Taalvraag: tompoes of tompouce?

tompoesHet begon bij Heel Holland Bakt, een lief kookprogramma waar amateurbakkers mogen laten zien wat ze aan lekkers (zoet of hartig) op tafel kunnen zetten. De technische opdracht: bak tompoezen.

Kandidate Fleur kreeg meteen de wind tegen op Twitter want Fleur wist niet wat tompoezen waren. Dikke oeps in het land dat geplaveid is met roze en oranje tompoezen. En ik mocht lezen dat het toch echt tompouce moest zijn.

Dat maakte mij nieuwsgierig. Zat ik dan al die jaren verkeerd? Ik plaatste een vrijdagse taalvraag op mijn Facebookpagina: tompoes of tompouce of misschien allebei? Tot mijn verbazing waren de stemmen verdeeld: 50/50. Ik heb intelligente fans wiens taalgevoel best goed is dus hier moest meer achter zitten.

De Dikke van Dale is duidelijk: Als we spreken over het gebakje, dan schrijf je tompoes. Een tompouce is een “kleine paraplu voor dames”. Waarom gebruikt bv Hema dan nog steeds tompouce? Blogger DirkJan Vos [Update: link verwijderd. Kwaadaardige website gedetecteerd.] heeft in 2010 al het één en ander uitgezocht en verwijst naar het Groene Boekje.

Volgens het Groene Boekje is tompoes/tompouce een voorbeeld van “toegestane spellingvarianten”.

“Hieronder staat een lijst met varianten in het Groene Boekje: álle genoemde woorden in de onderstaande lijst zijn dus juist volgens de officiële spelling. De variant die volgens ons in Nederland het gebruikelijkst is, is vet gemaakt. Dat betekent níét dat de andere variant ‘fout’ zou zijn. Omdat ‘gebruikelijkheid’ het enige criterium is geweest, ziet u in deze lijst ook ‘inconsequenties’, omdat het dagelijks taalgebruik nu eenmaal soms inconsequent is.”

En wat is de meest gebruikelijke variant in dit geval? Tompouce! Conclusie? Wanneer je Hemagebak op tafel zet tijdens de verjaardag, eet je tompoezen. Wanneer je  in restaurant De Librije zit te dineren, krijg je als nagerecht tompouces. Smakelijk!

tompoes01

Wie meer wil weten over de geschiedenis en naamgeving van de tompoes, surf naar Wikipedia. En als je daar toch bent, laat dan ook even een paar euro achter voor de hardwerkende vrijwilligers van Wiki. Dankjewel!

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!