Schrijven met Jij

Beste lezer. Het gebrek aan het gebruik van het woord jij of jou (of u) is wat vele commerciële teksten de das omdoet. Zoals de nieuwsbrief die begint met “Beste lezer”.  Zoals de folder die zegt “wij doen dit” en “wij bieden dat” en die meteen richting papierbak gaat.

Waarom gaat die folder dan de prullenbak in? Wij boeit de lezer niet. De lezer van de folder in dit geval wil lezen wat hoe hij/zij erop vooruitgaat.

“Wij bieden perfecte service.”

 

“Jij krijgt van ons perfecte service.”

Hetzelfde maar toch anders.

Jij telt

Jij is zowat het meest krachtige woord dat je tot je beschikking hebt. Jij spreekt de kern in elk mens aan: het individu dat we allemaal zo graag willen zijn.

“Wij maken van de woonkamer een gezellige, warme plek.”

 

“Jij zit straks in een gezellige, warme woonkamer.”

Door jij te gebruiken krijgt de andere het gevoel dat je in zijn/haar schoenen gestaan hebt, dat je hem/haar erkent als een persoon met individuele wensen.

Jij zal iemand sneller in jouw gedachtestroom ‘trekken’. Jij spoort hen aan jouw woorden te zien in hun voordeel.

Naam boven alles

Als je kan, ga dan 1 stapje verder en gebruik een naam samen met jij.

“Of je je naam leuk vindt of niet, hij is onlosmakelijk verbonden met zelfvertrouwen en identiteit. Niets laat ons brein meer oplichten als een kerstboom dan het lezen van onze naam in print.” ~ De psychologie van taal: verleiden met woorden

 

Inspiratiebron

Deze reeks is geïnspireerd door Hubspot’s Emma Snider en haar blogberichten over verkopen. Haar kennis over verkooptechnieken gecombineerd met mijn ervaring met het geschreven woord heeft geleid tot deze serie van 15 blogberichten.

Jouw eigen ervaringen zijn altijd waardevol dus ik hoor ze graag. Misschien kan je ze in een reactie achterlaten, hier op de website? Of liever op Facebook? Deze reeks verschijnt namelijk ook elke week donderdagmiddag 15:30 op Facebook.

Twijfel je over iets dat je geschreven hebt: nieuwsbrief, folder, e-mail, webtekst, etc., mail je vraag naar welkom@tekstbureauvanginneken.nl

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!