Hoe schrijf je een bedankbriefje na een sollicitatie? Extra tips!

Het doel van een bedankbriefje is een positieve indruk achterlaten bij het bedrijf waar je solliciteerde. Maar, stuur je een snelle, vlotte e-mail of stuur je een trage brief, van papier, in een envelop, met een postzegel? En naar wie stuur je dan wat?

Bedankt per post

bedankbriefje_pijlStel jezelf de vraag: wanneer je jarig bent, wat is leuker? Een snelle, vlotte e-mail of een kaartje in de post? Stiekem vinden we een fysiek kaartje altijd leuker omdat het een teken is dat de ander aan ons gedacht heeft en moeite heeft gedaan voor ons. Als je kan, stuur dan een papieren bedankbriefje. Daarmee val je nog meer op.

bedankbriefje_pijlKies je voor een geschreven of getypt bedankbriefje, let op wat je gebruikt. Vlekkerig papier, gescheurde briefjes of een ‘geeltje’ worden niet goed ontvangen. Kies een geschikte kaart of luxe papier.

bedankbriefje_pijlHeb je een professioneel visitekaartje (dus niet van je huidige/vorige werkgever!), stuur dat dan mee.

bedankbriefje_pijlSchrijf duidelijk, leesbaar en vooral zonder taalfouten. Wanneer je typt word je meestal gered door spellingcontrole. Een pen doet dat niet voor je.

Bedankt via e-mail

bedankbriefje_pijlEen papieren bedankbriefje kan niet altijd. Met bedankbriefjes speelt tijd een cruciale rol. Heb je op vrijdag je interview, dan kan je op vrijdag je bedankbriefje posten maar de kans is groot dat de ontvanger het pas op maandag inziet. Of als je wacht tot zaterdag, dan is het bedankbriefje er pas op dinsdag. Terwijl op maandag wellicht alweer interviews plaatsvonden.

bedankbriefje_pijlSoms wordt een naam van een referentie gevraagd door de interviewer. Een prima aanleiding om een bedankbriefje op te stellen. Maar je kan niet lang wachten met versturen. 24 uur kan dan al teveel tijd verloren zijn. Een e-mail is sneller en handiger.

bedankbriefje_pijlNog een reden om een bedankbriefje via e-mail te sturen is wanneer je handschrift niet erg best is. Je kan het bedankbriefje wel typen, printen en opsturen met de post maar dit komt vreemd genoeg onpersoonlijker over dan via e-mail.

bedankbriefje_pijlWeet je dat je een gesprek had met een interviewer die veel reist of weinig op één locatie zit, ook dan is een e-mail veel sneller en efficiënter.

bedankbriefje_pijlEn als laatste is het belangrijk de beoogde functie in het achterhoofd te houden. Binnen een ict-afdeling bijvoorbeeld is een e-mail heel gewoon. Daar kan een geschreven bedankbriefje veel eerder opvallen. Wil je echter gaan werken voor een ‘papierloos’ bedrijf dan kan je papieren briefje toch in het verkeerde keelgat schieten.

Wie o wie?

Aan wie schrijf je een bedankbriefje? Aan iedereen die jou geïnterviewd heeft. Is dat maar één persoon, dan zit je goed. Zijn het meerdere personen, kijk dan uit dat je niet hetzelfde bedankbriefje stuurt aan iedereen. Je wil opvallen voor je enthousiasme en je bereidheid een stapje extra te zetten, niet voor je capaciteit een goede kopie te maken. Maak notities tijdens het interview om wat bedrijf gerelateerde maar toch persoonlijke dingen te onthouden. De interviewers komen meestal uit diverse disciplines of hebben diverse verantwoordelijkheden waardoor ze jou andere vragen zullen stellen. Laat dat inzicht ook in je bedankbriefje naar voren komen door je zinnen te variëren en aan te passen aan de interviewer in kwestie.

Aan het werk!

Als je de smaak te pakken hebt, kan je nu al meteen aan de slag. Je weet nu wat je wel en niet kan doen. Wil je liever eerst een voorbeeld uit de praktijk zien, lees dan verder in “Hoe schrijf je een bedankbriefje na een sollicitatie: een praktisch voorbeeld” Heb je het eerste artikel over bedankbriefjes nog niet gelezen, surf dan nog een keer naar “Hoe schrijf je een bedankbriefje na een sollicitatie?”

Kom je er echt niet uit zonder hulp of wil je graag dat je bedankbriefje een keer nagekeken wordt, neem dan contact met me op. Ik beloof dat je niet berooid aan je nieuwe baan begint. 🙂

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

One thought on “Hoe schrijf je een bedankbriefje na een sollicitatie? Extra tips!

Comments are closed.