Stop met content stelen; steel inspiratie!

contentstelen_uitgelicht

Steeds meer bloggers. Steeds meer schrijvers. Steeds minder inspiratie om over te schrijven. Het stelen van andermans content lijkt steeds meer schering en inslag te worden. Is het omdat de bloggers niet wéten hoe het zit met het gebruik van het werk van anderen (auteursrecht) of kan het ze geen malle moer schelen, zolang zij maar toegejuicht worden? Stop met content stelen! Een goede schrijver ‘steelt’ inspiratie.

Rembrandt en Van Gogh

Zou jij in het echte leven zomaar een kunstwerk meenemen uit een galerie of museum en dan trots tegenover het hele land roepen dat jij het gemaakt hebt? Nee? Waarom zou je dat online wel doen? Het internet is een constante bron van verleiding maar ook van inspiratie, net zoals het echte leven. Zowat elke beroemde schilder liet zich in zijn carrière inspireren door voorgangers. Zo werd Rembrandt geïnspireerd door de Italiaanse schilder Caravaggio en bewonderde Van Gogh de Franse schilders Millet en Delacroix enorm. Zij kopieerden niet. Zij stalen geen content. Zij zagen een bron van inspiratie en integreerden dit in hun eigen werk.

Wat pakt jou?

Stop met het stelen van content en begin met het ‘stelen’ van inspiratie. Hoe pak je dat aan? Begin met jezelf te vragen waarom een artikel of een blogpost van een ander jou aanspreekt? Wat heeft jou gepakt? Was het de titel, het onderwerp, de manier waarop de schrijver het idee verwoordde, hoe hij zijn mening uitte? Welke deel van de tekst spreekt je het meeste aan? Als je meteen moest reageren op de tekst, wat zou jouw reactie dan zijn? Waar zou je op reageren?

Een woord, een foto, een mening

Wanneer je dat kan verwoorden, dan heb je de inspiratie voor jouw artikel (of visuele content) al te pakken. Het kan een aanvulling zijn op wat er geschreven is, maar het kan ook iets zijn dat amper wat gemeen heeft met de woorden van de auteur. Een artikel kan inspireren vanwege de manier waarop de schrijver een onderwerp dat jij totaal niet interessant vindt, aanpakt. Misschien ben je het met hem eens maar wil je nuanceren. Mogelijk heb jij ervaring met het onderwerp, al dan niet anders dan wat de auteur beschreef. Misschien wil je een discussie starten en sta je lijnrecht tegenover de auteur. Allemaal inspiratie.

Engels in Nederland

Heb je wat moeite met het vinden van Nederlandse inspiratie? Kijk eens naar onze grote buren. Engels is zo ingeburgerd in Nederland dat je er niet bij stilstaat dat de meeste mensen niet zo goed Engels kunnen lezen. In de Engelssprekende wereld gaat enorm veel informatie en inspiratie rond. Zolang ervoor zorgt dat je het verhaal niet letterlijk overneemt, je je eigen mening toevoegt aan het vertaalde artikel en je een duidelijke bronvermelding geeft, mag je Engelstalige stukken gebruiken als inspiratiebron.

Kopieermachine

Let op voor de valkuil van de kopieermachine. Je kan dusdanig geïnspireerd raken door een schrijver dat je exacte kopieën begint te maken. Zelfs als je hier en daar andere woorden gebruikt om exact hetzelfde idee op dezelfde manier te verwoorden, dan nog ben je aan het stelen.

Toestemming vragen

Een goede manier om een gedeelte van een tekst toch gebruiken, is citeren. Laat duidelijk zien dat het om een citaat gaat. Gebruik aanhalingstekens, zet de naam van de auteur erbij en eventueel de titel van het boek, artikel of blogpost waar je het citaat uit gehaald hebt. Diverse blog- en cms-systemen zoals WordPress laten je met 1 klik op een icoontje een citaat een extra opmaak meegeven.

 

“Als je steelt van één auteur is dat plagiaat. Als je steelt van veel auteurs, heet dat research.” ~ Wilson Mizner

Auteursrecht?

Volgens het auteursrecht hoef je geen toestemming te vragen om het citaat te mogen gebruiken. Citeren mag zolang het maar functioneel is en bedraagt aan het verduidelijken van jouw standpunt. Maak een citaat ook niet uitgebreider dan strikt noodzakelijk. Een complete tekst citeren, zelfs al zet je de bron erbij, is nog steeds content stelen.

Big brother Google is watching you

Als bovenstaande argumenten je niet overtuigen om geen content te stelen, bekijk het dan van een praktische kant. De contentfilters van Google worden steeds slimmer. Ze lezen mee en vergelijken regelmatig. Wanneer je complete lappen tekst ‘citeert’ kan Google dit als ‘duplicate content‘ interpreteren en jouw site lager laten eindigen in de zoekresultaten. Daarnaast kunnen schrijvers zelf Google en andere software gebruiken om plagiaat opsporen. Niemand ontvangt graag een kille brief van de advocaat van een boze schrijver.

Bronvermelding

Het is altijd goed om je bron van inspiratie te vermelden. Hetzij in een regel onderaan je tekst: “Bron: naam schrijver/website“. Hetzij door vermelding in je tekst: “Na het lezen van het artikel van naam schrijver op de site naam site…” Vergeet vooral niet een link toe te voegen naar jouw inspiratiebron. Ook al haal je je inspiratie uit een krant of een pamflet of een radio-uitzending, zonder online referentie, zet dat dan erbij.

Inspiratiebronnen

Ik ben benieuwd: wat is jouw grootste inspiratiebron? Ik laat me inspireren door bijvoorbeeld de content die verspreid wordt door Facebookgroepen zoals Lost at E Minor, BrainPickings, ScienceAlert, Psychology Today, enzovoort. Soms gebruik ik simpele zoekwoorden en surf schijnbaar doelloos over het internet tot ik iets vind dat mij meteen leuk lijkt om ook over te schrijven of te delen. Maar ook het echte leven levert soms leuke inspiratie en mooie content op. Zijn dat ook inspiratiebronnen voor jou? Een gesprek bij de kassa, een kort stukje in de lokale krant? En wat voor regels volg jij als het aankomt op het ‘stelen’ van content? Hoe kleed jij je citaten aan? Vermeld jij bronnen? Of vind jij het niet meer dan normaal dat je content klakkeloos kan overnemen “omdat het op het internet staat en dus vrij is voor iedereen”.

Bron: She is Fierce

Opmerking(1): ik gebruik “hij” en “zijn” als ik spreek over schilders, schrijvers en andere kunstenaars. Dat doe ik om praktische redenen. Vrouwen als kunstenaars zijn net zo waardevol en ook hun content is niet om te stelen maar om inspiratie uit te halen.

Opmerking(2): ik spreek vanuit mijn eigen vak als ik het over content heb, namelijk dat van het geschreven woord. Maar al het bovenstaande gaat natuurlijk ook op voor visuele en muzikale content zoals foto’s, illustraties en video’s.

by feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


+ zes = 11

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>