Schrijven met naald en draad

Vrouwen onderdrukken is een eeuwenlange traditie. Evenals borduren, een bezigheid die van oudsher in de handen van de vrouw geplaatst werd. Zelden konden vrouwen hun woorden toevertrouwen aan pen en papier. Maar met naald en draad wisten ze hun verhaal te vertellen.

Gekkenhuisjasje

Het zou zo in een moderne collectie kunnen hangen, dit jasje van Agnes Richter. Maar het stamt uit 1890 en is het werk van een Duitse naaister die in een krankzinnigengesticht terechtkwam. Ze maakte het jasje van een ziekenhuisjas en ‘schreef’ haar autobiografie -zo vermoed men- met naald en draad. Hoewel weinig volzinnen nog te lezen zijn, is het woord “ich”, d.w.z. “ik”, meerdere malen herhaald.

 

AgnesRichterJasje

Autobiografie als borduuroefening

Het verhaal van Agnes is niet uniek. Over de eeuwen hebben vrouwen hun onvrede uitgedrukt in de kunst die zij beheersten: borduren en naaien. Elizabeth Parker werd een kindermeisje op haar dertiende en groeide uit tot lerares. Toch vertrouwde ze haar gedachten liever toe aan naald en draad dan pen en papier.

“Omdat ik niet kan schrijven, vertel ik het hier simpel en vrij alsof ik spreek met iemand aan wiens intimiteit en tederheid ik mezelf helemaal kan toevertrouwen.”

 

~ Elizabeth Parker

Schrijvenmetdraad02

 

De volledige tekst vertelt haar verhaal, de fouten die ze gemaakt heeft en de slechte behandeling door de familie aan wiens kinderen ze les geeft.

De hel van het werkhuis

De Engelse Lorina Bulwer was 56 toen ze zichzelf in 1901 liet opnemen in een werkhuis en het label “gek” opgeplakt kreeg. Ze was naaister van beroep en bleef dat beroep uitoefenen in het werkhuis/gesticht. Diverse van haar samplers of borduurvoorbeelden bleven bewaard en kunnen nog steeds bewonderd worden. Ze schreef met naald en draad een mengeling van familiegeschiedenis, brieven, protestteksten, fantastische verhalen en ernstige beschuldigingen.

“Ik heb tien jaar van mijn leven verspild in dit verdoemde hellevuur, een hol van oude vrouwen, oude heksen.”

 

~Lorina Bulwer

 

Schrijvenmetdraad03

Moderne tijden

Ook nu gebruiken vrouwen af en toe naald en draad om mee te schrijven wat op hun hart ligt.

Debbie Talanian creëerde de “Howl Skirt” als hommage aan Allen Ginsberg, een dichter bekend om zijn oorlogspoëzie.

Schrijvenmetdraad04

 

Kate Daudy ontwerpt bijzondere jurken met geborduurde gedichten.

Schrijvenmetdraad05

 

Rue Ray borduurde in 5 dagen tijd haar leven op wat zij noemt haar “reisjurk”.

Schrijvenmetdraad06

Werk van liefde

Naald en draad gebruiken om te schrijven is een secuur en traag werk. Elk woord moet overwogen worden omdat er geen gum aan de naald en geen backspace aan de draad zit. Het is een werk van liefde ook al zijn de woorden vaak droevig, boos, angstig, woorden van protest en opstand.

 

Meer lezen? Klik op de links of surf naar Mark My Words: The Subversive History of Women Using Thread as Ink

 

SchrijfSterA

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!