Geslaagd met vlag en wimpel: Goodreads Challenge 2017!

“Als je schrijver wil zijn moet je 2 dingen boven alles doen: veel lezen en veel schrijven.” Een citaat van auteur Stephen King dat ik graag omdraai naar “Heb geen vertrouwen in een schrijver die niet leest.” Ondergetekende tekstschrijver en redacteur leest veel maar was nieuwsgierig naar hoeveel, stelde zichzelf voor een uitdaging en slaagde met vlag en wimpel voor haar  Goodreads Challenge 2017! Gefeliciteerd Anja!

goodreads challenge 2017

Ik startte deze uitdaging met enige terughoudendheid. Lezen is een fijne hobby en voor mij een uitlaatklep. Lezen moet leuk blijven. Wil ik daar dan wel een uitdaging op plakken? Ga ik dan nog lezen voor mijn plezier of lees ik om mijn cijfermatige doel te bereiken? Goodreads publiceert blogberichten met titels als “32 korte boeken die je helpen de uitdaging te winnen“. Pardon, winnen? Lezen is geen wedstrijd met winnaars en verliezers!

Aan de andere kant, als je krap in tijd zit en je laat je inspireren door deze lijst -er zwerven veel meer van die lijsten over het web- dan duik je in boeken die je anders nooit in handen zou nemen. Er zitten juweeltjes tussen zoals “Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” of “De oceaan aan het einde van het pad” die ik al gelezen heb en absoluut kan aanraden. Je wereld kan zomaar groter worden dan je voor mogelijk hield. Het heeft zijn voors en tegens, zo’n uitdaging.

Waarom de Goodreads challenge 2017?

Waarom ben ik er dan toch mee begonnen? Nieuwsgierigheid. Ik lees veel…vind ik zelf. Maar ik was dan wel nieuwsgierig hoeveel. Goodreads biedt met zijn challenge een mooie manier om vrij eenvoudig bij te houden wat je wanneer leest en wat het totaal is. Ik schatte dat ik een boek per week las. Ik stelde mijn uitdaging op “52 boeken in 2017”.

Het is nu januari 2018 en ik durf -met koeienletters- zeggen dat ik met vlag en wimpel geslaagd ben! Bij het sluiten van de challenge had ik 64 boeken gelezen. Aardig boven mijn gestelde doel van 52 boeken.

Up yours, leraar van de 5de klas lagere school (Van der Spikken?) die mij strafte omdat ik 3 boeken in 1 maand las toen ik 11 was.

 Hoe zag het jaar 2017 er voor mij uit in boeken? Zo dus…

Goodreads challenge 2017

Aanraders ende tips uit mijn Goodreads challenge 2017

Ik lees voornamelijk science fiction en fantasy, met een zijsprong naar thrillers en detectiveverhalen. Welke boeken kan ik aanraden?

Fantasy

Dit jaar springt de The Morganville Vampires-reeks eruit voor mij. Het genre is Young Adult maar dat stoort in dit geval niet. De boeken zijn volwassen geschreven en bijna elke boek uit deze reeks laat je hunkerend naar het vervolg achter. Synopsis: in het midden van ergens naar een universiteit moeten omdat je ouders je niet kunnen loslaten is bleeehhh. Als dan blijkt dat die universiteit het hart is van een vampierengemeenschap, dan moet je iets bijzonders voor elkaar krijgen of je wordt een wandelende bloedbank.

Science Fiction

In de categorie science fiction twijfel ik tussen The Lunar Chronicles van Marissa Meyer en The Expanse van James Corey. The Expanse is puur science fiction met avonturen in de ruimte, tussen de andere planeten van ons zonnestelsel. Maar mijn enthousiasme nam af bij boek 4 waarin politieke spelletjes en oorlog het compleet overnemen van ‘avonturen beleven’. The Lunar Chronicles daarentegen heb ik ‘opgevroten’ van het eerste tot het laatste boek. Meyer grijpt de klassieke sprookjes van o.a. Assepoester en Sneeuwwitje en geeft ze een geheel nieuwe ‘space age’ look die je helemaal opzuigt in het verhaal. Buiten het feit dat deze reeks bijzonder goed geschreven is, is het constante element van herkenning van de sprookjes uit je jeugd echt genieten.

Thrillers

In de categorie thrillers wint wat mij betreft de Charlie Parker-reeks van John Connolly het net van de Mylon Bolitar-reeks van Harlan Coben. De thrillers van Connolly over voormalig politieagent Charlie Parker die samen met 2 vreemde maar trouwe vrienden achter seriemoordenaars aanjaagt, bevatten stuk voor stuk een minimaal element van het ‘paranormale’. Niet genoeg om de horror-fans te bekoren maar ook niet teveel om de thriller-fans af te stoten.

Divers

Ik las gelukkig niet alleen maar series. Van al de individuele boeken maakte De Cirkel van Dave Eggers de meeste indruk. Velen vinden het een dom boek en ‘gefantaseer van een internet-hater’. Maar dit boek -dat verfilmd is en de film maakte minder indruk op mij dan het boek, moet ik toegeven- zou verplichtte literatuur moeten zijn op school. Het moet je aan het denken zetten anno 2018 waarin onze privacy, ons recht om te leven zonder bekeken te worden, langzaam maar zeker aan het verdwijnen is. Niet van hogerhand opgelegd maar omdat we het zelf uit handen geven.

Goodreads challenge 2018: 70 of 52 boeken?

Goodreads challenge 2017Ik had ongeveer 30 seconden nodig om te beslissen of ik weer een nieuwe challenge zou starten voor 2018. Natuurlijk! Duh! Beslissen hoeveel boeken ik in 2018 zou willen lezen duurde wat langer. Zou ik gaan voor 70 boeken? De lat wat hoger leggen? Na overleg met me, myself and I besloten we samen opnieuw 52 boeken te lezen. Uiteindelijk is het geen wedstrijd, toch? Aan het einde van 2018 kunnen terugkijken naar wat ik gelezen heb en tijdens het schrijven van een blogpost als deze al de boeken weer even ervaren is waardevoller dan een hoger cijfer neerzetten.

Doe je ook mee?

Goodreads is meer dan alleen maar een boekensite. Om de site is een hele community ontstaan van lezers én schrijvers. Een community waarin ik niet actief ben maar ik heb een account -anders had ik geen challenge- dus je kan, ook zonder account, me bezoeken en kijken naar alle boeken in mijn lijst. Heb je zelf een account, ben je welkom om mij als vriend toe te voegen. Ik ben nieuwsgierig wat jij leest en aanbeveelt.

Ben je zelf ook aan een challenge begonnen? Leuk! Laat het me weten hieronder in een reactie, op social media of hey, als jij dat prettiger vindt, gewoon via e-mail!

 

 

 

SchrijfSterA

SchrijfSterA

Tekstschrijver | Redacteur at Tekstbureau Van Ginneken
Taalkompas | CEO en toiletjuffrouw | INTJ | Ecomodernist

-- CONTACT --
-- NIEUWSBRIEF --
SchrijfSterA
Delen? Graag!

One thought on “Geslaagd met vlag en wimpel: Goodreads Challenge 2017!

Comments are closed.