Pixabay: foto’s gratis én goede kwaliteit

Ik heb wel vaker gewaarschuwd voor plagiaat en verteld hoe je plagiaat kan voorkomen. Nu ik bijna dagelijks blog op mijn persoonlijke site zoek ik elke dag naar een geschikt plaatje waarbij ik mijn eigen raadgevingen opvolg. Groot is mijn verbazing en vreugde als ik langs een nieuwe site kom met stock foto’s die niet alleen gratis zijn maar ook nog eens van goede kwaliteit. Welkom op Pixabay!

Meer lezen? “Plagiaat aanpakken én vermijden doe je zo“.

Verbazing

Op zoek naar een foto van een muurbloem kwam ik op de site Pixabay terecht. Pixabay beweert een database te zijn meer dan 650.000 gratis foto’s, vectoren, illustraties en video’s. Mijn ervaring met dit soort websites is dat de kwaliteit vaak niet zo best is, de foto’s saai zijn of amateuristisch, en dat “gratis” staat voor ‘alleen voor niet-commercieel gebruik’ waardoor je er dus vaak weinig mee kan.

Zo is het tot mijn verbazing niet bij Pixabay. Ik heb een tiental willekeurige plaatjes opgezocht en de aansprekende foto’s die ik vond waren allemaal vrijgesteld van copyrights onder Creative Commons CC0.

Voor wie?

“Je mag [foto’s en video’s] downloaden, aanpassen, verspreiden en royalty-free gebruiken waarvoor je maar wil, zelfs in commerciële toepassingen. Geen bronvermelding nodig.” ~ Pixabay

Dat “je” geldt echt voor iedereen, dus ook wie de foto’s in een advertentie of een folder wil gebruiken.

Geen uitzonderingen? Toch wel, maar wel logische uitzonderingen. Je mag het beeldmateriaal niet gebruiken voor racistische of andere kwaadwillende doeleinden. Bijvoorbeeld een foto van een blaffende buldog mag niet gebruikt worden om een campagne mee op te zetten tégen zwarte mensen. De tweede uitzondering is dat jij een foto waar een bekend logo op staat niet misleidend mag gebruiken. Bijvoorbeeld het logo van NASA mag je niet naast jouw product plaatsen alsof NASA jouw product aanbeveelt.

Dus als je de foto’s en video’s gewoon op een normale manier gebruikt, heeft niemand daar bezwaar tegen.

Functionaliteit

pixabay01Het zoeken via het zoekvenster is eenvoudig en intuïtief.

Ik zocht vrij specifiek op “witte kat” en kreeg een brede selectie die redelijk overeenkwam met mijn zoekwoorden. Omdat ik in de Nederlandse versie pixabay.com/nl/ zocht, vroeg ik me af of het zoeken in het Engels hetzelfde resultaat opleverde. Dat bleek dus niet zo. “White cat” toonde wel weer witte katten maar een andere, slechts gedeeltelijk overlappende selectie. Goed om te weten als je net niet vindt wat je nodig hebt: Zoek in een andere taal.

De afbeeldingen van de foto’s beginnen bij ongeveer 640×450 en eindigen in de range van 3679×2592. Ook bij de hoge resolutie waren de door mij opgevraagde foto’s nog van prima kwaliteit.

Zover ik kon beoordelen geldt hetzelfde voor illustraties en vectoren: goede kwaliteit en bruikbare, hoge resolutie. De video’s die ik bekeek via het zoekwoord “zomer” waren -op enkele uitzondering na- niet spectaculair of van goede kwaliteit helaas.

Aanmelden of niet?

Ik heb me aangemeld om te testen of ik dan anders kan zoeken, meer kan vinden of ander voordeel heb. Het antwoord is nee. Als zoeker en gebruiker van foto’s hoef ik na het inloggen met Facebook, Google+, Microsoft of een registratie-account geen controlecode in te vullen bij het downloaden. Maar dat is een voordeel dat weinig voorstelt naar mijn mening.

Gratis maar toch geld verdienen?

De fotografen en andere creatieve artiesten die meedoen aan Pixabay doen dat gratis. Toch stelt Pixabay een betaalfunctie ter beschikking: de KOFFIE-knop. Wij als gebruikers kunnen via deze knop de artiest een kop koffie -of meer!- doneren. Zou ik op grote schaal gebruik maken van enkele artiesten die goed beeldmateriaal leveren, dan zou ik dat zeker doen. Ook Pixabay zelf kan je steunen met een donatie.

Aanrader

Als je veel en professioneel blogt, dan is Pixabay een goed alternatief voor alle stock sites die soms behoorlijke bedragen vragen. Ik heb Pixabay inmiddels bij de favorieten gezet. Laat je me weten hoe jouw ervaring is met Pixabay als bron voor jouw blogfoto’s ? Dat stel ik zeker op prijs.

Pixabay proberen? Klik op het logo. Veel plezier!
Pixabay

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!