Hulp voor een bejaarde VvE

Ik werk zelden gratis. Afgelopen weekend echter wilde ik helpen. Research en de juiste woorden op papier zetten waren genoeg om een bejaarde VvE eindelijk weer een goede nachtrust te bezorgen.

Anja, kan jij ons helpen? We zitten met de handen in het haar over hoe we moeten zeggen dat we hun getreuzel zat zijn en dat we gewoon verder willen met het schilderwerk. Ik zie frustratie en tranen.

Ik werk zelden gratis. Veelal omdat ik benaderd word onder het motto van “mooi voor je cv, je doet ervaring op, je mag onze naam wel laten vallen, wij promoten jou op ons netwerk.” Nee, vergeet het maar.

Maar voor deze VvE maakte ik afgelopen weekend een uitzondering. Een flatgebouw van twee verdiepingen met allemaal koopflats bewoond door bejaarde en hoogbejaarde mensen. Ze redden zichzelf, regelen veel zelf, zorgen voor elkaar. Maar de eigenaar van grond en gebouw overleed enkele jaren geleden en de jonge erfgenamen hebben weinig interesse in dit stukje vastgoed. Ze sollen met de bewoners, zwijgen vooral wanneer dialoog nodig is.

De mensen in deze flat zijn van een andere generatie. Ze zijn opgevoed met respect voor autoriteit en de ‘meerdere’. En dit respect veroorzaakte groeiende frustratie bij de VvE-leden. Omdat de eigenaar een gedeelte van het onderhoud aan het gebouw meebetaalt, vraagt de VvE steeds toestemming om met geplande werkzaamheden te starten. Toestemming die ze niet krijgen, denken ze, omdat de eigenaar zwijgt.

Na een kort gesprek en enkele minuten op Google werd het mij duidelijk dat de VvE helemaal geen toestemming hoeft te vragen. Probleem opgelost. Ik zag eerst opluchting en dan verwarring over gerimpelde gezichten gaan. Ze kunnen toch niet zwijgen en de eigenaar verrassen met de rekening!

Nee, dat hoeft nou ook weer niet. Je kan als mens en organisatie ook je recht uitoefenen zonder de ander te beledigen. Samen hebben we een brief opgesteld die vanaf dit weekend bij elke geplande klus de deur uit zal gaan. Mijn bejaarde klanten zijn blij. Ze hebben de woorden gekregen waarmee ze hun recht kunnen uitoefenen zonder de deur naar dialoog dicht te slaan.

 

Klik voor vergroten

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!