Schrijven met Mogen

Mogen is een woord dat ouderwets aan het worden is. Het is een werkwoord dat alleen nog uit de kast getrokken wordt wanneer iemand uiterst beleefd wil zijn. En toch is mogen een veelzijdig werkwoord waarvan we het gebruik zeker niet mogen verleren.

 

Een gewone, simpele vraag stellen kan toch geen probleem zijn?

Plooi je gezicht in een glimlach -bij voorkeur een welgemeende- en stel je vraag. Probeer het maar. Ernstig gezicht en daarna glimlach.

“Heb jij de laatste kwartaalcijfers voor mij?”
“Wanneer was jij voor het laatst op het hoofdkantoor?"

Maar wat als noch je gezicht, noch je stem je glimlach kunnen overbrengen? Dan is het gebruik van mogen misschien helemaal niet zo gek?

Mag ik vragen om de kwartaalcijfers?”
“Mag ik vragen wanneer jij het laatst op het hoofdkantoor was?”

De impact van mogen is -net als bij sommige andere woorden- afhankelijk van gelijkheid of ongelijkheid van de zender en ontvanger. Is de ontvanger een superieur dan wordt sneller mogen gebruikt.  Terwijl een werkgever nooit toestemming zal vragen aan zijn werknemer. Mogen zal zelden gebruikt worden.

Wie echter mogen slim en met beleid gebruikt, komt verder dan met directheid.

Mogen, geschreven of gesproken, is om toestemming vragen en is dat in onze huidige maatschappij niet een tikkeltje ouderwets?

Mogen wordt door sommige mensen als kruiperig en ongewenst ervaren, terwijl mogen dé manier is om iemand te vleien en gunstiger te stemmen, ook degene die zegt het als ongewenst te ervaren. Jezelf bewust (tijdelijk) ondergeschikt maken door je woordgebruik onderdanig te maken, is een strategie die nog steeds werkt.

Daarvoor hoef je het woord mogen niet eens te gebruiken.

Goede diplomaten en politici zijn meesters in de onopvallende vleierij die mogen is. Het woord mogen mag dan ouderwets klinken en ongewenst zijn, de kunst van het vleien met woorden is nog steeds actueel.

Twee voorbeelden die je kan gebruiken in je correspondentie:

"Ik zou het op prijs stellen als je mij de laatste kwartaalcijfers kan bezorgen."
"Help me even herinneren: wanneer was jij voor het laatst op het hoofdkantoor?"

 

Inspiratiebron

Deze reeks is geïnspireerd door Hubspot’s Emma Snider en haar blogberichten over verkopen. Haar kennis over verkooptechnieken gecombineerd met mijn ervaring met het geschreven woord heeft geleid tot deze serie van 15 blogberichten.

Jouw eigen ervaringen zijn altijd waardevol dus ik hoor ze graag. Misschien kan je ze in een reactie achterlaten, hier op de website? Of liever op Facebook? Deze reeks verschijnt namelijk ook elke week donderdagmiddag 15:30 op Facebook.

Twijfel je over iets dat je geschreven hebt: nieuwsbrief, folder, e-mail, webtekst, etc., mail je vraag naar welkom@tekstbureauvanginneken.nl

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!