Special-De perfecte bureaustoel

digitaal Limburgs Mediapakket

Special “De perfecte bureaustoel”

Dit online artikel werd eerder gepubliceerd op digi.mgl.nl. Afbeeldingen zijn verwijderd i.v.m. beeldrechten. Lay-out wijkt af door gebruik van ander CMS. De Youtube filmpjes komen ook in originele artikel voor.

De perfecte bureaustoel

HISTORIE | Darwin zag het wiel

CLASSIFICATIE | Een stoel is niet zomaar een stoel

GEZONDHEID | rugklachten

PREVENTIE | Samenwerking is voorkomen

MAATSCHAPPIJ | stoelen voor klein en grote mensen

GADGETS | bijzondere bureaustoelen

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=aIoY1aZdzm0[/tube]

HISTORIE | Darwin zag het wiel

Over de historie van de bureaustoel is weinig bekend. Wanneer is een stoel een bureaustoel? Als hij bij een bureau staat? Op een werkplek? De legende zegt Charles Darwin, vader van de evolutietheorie, moest voortdurend heen en weer lopen tussen diverse werkbanken en zijn bureau. Tot hij er in slaagde wieltjes onder zijn overigens houten stoel te bevestigen. De meeste bronnen zijn het echter met elkaar eens dat de bureaustoel ontstaan is door de groei van de Amerikaanse spoorweg [update: link verwijderd. Bestaat niet meer].

Particuliere families hadden grote stukken spoorweg in handen die na de aanleg een groeiend leger van administratieve krachten nodig hadden. He duurde niet lang eer designers zich op de bureaustoel zouden storten. Daarbij moesten twee criteria voor ogen gehouden worden. De stoel moest wieltjes hebben zodat ie kon rijden en moest kunnen zwenken zodat de werknemer verschillende taken tegelijk uit zou kunnen voeren vanaf 1 plek.

De technische revolutie gaf een enorme boost aan de industrie van bureaustoelen. De vraag naar bureaustoelen voor het werken achter een computer steeg explosief. Vervolgens ontstond de discipline van de ergonomie en het maken van ergonomische bureaustoelen.

CLASSIFICATIE | Een stoel is niet zomaar een stoel

Dat niet elke bureaustoel zomaar een stoel is blijkt uit de algemene classificatie die ontwerpers en fabrikanten aanbrengen.

 1. Computer bureaustoel
  Ontwikkeld om veelzijdig aanpasbaar te zijn en langdurig zitten te faciliteren. Hoogte en rugsteun zijn aanpasbaar, wieltjes, een zwenkfunctie en gevulde zitting. Deze bureaustoelen zijn ontworpen om door verscheidene mensen met verschillende wensen gebruikt te worden.
 2. Ergonomische bureaustoel
  Deze stoelen zijn ontworpen om de gebruiker te ondersteunen en de ideale lichaamshouding te stimuleren. De zitting en rugsteun zijn volledig aanpasbaar, evenals de armsteunen en hoofdsteunen. Deze bureaustoelen worden aangeraden voor werknemers die langer dan 4 uur continue moeten zitten.
 3. Bureaustoel met weefwerk
  Deze bureaustoel kreeg bekendheid toen Herman Miller de Aeron Chair introduceerde. Traditionele bureaustoelen hebben houten of kunststof achterkant cq zitting met een vulling van stof of leer. Vooral op warme dagen maakt deze stoel de gebruiker warm en zweterig hetgeen het zitcomfort terug brengt. Het kunststof vlechtwerk zorgt voor een constante afkoeling.
 4. Directiestoelen
  In functie verschillen directiestoelen niet van gewone bureaustoelen. Echter de uitvoering is vaker luxueuzer. Sowieso worden de directiestoelen vaak in hoog kwaliteit leer uitgevoerd. Verder kan de stoel op maat gemaakt worden, voorzien van een ligfunctie, uitgerust met speakers in de hoofdsteun, enzovoort.

GEZONDHEID | rugklachten

Een mens is niet gemaakt om urenlang achter een bureau te zitten. Al onze spieren zijn gebouwd om te bewegen. Mensen die veel zittend werk verrichten, vooral achter een beeldscherm, hebben in meer of mindere mate dezelfde fysieke klachten: spanning, pijn, tintelingen en krachtverlies ter hoogte van nek en schouders en opgezwollen benen ten gevolge van een chronische overbelasting van de rug door een foute zithouding.

