Schrijven is schrappen: 5 gouden tips

schrijven is schrappen

Joh, vertel me daar eens iets over! Waarover? Schrijven: less is more! O, dus “schrijven is schrappen”? Ja, maar dan zonder tranendal. Zonder dat het pijn doet. Zonder dat je als schrijver –van folder tot 900 pagina’s roman- in elkaar gerold als een balletje ellende ligt te huilen zodra een redacteur je werk in handen krijgt.

Mijn eerste advies als iemand vraagt hoe hij/zij kan leren schrappen in eigen teksten is: ga twitteren. Twitter geeft je 140 tekens om je verhaal te vertellen. Twitter is meedogenloos voor schrijvers die graag uitweiden. 140 tekens, less is more. Ga je je verhaal vertellen in meerdere tweets dan zal je over het algemeen na de 4de tweet je publiek kwijt zijn. Langdradigheid wordt op Twitter niet beloond.

4 keer 140 tekens, inclusief spaties. 560 tekens zijn 6 regels tekst. Als je dat kan doen met je tekst én je krijgt reacties van je lezers, dan heb je geleerd hoe less more kan zijn.

Uiteraard wil ik het liefst dat je bij mij aanklopt om je tekst een facelift te geven. Ik heb geen emotionele investering in wat jij geschreven hebt. Zie mij maar als een leerkracht op een middelbare school. Hij/zij kijkt altijd objectiever en kritischer naar je kind dan jij zelf ooit zal kunnen.

Maar als je het toch zelf wil doen, dan zijn er aardig wat tips hoe je je eigen teksten kritisch kan bekijken. Onnodige woorden, paragrafen en hoofdstukken zijn verleden tijd.

Nog 4 gouden tips

1. No more “heel”

Schrap het woord “heel” in al je teksten. “Heel” heeft zelden tot nooit een functie in een normale tekst. Er zijn nog meer zinsdelen die daar onder vallen trouwens: “het feit dat” of  “hij/zij is een man/vrouw die weet”.

Lees alle tips in “Teksten inkorten: deze 9 zinsconstructies maken je tekst langdradig” van Schrijfvis Dennis Rijnvis.

2. Uitleg is een no no

“Staan er constructies in je tekst als ‘voor alle duidelijkheid’ en ‘zoals eerder beschreven’? Dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Waarschijnlijk heb je iets niet helder genoeg omschreven of rammelt de structuur van je tekst omdat je iets op twee plaatsen moet zeggen.”

Gouden advies van Janneke Sinot, mede-eigenaar van BoekenBusiness, in het artikel “Schrijven is schrappen … en zo doe je dat!

3. Geen vaagheid meer

Anno 2017 is vage tekst uit den boze. Mensen zijn wijzer geworden, prikker er sneller doorheen of verliezen zo snel interesse dat de kern totaal niet meer tot hen doordringt. In de “Hoe vaag schrijf ik Test” van Willem Verdaasdonk, één van de Tekstuilen, leer je vage termen herkennen en vermijden.

4. Wel of niet schrappen?

Sandra Caenen van Caenen Communicatie pakt het anders aan. Zij zegt in “Schrijven is schrappen. Waarom eigenlijk?” dat je je eerst moet afvragen wie je doelgroep is, wat je boodschap is en wat je uiteindelijk wil bereiken met je tekst. Jongeren en lager-opgeleiden geven de voorkeur aan korte paragrafen/hoofdstukken met duidelijke koppen; een wetenschapper op zoek naar kennis wil niet overtuigd worden maar in detail geïnformeerd.

Boorduurwerk van woorden

Geen collega maar wel beroepsmatig schrijver Bert Altena, predikant in Assen en Vries, vat het hele “schrijven is schrappen”-verhaal mooi samen: “schrijven is schrappen” is als een omgekeerd borduurwerk. Eerst borduur je als een bezetene, dan pas ga je naar je werk kijken, her en der draden verwijderen en kleuren vervangen.

Een tranendal tijdens het schrappen is, merk ik, na het lezen van al die tips toch onvermijdbaar. Je wordt als schrijver met je eigen tekortkomingen geconfronteerd. De betrokkenheid die je aan het schrijven hield, wordt naderhand een blok aan het been. Zo merk ik tijdens het schrijven van dit artikel dat ik ook zo’n woordje heb dat ik veel te vaak gebruik: “en”. Wat is het moeilijk om dat los te laten! Pardon, ik pink even een traantje weg en ga dan alle overbodige “en” schrappen.

Meer tips over het zelf redigeren van je teksten? Surf pronto naar Doe-Het-Zelf!

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

One thought on “Schrijven is schrappen: 5 gouden tips

  1. Wat leuk, Anja, dat je naar mijn blog verwijst. Weet je wat ik de grootste grap vind van ‘schrijven is schrappen’? Dat het vaak dé truc is om van lastige kwesties af te komen. Dan zit je met een zin in je maag die niet lekker loopt, met een alinea die vraagt om een prettiger formulering en dan ineens denk je: hé, hij kan gewoon geschrapt! En zie, de tekst wordt er vaak nog krachtiger van ook.

Comments are closed.