Taalvraag: performantie of performance

taalvraagTijdens het surfen op het internet kwam ik een meest eigenaardig woord tegen: performantie. Aangezien ik vaker in de maling ben genomen door Engels dat opgenomen is de Nederlandse taal zonder mij te consulteren 😉 , zocht ik dit woord op met Google én in de Dikke van Dale.

Via Google gaf ik de zoektermen “definitie performantie” op en kwam tot mijn verbazing bij Encyclo.nl uit waar drie links naar verklaring van het woord performantie wijzen. Twee links lijken me niet betrouwbaar. Het gaat om het gebruik van het woord performantie in de documenten van veiligheidsdiensten *. Dat ze daar staan, maakt ze nog niet juist. Sorry.

Echter de 3de link wijst naar het juridische woordenboek. Volgens juridischwoordenboek.com is performantie

“(rechtswetenschap) het met elkaar communiceren en handelen, de relatie tussen zender en ontvanger van de communicatie, de bedoeling van woorden, teksten, omgangsvormen.”

 

Dus performantie bestaat gewoon? Wat zegt de Dikke van Dale? De Dikke kent het woord performantie niet. Punt. Maar de Dikke maakt het verder wel lekker bont.

Performance (absoluut een Engels woord en de basis voor het niet-bestaande performantie) mag gewoon gebruikt worden! Een performance is “een publiek optreden, een publieke prestatie (van een kunstenaar of sportman) gepaard gaande met veel show, een prestatie in het algemeen of de snelheid van een computer.

Iemand die zo’n publiek optreden geeft met veel show is een performer en wat hij of zij doet is performen. Allemaal nette  Nederlandse woorden. Zegt Van Dale.

En om het helemaal ingewikkeld te maken, heb je ook nog het woord performant, dat wil zeggen “(mbt. bedrijven en organisaties) in staat tot hoge prestaties, goed presterend, bijvoorbeeld een performant bedrijfsonderdeel”. Maar dit is Vlaams-Nederlands en wij mogen het fijn vergeten.

Zie ook * de 2 andere links eerder genoemd. Eentje daarvan wijst naar De Vlaamse politie. In Vlaanderen mag men het woord performant gebruiken. Performantie is echter zover ik kan achterhalen ook in Vlaanderen niet correct.

Performantie? Dat is een no-no. Deal? 😉

forgettheword

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!