Phishers gespamd ende verjaagd!

Phishers verjaagd

Elke dag meerdere keren dezelfde phishing mails, van dezelfde afzender, vaak met dezelfde fictieve naam of hetzelfde onderwerp. Klinkt bekend? Oneindig irritant! Na het zien van de hilarische antwoorden van James Veitch op scam e-mails voelde ik me gemotiveerd om iets gelijkaardigs te doen met die phishers. En weet je wat? Het werkt! Ik heb phishers gespamd ende verjaagd!

Zodra een Duitse naam weer in mijn spambox verscheen wist ik het: phishers. Mensen/bedrijven die op niet zo frisse wijze op mijn zuurverdiende centjes uit zijn. Blokkeerde ik dat specifieke adres dan kreeg ik de volgende dag wederom spam van een e-mailadres van hetzelfde domein (meestal Yandex.com), soms met een ander naam, soms dezelfde.

Nu kan je zeggen: Anja, maak je niet druk, gaat rechtstreeks naar je spambox, deleten en klaar. Daar heb je een punt. Echter ik controleer mijn spambox vóór ik iets weggooi want je weet maar nooit of er verdwaalde e-mail tussen zit. Het gebeurt. Ook mij. Gevolg is dat die spam ook op mijn netvlies blijft plakken en mijn ogen irriteert.

Tot ik deze TED Talk van James Veitch zag en zijn motivatie hoorde waarom hij scam e-mails –velen malen erger dan spam- beantwoordde:

“Ik vind niet dat wat ik doe gemeen is. Het enige wat ik doe is hun tijd verspillen. Elke minuut die ze bezig zijn met mij, zijn ze niet bezig met kwetsbare volwassenen van hun spaargeld beroven.”

 

Sinds ik van Yahoo naar Gmail verhuist ben krijg ik geen scammers meer in de mailbox. Geen prinsen op zoek naar een vrouw, geen lottowinnaars die hun miljarden willen delen, geen erfenissen, geen goud. Ik krijg alleen maar phishing en spam e-mail. Zou het mogelijk zijn deze phishers op stang te jagen door antwoord te geven? En wil ik daar uren tijd aan besteden?

Vooral dat laatste was een solide nee. Ik heb geen 3 jaar vrije tijd om heen en weer te mailen met kleine criminelen.

Zou een autoresponse dan een idee zijn? Niet direct, de standaard autoresponse stuurt een automatisch antwoord naar iedereen of naar niemand. Je richten op specifieke adressen gaat niet.  Via  Google kwam ik echter bij het artikel “Gmail AutoResponder is a Better Alternative to Canned Responses” van Amit Agarwal terecht.

Toegegeven, je moet wel wat technisch inzicht hebben om de Gmail plugin “Email Autoresponder for Gmail” te installeren en draaiende te krijgen. In beginsel komt het hierop neer:

  • Je schrijft een concept e-mail met je automatische antwoord.
  • Je stelt in Gmail een filter in die alle e-mail die het automatisch antwoord moet krijgen naar een specifieke folder stuurt.
  • Je stelt via Google Sheets een regel in die zegt dat iedereen die in die specifieke folder staat jouw concept e-mail moet krijgen.

En dat deed ik dus. Dit is de e-mail die minstens 6 keer per dag verstuurd werd.

Phishers verjaagd

Ja, ik heb ontzettend lol gehad bij het schrijven van deze e-mail. De ontvangers? Not so much, want nog geen maand na het instellen van de autoresponder krijg ik geen ongewenste e-mail meer van Yandex.com, zoho.com en die arme Andreas Klein, Rainer Schmitt en Frederik Reuss. Ook de steeds variërende Chinese adressen die mij LED-verlichting aan de vrouw willen brengen, laten het afweten.

Ik verheug me nu al op de volgende batch phishers en spammers. Nieuwe filter en hoppa, de chickens vliegen de wereld weer rond!

SchrijfSterA

SchrijfSterA

Tekstschrijver | Redacteur at Tekstbureau Van Ginneken
Taalkompas | CEO en toiletjuffrouw | INTJ | Ecomodernist

-- CONTACT --
-- NIEUWSBRIEF --
SchrijfSterA
Delen? Graag!