Je eigen tekst redigeren? Je brein zit in de weg!

brain language thoughtJe eigen tekst redigeren lijkt op het zoeken naar autosleutels als je gehaast bent voor een afspraak. Je bent er al 3 keer aan voorbij gelopen voor je ze ziet en je zou zweren je daar al gekeken had! Je eigen tekst redigeren is lastig. En als het aan je brein ligt, zal het ook zo blijven.

Kleine woordjes zijn niet relevant

Onderzoek toont aan dat kleine woordjes die zinnen aan elkaar binden, zoals of/en/maar/, door ons brein overgeslagen worden. Een bekend experiment is het tellen van het aantal f’s in de volgende zin:

“Finished files are the result of years of scientific study combined with the experience of many years.”

Hoeveel keer tel je de f/F? Het juiste antwoord is 6. Hoe dichter je moedertaal bij, in dit geval de Engelse taal ligt, hoe moeilijker deze vraag is.

De reden hiervoor is dat ons brein onbewust woorden aanvult. Met je eigen tekst gaat dat al helemaal op. Je leest je eigen tekst met je eigen innerlijke stem en vult aan of corrigeert zonder te ‘zien’.

Context rulez

Je moedertaal is de taal die je brein leerde nog vóór je kon praten. Hoewel wij schrijven, lezen, praten met woorden die bestaan uit letters, verandert door leeftijd en ervaring een bekend woord vaak in een idioom. Dit helpt ons de betekenis van een tekst snel te doorgronden.

Daarnaast leren we door de tijd de context waarin een bepaald woord gebruikt wordt,  steeds beter kennen. Het woord op zich ontleent zijn betekenis aan de context.

De “Cambridge Word Scramble Study” is een onderdeel van een bekende hoax. Als de eerste en laatste letter van een woord goed staan, kunnen we het lezen dus waarom zo moeilijk doen om spelling, zegt de hoax. Het Cambridge onderzoek is er nooit geweest maar probeer toch eens de volgende tekst te lezen.

“Er was enes en mejsie dat met haar mdoeer aan de rnad van een bos wodone. Het mejsie derog alijtd een rood dojeke om haar hfood. Daraom nomdeen ze haar ‘Rdookpaje’.

Het kost misschien wat moeite maar je kan het wel lezen.  Dit heeft niet zozeer te maken met de eerste en laatste letter van een woord maar meer met de context en weten wat je kan verwachten, evenals de manier waarop de letters door elkaar gezet zijn. Als ik de woorden apart zou zetten, zou het een stuk moeilijker zijn er een bekend woord van te maken.

Hinkelend lezen

Als je tekst redigeert of corrigeert, van jezelf of een ander, wordt vaak aangeraden langzaam en woord voor woord te lezen. Als je in je normale tempo leest, zie je slechts het ‘geraamte’ van een woord. Je ogen landen tijdens het lezen slechts 3 tot 4 keer op een specifieke plek in een regel. De rest lees je vanuit je perifere blikveld.  Een gemiddelde lezer ziet slechts 6 letters tegelijkertijd op 1 punt. Als corrector moet je dus jezelf dwingen elk woord te bekijken en langere woorden zelfs twee keer.

Foutloos schrijven

Maar waarom kunnen we dan niet de tekst meteen goed schrijven/typen? Er zijn twee bronnen van onbewuste fouten in een tekst.

  1. Kinesthetisch geheugen. Bij het schrijven of typen van een woord maak je een bepaalde beweging met je hand, vingers, pols, arm. Je brein onthoudt deze beweging zodat je de volgende keer onbewust en dus sneller datzelfde woord kan produceren. De kans is groot dat als je een woord verkeerd ‘geleerd’ hebt, je het bijna altijd onbewust verkeerd blijft schrijven/typen.
  2. Onoplettendheid. Zelfs als je erg gefocust bezig bent met een opdracht, zal toch regelmatig je aandacht wegvallen. Omdat je hersenen sneller denken dan jij kan schrijven of typen is een fractie van een seconde onoplettendheid genoeg om een fout te maken.

Als je ervoor kiest je eigen teksten toch zelf te redigeren, lees dan ook eens deze handige tips.

Bronnen
Science Avenger
Ask.com
Virginia Tech

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

One thought on “Je eigen tekst redigeren? Je brein zit in de weg!

Comments are closed.