Test website of blog met deze gratis tools

Hoe vaak laat jij je website online testen? Laat ik even bot zijn. Het antwoord is “zelden”. Ik doe het zelden; jij doet het zelden. Toch is het regelmatig testen van een website geen verspilde tijd. Je wil toch weten of er fouten in zitten, of er verbeterpunten zijn, hoe Google je site ziet, hoe volstrekt onbekenden jouw site ervaren?

Ik heb mijn site afgelopen weekend in een nieuw WordPressjasje gestoken. Twijfelde ik over de mobiele vriendelijkheid? Nee, maar toen het artikel “Wat de nieuwe Google Search voor jou gaat betekenen” van Marca Van den Broek uitkwam, ging ik mijn site toch even testen op Google Webmasters.

websitetesten01

Geslaagd!

Zijn er nog meer goede testen die je kan loslaten op je website? Jazeker, deze 4 kan ik zelfs aanbevelen.

Nibbler

Hoog aangeschreven staat Nibbler van Silktide. Nibbler geeft je een algemeen cijfer én meteen een uitgebreid rapport met dingen die je kan veranderen om je website te verbeteren.

Tekstbureauvanginneken.nl komt goed door de test.

websitetesten02

8,3 is een mooi cijfer voor een site die niet door designers ontworpen is à rato van 200 euro per maand. Maar Nibbler slaat me ook keihard op de vingers. De subtest via W3C, de webstandaard, geeft deze site slechts een 1,9 omdat men 22 fouten en 37 waarschuwingen vindt. Lig ik daar wakker van? Nee! Want ik weet dat a. mijn site op WordPress draait en WP is picobello in orde en b. ik weet dat de waarschuwingen dat ik schuine tekst gebruik (Italic) nonsens zijn.

Ook voor populariteit laat Nibbler mijn site niet echt slagen. Slechts een 5,0. Maar wacht even, wereldwijde populariteit? Een kleine Nederlandse zzp’ers website die ABSOLUUT NIET meetelt op wereldvlak en toch een 5,0 haalt? Sorry, maar dat is een goed cijfer!

Gelukkig scoort mijn site op content voor elke item een 10 en dat is het belangrijkste voor mij.

Website Grader

Website Grader (WG) is een tool van Hubspot dat al 10 jaar meedraait op het internet. Hubspot verandert regelmatig de  criteria met de trends van het moment dus door hun aanbevelingen kan je redelijk actueel blijven. WG vraagt om je site-adres én je e-mailadres. Dat laatste hoef je niet op te geven. Dit dient enkel om een rapport van je websitecontrole op te sturen. Echter WG geeft ook via de website aan waar je knelpunten zitten. Dus een rapport in de e-mail is niet meteen nodig.

Tekstbureauvanginneken.nl scoort niet zo fantastisch.

websitetesten03

6,4, this site is ok. Oke is….wel oké, maar niet zo goed als ik zou willen. Dus wat is er aan de hand? De seo en beveiliging scoren laag? Terwijl ik weet dat die in orde zijn?

De performance van mijn site is niet optimaal. Dat is iets waar ik me bewust van ben en waar ik zelf ook tegenaan loop. Helaas is dit grotendeels te danken aan mijn webhost. De enige oplossing is de gehele site verhuizen en dat is momenteel geen optie.

De seo van mijn website zou ernstige gebreken vertonen omdat de meta beschrijvingen te lang zijn en omdat er geen sitemap is. Via Yoast SEO worden de meta beschrijvingen gegenereerd van de eerste paragraaf van de tekst. Google maakt daar geen probleem van. En als content marketeer weet ik meestal wel in mijn eerste zinnen te vertellen waar het over gaat. Ik maak me daar dus niet druk over.

Maar dat er geen sitemap gevonden wordt, verbaast mij. Die is er namelijk wel. Een duidelijk knelpunt om even naar te kijken dus.

Mijn webadres begint niet met https maar met http. De beveiliging van mijn website is ruk, aldus Website Grader.  Jammer dat WG niet kan zien dat ik desondanks de beste beveiliging op de achtergrond heb draaien die er op dit moment is voor WordPresswebsites: Wordfence. Een absolute aanrader! Vooral in het begin kan je schrikken van hoe vaak onbekenden (meestal bots) proberen in te loggen op je website.

Varvy’s SEO Overview Tool

Varvy is wederom een online test die een uitgebreid rapport geeft van diverse aspecten die de beleving van jouw gebruikers op je site beïnvloeden. Varvy test b.v. seo, beveiliging, mobielvriendelijkheid en links maar ook of jouw site ‘gehandicaptenvriendelijk’ is. M.a.w. kunnen blinden jouw site lezen?

websitetesten04

Varvy geeft geen cijfer dus ik kan tekstbureauvanginneken.nl niet vergelijken op cijfers. Echter ik zie dezelfde knelpunten terugkomen die de andere testen ook toonden: sitemap, paginasnelheid en beveiliging. Ik weet nu dat er voor Google wel een sitemap is maar geen sitemap voor mijn bezoekers. Goede informatie want daar kan ik wat mee doen.

Broken Link Check

Broken Link Check (BLC) is een klein maar handig tooltje dat online je gehele website controleert of de links die je gebruikt ook effectief naar een actieve pagina elders op het web gaan. Stel: drie jaar geleden schreef je een blogbericht met een bron. Bestaat die bron nog? Klikken je lezers niet -tot grote ergernis- op een gebroken link?

websitetesten05

Ik heb op tekstbureauvanginneken.nl een brede scan uitgevoerd. Dit kostte een dik uur tijd maar het resultaat is er naar. In de 1709 webpagina’s die mijn site momenteel groot is, vond BLC 154 gebroken links. En zelfs op belangrijke pagina’s zoals mijn tarievenpagina. Daar ligt dus nog werk voor mij.

Tenslotte nog dit, neem elke test met een korreltje zout.

Als je dit artikel goed gelezen hebt, weet je waarom. Elke test gebruikt standaard parameters. Omdat je laag scoort op één specifieke parameter wil niet zeggen dat je website slecht is of aangepakt moet worden.  Bovendien is één enkele test niet voldoende, zoals je hierboven in de testresultaten kon lezen. Wat de ene test zegt, kan de andere test weer relativeren of verklaren.

Nu jij. Wat waren de testresultaten voor jouw website? Ken je nog andere testsites waar je waardevolle informatie over je site kan vinden? Laat het me weten in een reactie.

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!