Wel of niet bloggen onder pseudoniem?

Het is een vraag waar bloggers vaker voor staan dan je zou denken: Blog ik onder een andere naam, een pseudoniem, of niet? Je gegeven naam is een onderdeel van je identiteit dus waarom zou die op je blog anders moeten zijn? Op zoek naar een pseudoniem voor mijn zakelijke site vroeg ik me af wat de voor- en nadelen zijn van ‘anoniem’ bloggen en hoe ik een goede ‘andere naam’ kan kiezen.

Voordelen

Waarom zou je wel onder een pseudoniem willen bloggen?

 1. Een pseudoniem helpt blogverlegenheid overwinnen.
 2. Een pseudoniem biedt bescherming wanneer het onderwerp gevoelig ligt.
 3. Man of vrouw, jong of oud, je wil niet beoordeeld worden op die criteria maar op je schrijfwerk zelf.
 4. Je schrijft meerdere blogs met onderwerpen die ver uit elkaar liggen.
 5. Als ‘beroemdheid’ wil je jezelf de vernedering van kritiek op een slecht gelezen blog besparen.
 6. Vooral auteurs en voormalige bloggers die al eens slecht werk geleverd hebben, willen soms graag een verse start maken.
 7. Je hebt dezelfde voor- en achternaam als een populair of erger nog, gehaat iemand.
 8. Je hebt je nooit prettig gevoeld bij de naam die je ouders je gaven.
 9. Op social media heb je onder een pseudoniem al heel wat volgers.
 10. Niet elke baas of opdrachtgever is blij met een bloggende werknemer/opdrachtnemer.
 11. Het maakt je mysterieus en interessanter in de ogen van sommige lezers.
 12. Je wordt online lastig gevallen en schrijft liever onder een andere naam.
 13. Je blog draait niet om jou persoonlijk maar om een specifiek onderwerp.

Nadelen

Aan de andere kant heb je net zo’n lijst om het niet te doen en gewoon je eigen naam te gebruiken.

 1. Het is moeilijker om een trouwe groep lezers te verzamelen via o.a. social media.
 2. De druk ligt hoog want je moet constant zorgen dat je blogberichten je identiteit niet verraden.
 3. Je kan niet altijd bij de koffieautomaat vragen wat je collega’s van je schrijfwerk vinden.
 4. Je pseudoniem krijgt alle lof die je niet voor jezelf kan claimen.
 5. Je neemt afstand van de verantwoordelijkheid voor wat je schrijft.
 6. Hoe populairder je wordt, hoe meer mensen willen weten wie je bent. De waarheid komt altijd uit.
 7. Je kan niet voort borduren op een eerder behaald succes.
 8. Je leeft 2 verschillende levens.

Kwaliteit boven alles

Er zijn meer voordelen dan nadelen maar toch moet iedere blogger voor zichzelf uitmaken wat belangrijker is. Wanneer je blogt, onder je eigen naam of een pseudoniem, werk je ook aan je reputatie en zelfs aan jezelf. Het belangrijkste is dat je als blogger kwaliteit neerzet en deelt, ongeacht onder welke naam.

Keuzes keuzes

Heb je de knoop doorgehakt? Ga je voor een pseudoniem? Dan blijft daar nog de vraag: welk pseudoniem kies je?

Om te weten in welke richting je je pseudoniem wil kiezen, moet je weten wat je blog wil uitstralen. Wat is het thema, wat voor informatie deel je of ga je delen en hoe ziet jouw ideale lezer eruit?

Ga je bloggen over kinderen, over je heksenkring, over boten of over juwelen? Ga je voornamelijk schrijven of foto’s maken of video’s delen of een mix? Gebruik je alleen je eigen werk of zal je blogberichten van anderen delen? Wie wil je dat jouw blog leest: huismoeders, stoere mannen, spirituele mensen, artiesten?

Tip: Humor of een dubbel betekenis kan prima in een pseudoniem. Maar vermijd beroemde, obscene of overdreven spirituele namen. Tenzij dat je beroep is. En dan nog. Onder alle andere omstandigheden, niet doen.

Verandering in de lucht

Eens gekozen blijft gekozen. Zeker als je startend blogger bent en je hebt nog geen vaste lezersbasis of een eigen herkenbare stijl, blijf dan bij je gekozen pseudoniem. De enige reden om te veranderen is eigenlijk wanneer je blog van stijl verandert. Als je begint met bloggen over mode en je legt steeds meer focus op schoenen, dan is een verandering van pseudoniem niet zo slecht.

Tip: Je wil bloggen, toch? Blog ook meteen dat je je pseudoniem gaat veranderen en vertel je lezers waarom. Dat stellen ze heel erg op prijs. Je kan je lezers zelfs vragen om input en samen een nieuw pseudoniem bedenken.

In sync met de website

Het is altijd een goed idee om te overwegen je pseudoniem op te nemen in het webadres als je nog moet beginnen of je pseudoniem afleiden van je webadres als je al begonnen bent. Daarmee doe je een stukje aan branding en maak je het voor Google en dus lezers makkelijker (seo) om gevonden te worden.

Tip: Als je ook nog eens een koppeling kan leggen tussen je pseudoniem en je socialmedia-accounts, dan zit je helemaal gebakken.

Drie keer is scheepsrecht

Kies niet de eerste naam die in je opkomt. Maar ga ook niet wekenlang lopen tobben. Een pseudoniem zoeken is een creatief proces dat vaak beter werkt wanneer je er niet obsessief mee bezig bent. Je moet met de blik van de buitenstaander naar jezelf kunnen kijken en dat valt niet altijd mee.

Als je 5 opties op papier gezet hebt en de eerste optie spreekt nog steeds het meeste aan, dan kies je voor de eerste optie. Zolang de essentie van jou en je blog in het pseudoniem zitten, hoe saai het ook kan klinken, het zal zijn doel dienen.

Wat mij betreft…

Ik heb deze blogpost geschreven naar aanleiding van mijn eigen zoektocht naar een geschikte auteursnaam voor dit blog. Ik gebruikte op beide sites mijn eigen naam maar dat leidde ertoe dat mijn sites gehackt werden. Mijn inlognaam was een variant van mijn auteursnaam. Dom van mij. Sindsdien heb ik diverse andere auteursnamen gehad maar een goede auteursnaam, een goed pseudoniem, vond ik pas na het doorlezen van heel veel blogberichten over de voors en tegens van pseudoniemen.

Mijn lezers hebben op zich geen moeite met veranderende pseudoniemen. Dit zakelijke blog bestaat al jaren. Lezers komen voor de informatie, niet voor mij. En op anjavanginneken.nl, een blog dat veel jonger en persoonlijker is, is mijn stijl zo herkenbaar geworden dat ik GeertWilders als auteursnaam kan gebruiken, mijn lezers zouden het prima vinden. Ze kennen mijn stijl en zouden mij nooit verwarren met die blonde god van de onderwereld.

Op dit blog heb ik gekozen voor #HouVanSchrijVen . Deze hashtag ben ik als eerste beginnen gebruiken op Instagram bij het plaatsen van quotes over schrijven en schrijvers, bloggen en bloggers.

Op mijn persoonlijke blog heb ik gekozen voor Gedachtenkronkels. Dit omdat mijn volgers al gewend zijn aan het feit dat ik die uitdrukking gebruik bij mijn korte verhalen op Facebook.

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!