

Sommige tekstschrijvers zweren bij geprinte tekst. Op papier ziet je verhaal er meteen anders uit. Gebruik bij het redigeren ook een rode pen. Die geeft een mentaal handvat waarmee je jezelf kan herinneren aan het feit dat je niet aan het lezen bent maar aan het redigeren.

Tip 6 Verhuis naar een andere plek

Ga met je (geprinte) teksten op een andere plek zitten dan waar je ze geschreven hebt. Je krijgt even de kans om je op iets anders te focussen en kan dan weer geconcentreerd naar je eigen teksten kijken.

Tip 7 Lees op een ander apparaat

Anno 2012 is het mogelijk je teksten op meerdere apparaten te lezen en te redigeren:  pc, laptop, e-reader of tablet.

Spellingscontrole is niet heilig!

Corrigeren lijkt een makkie geworden dankzij de spellingcontrole. Echter spellingcontrole is nooit 100% betrouwbaar. Er zijn woorden waarbij een klinker vergeten nog steeds een goed woord geeft dat de spellingcontrole niet als fout ziet. Bijvoorbeeld ‘meest’ en ‘mest’ of ‘verassing’ en ‘verrassing’. Vertrouw altijd je eigen ogen!

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

2 thoughts on “Eigen tekst redigeren is lastig

Comments are closed.