Eerst schrijven, dan redigeren

De meeste mensen die tekst redigeren, hebben die tekst ook zelf geschreven. En wat er meestal gebeurt, is dat ze tijdens het typen hun eigen fouten al meteen verbeteren. Als je brein fouten registreert, is het echt moeilijk om niet meteen op delete of backspace te drukken en die fout te herstellen.

Toch is het goed jezelf de routine aan te leren dat je eerst typt en de woorden laat stromen, en daarna pas je andere pet opzet, namelijk die van corrector en redacteur. Als je de tijd hebt, laat dan je eerste versie van een tekst minstens een dag liggen. Je eigen hersenen zullen je namelijk minder in de weg zitten op deze manier, zoals je kan lezen in “Je eigen tekst redigeren? Je brein zit in de weg!

Voorbeeld

Hieronder staat een stukje tekst dat ik schreef voor mijn eigen nieuwsbrief. Kan jij alle fouten opsporen? Het zijn er best wel veel. Maar wanneer ik lappen tekst typ, concentreer ik me alleen maar op wat ik wil zeggen, met welke woorden, en niet hoe die woorden via mijn vingers -die zo verdomd traag zijn soms- op het scherm komen. En ja, dat is iets dat ook ik mezelf aangeleerd heb.

voorbeeld_tip2

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!