Hoe duur kunnen typefouten zijn?

Als je een boek van een bekend schrijver vindt met daarin een typefout, zou je wel eens rijker kunnen zijn dan je vermoedt. Deze ‘misprints’ worden vaak meteen uit de handel gehaald. Slechts enkele exemplaren blijven onontdekt. Zo zijn er nog een paar zeldzame exemplaren in omloop van “The Sun also Rises” van beroemd schrijver Ernest Hemingway. In enkele boeken van de eerste druk werd een kleine typefout gemaakt waardoor het boek nu 60.000 dollar waard is in plaats van de gebruikelijke 2500 dollar. Maar over het algemeen kosten typefouten alleen maar geld, zweet en heel veel tranen.

Boekenleed

In 2010 bracht een Australische uitgever een kookboek uit. Het recept vroeg om “freshly ground black pepper”, versgemalen zwarte peper. Echter een typefout werd over het hoofd gezien en er stond “freshly ground black people”, versgemalen zwarte mensen. Een oeps die de uitgever 20.000 dollar kostte en een flinke knauw in de reputatie.

In 2013 raakte de New Yorkse metromaatschappij 250.000 dollar kwijt aan een typefoutje op een poster. Er had “5 dollar” moeten staan in plaats van “4,50 dollar”. Niet alleen moesten alle posters opnieuw geprint en geplaatst worden, de foute posters moesten ook allemaal opgespoord en verwijderd worden hetgeen enorme extra personeelskosten met zich meebracht.

Boekenvreugde

In 2015 werd Action op de vingers getikt toen ze een kinderboekje met een opvallende typefout verkochten. Het boekje heette “Pik in de bil” en ging over een beer en een mug. In eerste instantie bood Action haar verontschuldigingen aan maar later riepen ze dat de auteur het zo bedoeld had. En uit de commentaren op social media kan opgemaakt worden dat het Action geen windeieren gelegd heeft. Mensen wilden ineens het boekje hebben vanwege de hilariteit die de met opzet gemaakte fout teweegbracht.

In rook op gegaan

Niet alleen in boeken, tijdschriften, kranten en telefoonboeken kunnen typefouten tot ‘rampen’ leiden. Programmeertaal is een taal op zich. Een taal die nog nauwer luistert dan onze spreektaal. NASA maakte de duurste typefout ooit toen iemand één streepje vergat bij het programmeren van een ruimteverkenner. Tien jaar werk en 80 miljoen dollar gingen in rook op toen de Mariner 1 binnen 2 minuten na lancering de geest gaf. Foutje, oeps.

Typefout? Who cares!

Typefouten in prijzen zijn in ieder geval sinds 2008 niet meer per definitie pijnlijke fouten in Nederland. Eind 2006 plaatste een slordige medewerker van OTTO een splinternieuwe high tech televisie te koop op de website voor de prijs van 99 euro in plaats van 999 euro. Nederland riep: geweldig! Otto riep: vergeet het maar! Het kwam tot een rechtszaak en de rechter stelde Otto in het gelijk. De gemiddelde consument had moeten weten dat dit niet in de haak was. Sindsdien heeft ook Bol.com een gelijkaardige fout wel eens gemaakt zonder gevolgen.

Saillant detail: Neckermann heeft tot 2 keer toe geprobeerd dezelfde regel toe te passen bij een kleiner prijsverschil en kreeg tot 2 keer toe het deksel op de neus. Zij moesten wel leveren tegen de gunstige prijs.

Grootverdiener nummer 1

Wie verliest geen geld wanneer typefouten gemaakt worden? Google! Google verdient een duizelingwekkende 497 miljoen per jaar aan de typefouten die wij maken wanneer we een webadres verkeerd intypen. Meestal kom je dan op een ‘typosquatting page‘ terecht die gevuld is met advertenties waar Google goed aan verdient. Probeer het maar: typ een keer “ho0tmail.com” in plaats van “hotmail.com”.

Klein leed

Als jij en ik een typefout maken is dat zelden iets dat in het nieuws komt. Sollicitanten verliezen dagelijks de sollicitatierace omdat ze kleine -en grote!-  typefouten maken. Bijvoorbeeld “op zoek” in plaats van “opzoek”, “CV” in plaats van “cv”, “U” in plaats van “u”. Mensen die vaak type- en taalfouten maken, roepen dat men moet oordelen op inhoud, op wat een mens goed kan met betrekking tot de functie. Voorstanders van correcte taal zeggen dat je taalgebruik je karakter weerspiegelt. Wie slordig is met taal op een moment dat het cruciaal is daar strikt in te zijn, zou wel eens slordig kunnen zijn in de werkzaamheden op het moment dat dat cruciaal is.

Lees ook: Slechte spelling? Moge de bliksem je treffen!

Wat je ook doet, wat je ook schrijft, neem de tijd om alles goed na te lezen. Durf twijfelen aan je eigen woorden en gebruik een woordenboek. Een -t te veel in “wordt” hoeft geen ramp te zijn maar het had zo makkelijk vermeden kunnen worden.

Bron: Grammarly.com

Meer voorbeelden? Surf een keer naar Scriptura Copywriting of Z24.

 

SchrijfSterA

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!