Gevonden worden met LinkedIn vaardigheden

Met meer dan 6 miljoen Nederlandse LinkedIngebruikers, hoe kan je ervoor zorgen dat je gevonden wordt op de vaardigheden die je hebt? Hoe kom je onder de aandacht van werkgevers en recruiters? Hoe weet een klant of opdrachtgever op zoek naar een dienst jou te vinden? Het antwoord: sleutelwoorden. En die sleutelwoorden kan je inzetten door je LinkedIn vaardigheden en aanbevelingen te optimaliseren.

Via Twitter en Herman Couwenbergh kwam ik een interessant artikel van Virginia Bautista tegen over LinkedIn vaardigheden en hoe je ze kan inzetten om beter gevonden te worden. Dat wil zeggen, gevonden worden door werkgevers, recruiters en opdrachtgevers op LinkedIn. Interessant omdat in tijden van vele handen voor weinig werk vindbaarheid een heikel punt is. En stiekem ook interessant omdat ik net een opdracht om het LinkedInprofiel van manager en adviseur Carin Geeris een flinke poetsbeurt te geven, beëindigd heb.

27 keer meer kans

Bautista vertelt in “How to Improve Your Discoverability on LinkedIn Through Skills and Endorsements” dat toevoegen van relevante vaardigheden (skills) en het managen van de aanbevelingen van die vaardigheden een gemakkelijke manier is om op LinkedIn aandacht te krijgen van de juiste mensen.

LinkedIn zelf beweert dat linkedinners met meer dan 5 skills 27 keer meer kans hebben om gevonden te worden in zoekopdrachten.

Als je nog geen skills (of aanbevelingen) hebt of ze mogen wel eens bijgevuld worden, neem dan deze tips ter harte.

  • Je kan maximaal 50 skills toevoegen die de zoekmachine herkent als keyword of sleutelwoord. Hoe meer skills, hoe beter je gevonden wordt. Je kan 50 mogelijkheden gebruiken maar selectief zijn in wat jouw vaardigheden zijn is ook een goede strategie. Denk goed na over waar je op gevonden wil worden.
  • Aanbevelingen zijn wat LinkedIn de ‘one-click way’ noemt waarmee jouw connecties je vaardigheden herkennen. Alleen je 1ste-graadsconnceties kunnen een referenties geven dus vergeet niet eerst te linken.
  • Je kan met 1 klik via Skills een aanbeveling geven én je kan met 1 klik zien wie jou aanbeveelt via je vaardigheden. Je kan er zelfs voor kiezen een aanbeveling te verbergen.

Skills verwijderen

Je zou denken: alle 50 invullen en vooral niet weghalen wat er nu al staat. Toch zijn er redenen, volgens Bautista, om een vaardigheid te verwijderen.

  • Soms krijg je een aanbeveling van een connectie op een vaardigheid die je niet toegevoegd hebt of die niet meer relevant is. Vroeger bv was aanbevolen worden voor je vaardigheid met Microsoft Word nog cool. Nu staat het een beetje belachelijk.
  • Als je via LinkedIn Cursussen een certificaat behaalt, voegt LinkedIn automatisch bepaalde vaardigheden toe aan je profiel. Het kan zijn dat je daar niet zo blij mee bent. Een goede reden dus om ze te verwijderen.
  • Verandering in je situatie of de manier waarop je gevonden wil worden is nog een reden om vaardigheden te verwijderen. Als je van de vrijetijdssector naar de zorgsector wil, wil je gevonden worden door zorginstellingen, niet vakantieparken.

Alleen de eerste 3!

Bautista wijst erop dat de volgorde van je vaardigheden veranderen ook belangrijk is.

Zet de skills op volgorde van relevantie en belangrijkheid voor jou. Denk eraan dat alleen de eerste 3 skills door LinkedIn volledig getoond worden. Voor de rest moeten bezoekers eerst op “Nog .. weergeven” klikken. De meeste bezoekers van jouw profiel zullen daarom vaak ook alleen klikken op die eerste 3 skills.

Hoe meer aanbevelingen je krijgt op de voor jou belangrijk zijnde skills, hoe beter je uit de verf komt met de zoekresultaten voor die specifieke skill. Je hebt liever een paar skills waar iedereen het over eens is en graag op klikt dan 50 skills maar een paar aanbevelingen.

Opmerking: Engelsen en Amerikanen hoeven niet verder te denken dan hun eigen taal. Wij Nederlanders moeten dat wel. Heel wat van onze functies hebben een Engelse naam. Hou ook daar rekening mee wanneer je vaardigheden toevoegt aan je profiel.

Sociaal bewijs

Linkedin ziet aanbevelingen als een vorm van sociaal bewijs en werkt er hard om deze in een beter daglicht te stellen. Zo kan je zien of iemand van je connecties dezelfde vaardigheden heeft en of je voormalige collega’s jou herkennen in de LinkedIn vaardigheden die jij gekozen hebt.

Geven en ontvangen

Als je nu doordrongen bent van het belang van LinkedIn vaardigheden en het managen van je aanbevelingen, wat is de volgende stap volgens Bautista?

Gebruik strategie en intentie. Gebruik de mogelijkheid om skills toe te voegen die jouw favoriete bedrijven zoeken en probeer daar zoveel mogelijk aanbevelingen voor te krijgen. Dat kan je doen door om een aanbeveling te vragen. Maar nog beter is de tijd te nemen om  je 1ste-graadsconnecties allemaal af te lopen en hun een aanbeveling te geven voor hun top vaardigheden. Help hen en meestal helpen zij jou.

Bautista –en ik ook!- vraagt je wel om eerlijk te blijven. Ga niet onderhandelen over aanbevelingen en geef geen aanbeveling als je totaal niet weet of je connectie echt goed is wat die specifieke vaardigheid betreft. Afgesproken?

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!