Schrijven met Uiteraard

Als iemand je een boodschap stuurt met uiteraard of natuurlijk, krijg je dan het gevoel dat de ander competent is en weet wat hij/zij doet? Heb je er dan wat meer vertrouwen in dat het goed komt? Of denk je meteen: eerst zien dan geloven. Of nog erger: de arrogantie van die man/vrouw!

 

“Wanneer u voor deze machine kiest, zult u uiteraard geen problemen meer ondervinden met vastgelopen papier.”

 

Natuurlijk weet ik hoe je dat probleem met je pc kan oplossen.”

Arrogant of competent

Bij gesproken taal kan je door nadruk te leggen bovenstaande zinnen versterken tot iemand duidelijk weet dat jij superieur bent. of je kan de nadruk afzwakken waardoor je overkomt als competent en te vertrouwen. Wanneer je schrijft, ligt de interpretatie bij de lezer. Afhankelijk van zijn/haar stemming kan je schrijven compleet verkeerd geïnterpreteerd worden. Daarom zijn uiteraard en natuurlijk net als moeten woorden die je het best subtiel en met beleid gebruikt.

Ken je lezer

Hou altijd in gedachten: hoe overduidelijk iets ook is voor jou, voor de ander is dat misschien niet zo. Door uiteraard te gebruiken leg je onbewust de nadruk op het feit dat als de ander iets niet weet of kan. Het gebruik van natuurlijk en uiteraard oogst over het algemeen slechts een verlies van begrip en respect.

Misdaadbestrijding

Uiteraard en natuurlijk zijn ook woorden die gebruikt worden als twijfelaars overtuigd moeten worden. Of het nu een puber is met losse handjes…

“Natuurlijk heb ik dat geld niet meegenomen!”

of een dochter die liever niet de hele avond bij haar bejaarde moeder blijft…

“Natuurlijk hou ik van je, mam!”

Wist je trouwens dat uiteraard 1 van de sleutelwoorden is die bij een taalanalyticus in misdaadbestrijding meteen bellen doet rinkelen? Hoe vaker gezegd en met meer nadruk gebruikt, hoe meer redenen er zijn om te denken dat bedrog en leugens in het spel zijn.

Meer weten? Lees Taal als leugendetector: signalen van bedrog.

 

Inspiratiebron

Deze reeks is geïnspireerd door Hubspot’s Emma Snider en haar blogberichten over verkopen. Haar kennis over verkooptechnieken gecombineerd met mijn ervaring met het geschreven woord heeft geleid tot deze serie van 15 blogberichten.

Jouw eigen ervaringen zijn altijd waardevol dus ik hoor ze graag. Misschien kan je ze in een reactie achterlaten, hier op de website? Of liever op Facebook? Deze reeks verschijnt namelijk ook elke week donderdagmiddag 15:30 op Facebook.

Twijfel je over iets dat je geschreven hebt: nieuwsbrief, folder, e-mail, webtekst, etc., mail je vraag naar welkom@tekstbureauvanginneken.nl

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!