Daarnaast zien fysiotherapeuten ook regelmatig mensen met een kyfotische [Update: link verwijderd. Website bestaat niet meer] houding. Multi Ratio [Update: link verwijderd. Website bestaat niet meer], gespecialiseerd in kantoormeubilair, kent het fenomeen.

“De meeste mensen herkennen die houding wel. Je bent zo geconcentreerd bezig met het werk op het beeldscherm dat je niet door hebt dat je helemaal doorgezakt op je bureaustoel zit. Deze houding waarbij je met een gebogen rug op de bureaustoel zit noemen we de kyfotische houding. Wie op een muurtje gaat zitten, merkt het effect veel sneller. Zwaartekracht en vermoeide rugspieren dwingen de rug in een bolling.”

PREVENTIE | Samenwerking is voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook op de werkvloer. Als werkgever en werknemer goed samenwerken kan het gros van de fysieke klachten
op tijd opgevangen worden. Hoe kan een bureaustoel medewerkers een voorsprong bieden?

 1. Elk individu heeft een ander lichaam, met een andere zithouding. Een standaardbureaustoel die voor iedereen passend is bestaat simpelweg niet. Als bedrijf kan je het best kiezen voor diverse soorten bureaustoelen.
 2. Zitdiepte is net zo belangrijk als zithoogte. Een zitting die in de knieholte drukt veroorzaakt op lange termijn onder andere onaangename, soms pijnlijke tintelingen, een slapend been.
 3. Betrek je medewerkers bij het kiezen van de stoelen. Vaak weten zij precies hoeveel uur ze wel of niet in hun bureaustoel doorbrengen. Door de juiste stoel te kiezen op basis van hun ervaringen voorkomt een bedrijf flink wat klachten.
 4. De rugsteun moet niet alleen in hoogte verstelbaar zijn maar ook automatisch mee kantelen om een optimale steun te bieden. Dit is zelfs belangrijker dan de hoogte van de rugsteun zelf. Mensen die veel met hun armen werken hebben meer baat bij een lage rugsteun. Mensen die vrij statisch zitten kunnen beter werken als ook schouders en nek goed ondersteund worden.

MAATSCHAPPIJ | Groot en klein, dik en dun

Ontwerpers worden steeds vaker voor de uitdaging gesteld om bureaustoelen te ontwerpen voor mensen met ‘afwijkende’ maten. Bij Sittard Office zijn bureaustoelen in alle geuren en kleuren te krijgen. Echter bureaustoelen voor lange mensen (plus 1,90 meter) en kleine mensen (min 1,55 meter) zijn amper op voorraad en het kost wat moeite om er aan te komen.

Ook mensen met obesitas zijn steeds aangewezen op gespecialiseerde bedrijven. Het Nederlandse bedrijf Emtek gaat als enige nog een stapje verder en maakt ook bureaustoel voor mensen met een fysieke beperking.

GADGETS | Bijzondere bureaustoelen

Niets op deze wereld of er is wel een bijzonder model van te vinden. Bureaustoelen zijn hierop geen uitzondering.

De duurste bureaustoel tot nu toe gemaakt is de Aresline Xten. Deze werd ontworpen door Pininfarina, bekend van zijn autodesign voor Ferrari en Cadillac, en kost een luttele 1,5 miljoen dollar. De prijs is niet zichtbaar in het exterieur maar in het technologisch hoogstaande interieur dat de stoel een perfect zitcomfort geeft.

Zoek je een stoel die qua uiterlijk eerder roept “ik ben rijk” kies voor de op één na duurste bureaustoel. Deze werd ontworpen door award-winnende designer en architect Hadi Teherani uit Duitsland. Niet technologie maar het edelmetaal goud zet deze stoel op de tweede plaats met een kleine 68.000 dollar.

Het Canadese bedrijf NovelQuest Enterprises bracht in 2009 de Emperor op de markt. Met zijn 3 gesynchroniseerde 19 inch LCD Monitors, 17 inch touch screen, een eigen unit voor belichting, een Recaro stoel en ingebouwd PC of Mac systeem maak je elke werknemer blij voor slechts 39.950 dollar.

En voor de echte liefhebbers zijn hier nog de schietstoel bureaustoel en de bureaustoelfiets

 Bronnen

Wikipedia.org

Most Expensive Blog