KI schrijft nu ook boeken

KI, Kunstmatige Intelligentie, AI, robots, programma’s. KI speelt spelletjes, runt een hotel en kan opgehitst worden tot het verspreiden van haat-tweets. Maar een Japanse KI heeft een nieuwe uitdaging gekregen: het schrijven van een novelle. En tot grote verbazing van menigeen haalde deze novelle de eerste ronde van een bekende Japanse schrijfwedstrijd.

Oké, het door KI geschreven boek haalde niet de hoofdprijs. Maar dat deed 99% van de door mensen geschreven boeken ook niet. Het is sowieso al verwonderlijk dat een boek geschreven door een machine goed genoeg was om de eerste ronde te halen.

Wil dat dan zeggen dat de miljoenen menselijke auteurs straks concurrentie krijgen van machines?

Nou nee. De software die het boek schreef kreeg op voorhand aardig wat instructies mee: welke sleutelwoorden te gebruiken, welke zinnen relevant waren en wat de algemene structuur van het boek moest worden. Vaak zijn dat de essentiële dingen die een auteur uit zijn/haar duim moet zuigen. Een gemiddelde 14-jarige kan met wat instructie op deze manier een fatsoenlijk kort verhaal schrijven.

Creativiteit is en blijft ongrijpbaar voor robots.

Een jurylid noemde de novelle goed gestructureerd maar er ontbrak een duidelijk verdieping van de karakters. De robotschrijvers willen zich nu inzetten voor het schrijven politieke speeches. Noem mij cynisch maar ik vermoed dat ze daar meer succes in zullen hebben. Gestructureerd maar met weinig karakter….eitje. 😉

Meer lezen? Surf naar A novel written by AI passes the first round in a Japanese literary competition

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!