Hoe schrijf je een bedankbriefje na een sollicitatie?

Heb je wel eens gehoord van een bedankbriefje sturen na je sollicitatie? En heb je dat wel eens gedaan? Waarom niet? Een interviewer die 10 tot 20 sollicitatiegesprekken heeft afgenomen, is ook maar een mens. Met een gebrekkig geheugen. Een bedankbriefje is de perfecte manier om jezelf nog een keer op de kaart te zetten. Geen inspiratie? In deze serie van 3 artikels krijg je o.a. voorbeelden die je voor jezelf kan gebruiken, voorbeelden van hoe het niet moet en diverse tips.

Frustrerend duwtje

Niets is zo frustrerend als ook nog moeten zwoegen op een bedankbriefje terwijl je al zoveel moeite had met je sollicitatiebrief en je cv schrijven. Maar een bedankbriefje zou wel eens een extra filter kunnen zijn wat betreft jouw kansen op de baan. Wanneer 200 sollicitatiebrieven arriveren, 50 interviews afgenomen worden, 10 kandidaten dezelfde vaardigheden en ervaring hebben en met 5 kandidaten een goede klik was, waar moet een interviewer dan nog op kiezen? Een bedankbriefje kan de interviewer dan net dat extra duwtje geven. Jouw kant uit.

Opvallen met een bedankbriefje

Wat zijn de voordelen van een bedankbriefje?

 • Je toont dat je het op prijs stelt dat een interviewer de tijd neemt om met jou te praten.
 • Je laat zien dat je enthousiasme geen witte leugen was maar dat ook na het gesprek je bezig bent met de baan.
 • Je hebt een beter beeld gekregen van de baan en wil dat onderstrepen door jouw specifieke vaardigheden nog een keer te belichten.
 • Je laat zien dat je goede manieren hebt.

En als het gesprek niet zo goed ging, is een bedankbriefje het laatste redmiddel om de schade te beperken of herstellen.

Foutloos of niets

Maar je wil wel graag op een positieve manier opvallen. Daarom kan een bedankbriefje ook zo’n akelige tijdbom zijn. Een bedankbriefje moet foutloos zijn. Fout-loos! Zowel qua spelling als woordgebruik als gebruik van namen en datums.

Welke fouten worden regelmatig gemaakt volgens interviewers?

 • De naam van degene naar wie je het bedankbriefje stuurt verkeerd schrijven.
 • Het bedankbriefje aan de verkeerde persoon richten of aan “Beste zonder naam”.
 • De bedrijfsnaam of functienaam verkeerd spellen.
 • De datum en dag van het interview is niet correct.
 • Spelfouten -vooral werkwoorden verkeerd vervoegen- zijn een no go.
 • Overmatige emotie tonen.

Als je al een kans had op de baan, is die na zo’n bedankbriefje helemaal verdwenen.

Vaste structuur

Een bedankbriefje hou je altijd simpel en kort. Het mag geen tweede sollicitatiebrief worden. Maar een bedankbriefje zoals hieronder, zet ook geen zoden aan de dijk.

 

Beste [naam],

 

Dankuwel voor het fijne gesprek. Ik kijk uit naar uw bericht wat betreft de vacature waarop ik solliciteerde.

 

Voor een bedankbriefje kan je altijd een vaste structuur aanhouden.

 1. Een ‘dankbare’ inleiding
 2. Wat je geleerd hebt van het gesprek
 3. Hoe je denkt dat jouw vaardigheden perfect passen bij de baan
 4. Je enthousiasme om bij het bedrijf aan de slag te gaan

Zorg wel dat je bedankbriefje op tijd bij de interviewers aankomt, d.w.z. binnen 24 tot 48 uur. Hoe doe je dit snel? Door een e-mail te sturen.

Doe dit vooral niet!

Tijd om naar de praktijk te kijken. Wat zijn goede voorbeelden van zinnen die je vooral NIET in je bedankbriefje moet schrijven?

 

“Ik kijk uit naar de verlossing van het juk die mijn huidige positie draagt als het op mijn carrière aankomt.”

 

Als je verlossing zoekt, is het wellicht een idee je tot een religie te wenden. Het bedrijf is er niet om jou te dienen.

 

“Ik was bijzonder onder de indruk van de accuretesse waarmee het interview afgenomen werd.”

 

Gooi niet met grote woorden als je ze niet kan spellen én als ze niets te zoeken hebben in een sollicitatiegesprek.

 

“Ik kijk nu al uit naar de gelegenheid mijn nieuwe afdeling met ijzeren vuist te regeren.”

 

Dit mag misschien een grapje geweest zijn tijdens het interview, het herhalen in een bedankbriefje leidt naar vragen of je misschien wat dictatoriale trekjes hebt.

 

“Ik heb deze baan zo erg nodig dus ik grijp nogmaals de kans om op mijn blote knietjes te smeken mezelf te mogen bewijzen.”

 

Overmatige emotie raakt geen snaren en is vaak voedingsbodem voor afwijzing.

 

Goed voorbeeld doet volgen

Hier zijn 5 voorbeelden van hoe je bedankbriefje wel goed overkomt. Kan je de structuur waar ik het eerder over had terugvinden?

 

“Dankjewel voor de gelegenheid om de rol van [functie] bij [bedrijf] beter te leren kennen. Ik geloof dat mijn vaardigheden [a] en [b], gecombineerd met mijn ervaring als [c] en [d], een goede aanvulling zijn van uw team. Ik hoor graag van u hoe ik kan meewerken aan het bereiken van de doelen die [bedrijf] zichzelf stelt.”

 

“Ik kijk met veel plezier terug op ons gesprek gisteren en de kans om mij bij uw team te voegen als [functie]. Na onze tijd samen ben ik positief dat mijn ervaring een meetbaar verschil kan maken in de inspanningen van het team.”

 

“Het was een genoegen meer te mogen leren van u over de functie [functienaam] bij [bedrijf]. Naar mijn mening is mijn achtergrond een goede match met die van uw team. Dank u voor ons goede gesprek en ik kijk uit naar een positief bericht wat betreft het volgende gesprek.”

 

“Ik stel het echt op prijs dat u de tijd genomen heeft een gesprek met mij aan te gaan omtrent [functie] bij [ bedrijf]. Uw kennis over en inzicht in de functie waren erg waardevol en hebben mij gesterkt in mijn overtuiging dat ik met mijn ervaring als [a] zeker pas in de functie. Ik zou graag een nieuwe gelegenheid aangrijpen om dieper in te gaan op mijn ervaringen en vaardigheden.”

 

“Dankjewel voor het gesprek afgelopen week. Na onze ontmoeting ben ik nog enthousiaster over de rol van [functie] bij uw bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring en achtergrond snel een positieve aanvulling zullen vormen voor uw team.”

 

Aan de slag!

Als je de smaak te pakken hebt, kan je nu al meteen aan de slag. Je weet nu wat je wel en niet kan doen. Wil je liever eerst een voorbeeld uit de praktijk zien, lees dan verder in “Hoe schrijf je een bedankbriefje na een sollicitatie: een praktisch voorbeeld” Of wil je liever weten hoe je zelf je bedankbriefje nog meer kan laten opvallen? Lees dan “Hoe schrijf je een bedankbriefje na een sollicitatie? Extra tips!”

Kom je er echt niet uit zonde hulp of wil je graag dat je bedankbriefje een keer nagekeken wordt, neem dan contact met me op. Ik beloof dat je niet berooid aan je nieuwe baan begint. 🙂

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!