Praten katten dialect zoals hun bazen?

Honden werden door de mens opgenomen in het gezin, afgericht om te werken en verheven tot mensenvriend. Katten daarentegen, zo werd in 2007 al bewezen, hebben zichzelf in de positie van huisdier gemanoeuvreerd. Katten hadden honger, mensen hadden eten. ‘Praat’ tegen je mens en je krijgt te eten. Een paar onderzoekers wil nu wereldwijd gaan luisteren naar kattengeluiden en proberen te achterhalen of “mauw” ook een accent heeft.

Een leven lang kletsen

Kittens stoppen met miauwen -dus niet blazen, grommen en sissen!- zodra ze hun afhankelijkheid van hun moeder verliezen. Dat wil zeggen: kittens in het wild. Gedomesticeerde katten daarentegen blijven hun leven lang praten met hun mensen. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat katten een enorme variatie hebben in geluid wanneer ze met hun mensen praten. Maar hebben ze ook een accent?

Ik ga dood van de honger!

De studie zal 5 jaar duren en over verschillende regio’s verspreid worden om te ontdekken of er echt sprake is van een regionaal accent in de geluiden die katten maken.

 

“We weten dat katten de melodie van hun geluiden uitgebreid kunnen variëren. Maar we weten niet hoe we die variatie moeten interpreteren. We zullen geluiden van ongeveer 30 tot 50 katten in verschillende  situaties (naar binnen willen, blij, honger, geïrriteerd, etc.) opnemen en proberen de verschillen in de fonetische patronen te vinden – als die er zijn.”

 

~ Susanne Schötz, Lund Universiteit, Zweden

 

Therapiekatten

Wat is het nut van deze studie? Het onderzoeksteam hoopt dat wij mensen beter leren samenleven met onze mauwende viervoeter. Vooral nu steeds meer katten in een verzorgende functie ‘werken’ als therapiekatten. Misschien komen we er na deze studie ook achter waarom gedomesticeerde katten ook blijven mauwen nadat ze volwassen zijn. En waarom sommige katten meer praten dan anderen.

Meer lezen? Surf naar Do you unerstand what your cat is saying?

 

SchrijfSterA

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

One thought on “Praten katten dialect zoals hun bazen?

Comments are closed.