Is de Goodreads Challenge wel zo’n gezonde leesuitdaging?

leesuitdaging

Ik startte januari 2017 mijn eerste leesuitdaging met enige terughoudendheid. Lezen is een fijne hobby en voor mij een uitlaatklep. Wil ik daar dan wel een uitdaging op plakken? Ga ik dan nog lezen voor mijn plezier of lees ik om mijn cijfermatige doel te bereiken? Ik ben niet de enige die vraagtekens zet bij een leesuitdaging.

16 januari 2014 vertelde Richard Lea van de Engelse krant The Guardian dat lezers misschien niet zo enthousiast de Goodreads Challenge moesten omarmen. “De slechte kant van de Goodreads Challenge. Literatuur veranderen in een cijferspel werkt prima voor de boekhandel maar niet voor de lezers,” kopte The Guardian. In het artikel bracht Lea dezelfde twijfel naar voren die ook ik had in januari 2017.

Het begint al met de naam volgens Lea. Sinds wanneer is lezen een ‘uitdaging’? Een wedstrijd die je moet winnen? Lezen moet gewoon leuk blijven. “Je leesambities verhogen” en “het laatste hoofdstuk halen”, zoals Goodreads het stelt, door middel van ‘doelen stellen’ en ‘je vooruitgang bijhouden’ is gewoon een volgende poging om van de leeservaring een marketingdoel te maken. Ook literatuur moet blijkbaar commercieel en competitief worden.

We kennen allemaal de voordelen van lezen. Maar ondanks alle pogingen van de statistici zijn literatuur en lezen gebieden waar cijfers van minder belang zijn. Natuurlijk, cijfers zijn belangrijk voor de boekhandel, de uitgeverij en de schrijvers zelf maar niet zozeer voor de lezer. Geen enkele lezer zegt: ”Als ik dubbel zoveel boeken lees dit jaar, wordt mijn leven er dubbel zo goed van.” Voor een lezer is de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit.

En daar heeft Lea zeker een punt. Mensen die lezen voor hun plezier, of dat nu historische romans zijn of biografieën, casestudies of kortverhalen, kunnen vaak ‘verdwijnen’ in hun boek. Een boek lezen is jezelf afsluiten van de drukke buitenwereld en “reizen zonder je huis te verlaten”. Hoe beter het boek, hoe dieper de connectie, hoe mooier de ervaring.

De Goodreads leesuitdaging is precies het tegenovergestelde, claimt Lea. De Goodreads marketingafdeling probeert van boeken lezen boekhouden te maken waarbij je op een lijstje afvinkt wat je gelezen hebt, wanneer en hoe dat op een jaarbalans eruit ziet.

Ondanks mijn initiële bezwaren startte ik vorig jaar toch met de Goodreads Challenge 2017. Ik wist wel dat ik veel las maar ik was nieuwsgierig hoeveel. Mijn doel stond op 52 boeken en ik kwam eind december op 64 boeken uit. Ik verraste mezelf behoorlijk. De eerste week van januari startte ik ook meteen mijn Goodreads Challenge voor 2018. Maar met mijn nieuwsgierigheid bevredigd, waarom dan een nieuwe leesuitdaging?

Tijdens het schrijven van de blogpost over de leesuitdaging 2017 moest ik terugkijken naar de boeken die ik gelezen had, naar de onderwerpen, naar hun inhoud. Ik beleefde de boeken allemaal even weer. Ik zocht de auteurs weer op en vond weer nieuw leesvoer. De cijfers en statistieken waar Lea zo tegen was in 2014, zijn voor mij nu een bron van inspiratie.

En ik ben niet de enige die de leesuitdaging omarmt heeft. In 3 jaar tijd is het aantal deelnemers verviervoudigd. Ongetwijfeld zitten daar cijferfanaten bij die alleen maar lezen om hun aantallen te zien stijgen. Lezers die niet geven om kwaliteit maar helemaal gaan voor kwantiteit. Echter het merendeel vindt het net als ik gewoon leuk en handig. Ik zie in mijn –beperkte- lezerskring op Goodreads mensen met uiteenlopende challenges van 10 klassiekers lezen in 2018 tot 100 boeken in 1 jaar. Men beseft dat het niet gaat om winnen of verliezen maar om motivatie, dat extra duwtje. De “vreugde van het lezen” die voor Lea zo vanzelfsprekend is, is voor heel wat mensen een uitdaging. Top dat een Goodreads Challenge hen dan kan steunen.

Ben je zelf ook aan de Goodreads Challenge 2018 begonnen? Leuk! Laat het me weten hieronder in een reactie, op social media of hey, als jij dat prettiger vindt, gewoon via e-mail.

 

SchrijfSterA

SchrijfSterA

Tekstschrijver | Redacteur at Tekstbureau Van Ginneken
Taalkompas | CEO en toiletjuffrouw | INTJ | Ecomodernist

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

One thought on “Is de Goodreads Challenge wel zo’n gezonde leesuitdaging?

  1. Nee, ik doe niet mee. Maar misschien ga ik het toch doen! Een paar jaar geleden las ik een artikel van iemand die uitlegde dat als je gemiddeld 20 minuten per dag leest, je toch wel een boek in de 3-4 weken uitleest. Daardoor werd ik geprikkeld. Want lezen verrijkt een mens zonder meer, maar mijn leven zit over het algemeen redelijk (aangenaam) vol. Lezen lukte me toen niet zo veel. Door me deze prikkel ter harte te nemen, is het me echter wel gelukt om inderdaad regelmatig boeken echt uit te lezen. Moraal van het verhaal: een klein beetje uitdagen, prikkelen, verleiden, kan een mens er toe zetten gewoontes aan te leren die je veel op kunnen leveren!
    Ik ga kijken!

Comments are closed.