Taalvraag: die blog of dat blog?

Soms baseer ik de wekelijkse taalvraag op Facebook op een persoonlijke ergernis. Het verkeerde gebruik van die en dat is er zo eentje. De vraag luidde: “Is [..] blog al openbaar gemaakt?” Mogelijke antwoorden: die of dat.

Is dat blog al openbaar gemaakt? Is die blog al openbaar gemaakt? Die blog of dat blog?

Net als de mensen die antwoord gaven op de taalvraag, was ik ervan overtuigd dat dat blog het enige juiste antwoord was. Het klinkt ook veel logischer, toch? Fout! Wat blijkt? Volgens de regels voor het bepalen van het geslacht van een leenwoord (blog komt van het Engels weblog) moet het de blog worden. Leenwoorden zijn altijd de. En dus gebruik je die blog.

Toch klinkt het niet in orde. Zijn er misschien uitzonderingen? Ja, er zijn leenwoorden die het (dus dat) kunnen krijgen als ze aan bepaalde regels voldoen. Er is één regel die op blog van toepassing zou kunnen zijn, namelijk dat blog een verzamelnaam is. Dus: het blog en dat blog. Maar na een gesprek met de Genootschap Onze Taal moet deze tot de conclusie komen dat daar een mankementje zit.

@AnjaVG_NL Eigenlijk een erg zwakke term en ‘rubriek’, ‘verzamelnamen’. Misschien moeten we die gewoon schrappen; dit geeft geen houvast.

Dus het is toch alleen maar de blog, die blog ? Nee, want Nederlands zou geen Nederlands zijn als er niet uitzonderingen op de uitzonderingen waren, m.a.w. leenwoorden die niet aan de regels voldoen maar waarbij we toch zowel de (die) als het (dat) mogen gebruiken. En blog is één van die uitzonderingen.

Volgt u het nog? 😉

Ik moet dus mijn ergernis inslikken en en deze taalfout niet meer maken; zowel die blog als dat blog zijn correct.

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

3 thoughts on “Taalvraag: die blog of dat blog?

  1. Een lastige kwestie. Ook ik vind “het blog” passender. Wellicht omdat “weblog” zijn oorsprong lijkt/voelt te hebben in “log” van “logboek”? En dan wordt het toch makkelijk uit te leggen als onzijdig zelfstandig naamwoord? Zou dat het zijn?

Comments are closed.