Schrijven met Eerlijk

Kijk je wel eens misdaadseries? Hoe vaak zie je verdachten op tv “Eerlijk waar!” zeggen als ze proberen de politie te overtuigen van hun onschuld? En hoe vaak denk je dan: “Ja, dat zal wel!”

Hoewel het woord eerlijk veel vaker gebruikt wordt in gesproken taal dan in een geschreven document, is het onbewuste effect – wanneer verkeerd gebruikt – net zo goed negatief. Neem dit voorbeeld van ‘bijzondere’ thee.

“Eerlijk waar, deze thee heeft mijn lichaam gezuiverd en ik voel me weer super!”

 

“Deze thee heeft mijn lichaam gezuiverd en ik voel me weer super!”

Bij welke van beide zinnen ging je achterdocht een streepje (of meer) omhoog vergeleken met de andere zin? De eerste zin? Dan ben je niet de enige. In advertenties voor veelal dubieuze producten citeert men vaak blije gebruikers met eerlijk waar, eerlijk gezegd, heel eerlijk.

Achterdocht

Door nadruk te leggen op het feit dat je eerlijk bent, geef je onbedoeld de indruk dat je oneerlijk bent.

Een klassiek voorbeeld:

“Ik begrijp wat je zegt maar ik zie eerlijk gezegd niet wat het probleem is.”

Iemand die om te beginnen al niet positief tegenover jou staat, zal zich onbewust afvragen of je wel eerlijk bent over dat begrip tonen.

Vertrouwen

Toch is het beter de woorden eerlijk, eerlijk waar, eerlijk gezegd beter niet te gebruiken als je e-mailt of een brief schrijft. Heb er gewoon vertrouwen in dat degene die jouw schrijven ontvangt, jou voldoende vertrouwt om overtuigd te zijn van je eerlijkheid. Als dat niet zo is, is geschreven communicatie geen oplossing.

 

Inspiratiebron

Deze reeks is geïnspireerd door Hubspot’s Emma Snider en haar blogberichten over verkopen. Haar kennis over verkooptechnieken gecombineerd met mijn ervaring met het geschreven woord heeft geleid tot deze serie van 15 blogberichten.

Jouw eigen ervaringen zijn altijd waardevol dus ik hoor ze graag. Misschien kan je ze in een reactie achterlaten, hier op de website? Of liever op Facebook? Deze reeks verschijnt namelijk ook elke week donderdagmiddag 15:30 op Facebook.

Twijfel je over iets dat je geschreven hebt: nieuwsbrief, folder, e-mail, webtekst, etc., mail je vraag naar welkom@tekstbureauvanginneken.nl

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!