Publiceren? Dat doen we zelf wel, zegt ASAPbio!

Het eerste professionele wetenschappelijke magazine werd 351 jaar geleden voor het eerst uitgegeven en sinds die tijd is er weinig veranderd. Wie onderzoek doet en erkenning wil, moét gepubliceerd worden in 1 van de grotere wetenschappelijke magazines. ASAPbio ziet dat echter anders en heeft actie ondernomen.

Peer review

Wetenschappelijke magazines hebben hun nut zeker bewezen. Ze zijn de ideale manier om onderzoek onder de aandacht te brengen van het publiek. Daarnaast fungeren ze als controle door middel van peer review: onderzoek wordt nagekeken en getoetst door wetenschappers wereldwijd. Heeft de onderzoeker een fout gemaakt, dan zullen zijn/haar collega’s het vinden.

Geen tijd

Maar onderzoekers werken steeds globaler en computers versnellen hun werk enorm. Er is een groeiende wachtlijst ontstaan van onderzoek dat nog gepubliceerd moet worden. Onderzoek dat vitaal kan zijn voor het oplossen van een probleem, bijvoorbeeld het Zika virus. Er is simpelweg geen tijd om te wachten tot de resultaten nagekeken en gepubliceerd worden.

ASAPbio doet het anders

Ze noemen zichzelf “life scientists”, deze biologen, en onder naam van ASAPbio trekken ze de wetenschap uit de donkere dagen en in het technologische tijdperk. Ze brengen hun onderzoek nog steeds onder de aandacht van de wetenschappelijke magazines maar ze publiceren het ook onmiddellijk op het internet via BioRxiv, een zogeheten pre-printserver. Dit is een online publicatieplatform waar iedereen toegang toe heeft, ook jij en ik.

Grote stappen zetten

De voordelen zijn groot, vindt ASAPbio. Het publiek kan meteen zien waar hun geld (zowel belastinggeld als particuliere investeringen) aan besteed wordt én wetenschappers kunnen meteen hun werk vergelijken en grote stappen vooruit zetten.

Reputatieschade

De tegenstanders van ASAPbio en online publiceren beroepen zich op het feit dat de online gepubliceerde onderzoeken helemaal niet getoetst zijn en dus vol fouten kunnen staan. De reputatieschade kan enorm zijn. Echter ASAPbio veegt dat argument onder de tafel door te wijzen naar het feit dat ook gepubliceerd onderzoek ernstige fouten kan bevatten. Zo struikelden wetenschappers onlangs over elkaar toen een gepubliceerd onderzoek het ontwerp van de hand toedichtte aan “de Schepper”. Bovendien staat het eeuwenoude systeem van peer review onder druk omdat steeds meer corruptie aan het licht komt.

Samen verder

Moeten de wetenschappelijke magazines dan helemaal verdwijnen? Nee, zegt ASAPbio, dat is niet de bedoeling. Wat hen betreft zijn beide opties nuttig en moeten ze rustig naast elkaar kunnen bestaan.

 

Meer lezen? Surf naar Group of biologists is bypassing journals and uploading their work straight to the Internet.

 

SchrijfSterA

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!