Wat ze je niet vertellen over geld verdienen met bloggen

geld verdienen met bloggen

De succesverhalen en tips vliegen je om de oren als het gaat om geld verdienen met bloggen. Met een blog kan je slapend rijk worden, zo lijkt het wel. Rijk worden met bloggen? In deze blogpost enkele dingen die ze je niet vertellen over geld verdienen met bloggen.

Deze blogpost is niet bedoeld voor professionele tekstschrijvers of mensen die bloggen als onderdeel van hun marketingstrategie maar voor particulieren die zich afvragen waarom hun blog geen financieel succes is.

Ze krijgen producten toegestuurd en schrijven recensies. Fulltime inkomen! Ze zetten een populair blog op over avontuurlijke reizen. Fulltime inkomen!  En vervolgens schrijven ze een blogbericht waarin ze vertellen hoe gemakkelijk het is geld te verdienen met bloggen (of vloggen). Tienduizenden proberen het net als zij en komen van een kale kermis thuis. Je geld verdienen met bloggen is niet zo rooskleurig als het lijkt.

Moet je er dan maar niet aan beginnen?

Als geld verdienen met bloggen jouw droom is, blijf erin geloven en je ervoor inzetten. Zorg echter wel dat je beslagen op het ijs komt en lees onderstaande punten ook door. Er zijn namelijk wat dingen die ze je niet vertellen over geld verdienen met bloggen.

Keihard werken

De meeste mensen zijn niet in staat een succes te maken van hun blog. Laat staan dat ze er een inkomen aan overhouden. Dat is hard maar het is de waarheid.

Om van je blog een financieel succes te maken moet je je realiseren dat bloggen een fulltime baan is. Je bent er elke dag, elk uur mee bezig. Vooral in het begin kost het enorm veel tijd en energie om te achterhalen wat jouw blog succesvol kan maken, uitgaande van jouw specifieke kennis.

Je probeert dit, probeert dat, vergelijkt, houdt de statistieken in de gaten, leest andere blogs, zoekt inspiratie, gaat misschien opnieuw studeren, leert schrijven en herschrijven, past marketing toe. Het is keihard werken, richting een specifiek doel, met een solide plan.

Ja maar, Anja, ik kan al die dingen in een halve dag. Heb ik mooi een hele middag en avond vrij.

Nope, want je bent er nog lang niet.

Praten, praten, praten

Wat ze je niet vertellen over geld verdienen met bloggen is de enorme hoeveelheid tijd die je moet steken in je doelgroep leren kennen. De interactie met je doelgroep is cruciaal om je blog op stoom te krijgen én op stoom te houden.

Slechts enkele blogberichten zullen meteen een hit zijn. Jij moet op zoek gaan naar ‘het waarom’ door tijd en energie te investeren in interactie met je doelgroep. Wat willen zij? Wat hebben ze nodig? Welke problemen ervaren ze? Welke oplossingen kan jij bieden waar zij wat aan hebben?

Eitje, Anja, ik ga op social media en ik vraag: wat is jullie probleem en hoe los ik dat op?

Helaas, zo simpel is het niet. Heel wat mensen hebben wel een probleem maar kunnen dit niet goed verwoorden, laat staan dat ze weten wat de oplossing kan zijn. Die vrije middag van je gaat op in het luisteren naar je doelgroep op verschillende online en offline kanalen. Je maakt jezelf deel van je doelgroep en praat met hen op hun niveau.

Dan kom je er wellicht ook achter dat die tienduizenden lezers er eigenlijk niet toe doen.

Slechts 1% doet ertoe

Als je een financieel succes wil maken van bloggen, zal je je moeten realiseren dat je tienduizenden blij moet maken met je blog om aan slechts 1% van hen geld te verdienen.

Schrijf over wat jij denkt dat je doelgroep nodig heeft maar richt je voor het generen van inkomen op die 1%. Luister naar wat zij nodig hebben.

Die 1%, dat zijn de ‘ware fans’. Deze fans openen elke nieuwsbrief, lezen elke blogpost, communiceren regelmatig met je, vertrouwen op jouw aanbevelingen. Echter die ‘ware fans’ komen niet vanzelf langs en hun aantal groeit niet als jij niet actief bezig bent met bloggen en promotie van je blog.

Anja, ik snap het! Ik heb geluisterd en ik ga bloggen over mijn passie: koken.

Wat ze je niet vertellen over geld verdienen met bloggen is dat passie soms niet genoeg is.

Een niche is geen passie is geen niche

“Blog over je passie en je lezers vinden je vanzelf.”

Bloggen over je passie is belangrijk want je wil het wel jaren kunnen volhouden. Wat ze je niet vertellen over geld verdienen met bloggen is dat jouw passie een financiële tegenvaller kan zijn. Niet elke passie is een bron van inkomen.

Gepassioneerd zijn over koken brengt je geen succes in een markt die momenteel overspoeld wordt met blogs van gepassioneerde koks m/v. Je zal iets extra’s moeten bieden. En dat kan je alleen door heel goed te luisteren naar je doelgroep. Zoeken ze speciale recepten, betere instructies, oude kooktechnieken? Jouw passie alleen is niet genoeg om een niche te vinden die je financieel succes brengt.

Anja, ik hoor je! Ik ga luisteren, praten, schrijven en bijzondere oplossingen bieden. Iedereen zal mij prijzen.

Iedereen? Ai, dat gaat tegenvallen

De eenzame uren in de nacht

De meeste bloggers die van hun blog financieel rondkomen -of dat in ieder geval proberen- werken thuis. Alleen. Op alle uren van de dag en nacht.

Succesvol bloggen is een fulltime baan zonder 9 tot 5-restricties. Soms ben je voor de kippen al van stok; soms zit je om 4 uur ’s nachts nog steeds een idee uit te werken.

Mensen die niet doen wat jij doet, snappen het gewoon niet. Je gezin, je vrienden, je familie, zij snappen jouw 24/7-baan niet. Dat kan best eenzaam zijn.

Phieuw, Anja, hard werken en niet begrepen worden. Maar hey, dat doen vele mensen met andere banen ook dus ik ga er toch voor.

Yep, dat denkt de belastingdienst ook.

Ineens ben je ondernemer

De belastingdienst geeft sinds 2016 extra aandacht aan bloggers (en vloggers).

Als je succesvol een inkomen genereert uit je blog omdat

  • je bijvoorbeeld recepten verkoopt,
  • anderen tegen betaling reclame laat maken op je site,
  • je producten recenseert,

dan kan de belastingdienst jou gaan zien als een ondernemer.

Menig argeloos blogger vergeet dat ook inkomen uit bloggen opgegeven moet worden aan de belastingdienst. Een fikse naheffing krijgen voor het niet opgeven van inkomsten, dat wil je niet.

 

Professionals -bijvoorbeeld tekstschrijvers en copywriters- weten dat een inkomen genereren uit bloggen tijd en energie kost. Er zijn geen garanties. Maar nu je ook de andere kant van het blogsucces gelezen hebt, weet je wel wat je te doen staat als je geld wil verdienen met bloggen. Dus trek de broek omhoog, adem diep in, luister naar Pipi en go for it!

 

geld verdienen met bloggen

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!