Echte schrijvers schrijven met pen en papier!

Is het de romantiek of is het weinig efficiënt? Is het een obsessie of dom bijgeloof? Een schrijver die in tijden van laptops en tablets nog schrijft met een mechanische typemachine of in een notitieboekje, dat is ongehoord! Toch vloeien heel wat moderne meesterwerken voort uit de ouderwetse gereedschappen van het vak. Echte schrijvers schrijven met een pen en papier!

Deze tien auteurs hebben niet meteen behoefte aan een krachtige laptop en een rustig plekje in een café.

1. J.K. Rowling

Een auteur begint zelden bij hoofdstuk 1 en dan vloeit het boek vanzelf wel. Schrijfster J.K. Rowling begon de Harry Potter boeken steevast met een blad papier van een kladblok en een gewone pen. Daarmee schreef ze dan een samenvatting waaruit langzaam het boek groeide. Uiteindelijk heeft J.K. Rowling op deze manier 7 Harry Potter boeken aan de wereld gegeven en ze zegt zelf nog heel wat inspiratie te hebben voor meer boeken.

 

2. Agatha Christie

Agatha Christie is een legende geworden in de wereld van liefhebbers van detectiveverhalen. Ze schreef 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken en ongeveer 150 korte verhalen. Haar werken werden in ten minste 108 talen vertaald en er werden ruim 4 miljard exemplaren van haar boeken verkocht. Daarnaast werd haar werk zeker 200 keer verfilmd. Dat maakt haar de meest verkochte auteur aller tijden. Toch bleef Agatha Christie erg bescheiden. Geen hyper moderne typemachines voor haar maar haar vertrouwde Remington Home Portable Number 2 typemachine.

3. Jhumpa Lahiri

Het debuut van deze Amerikaanse schrijfster, een bundel korte verhalen, won meteen een Pullitzer. Jhumpa Lahiri beschrijft in gewone taal de wereld van Indiaase immigranten in Amerika. Een wereld waar zij ook deel van uitmaakt. Ondanks het feit dat ze zich alle moderne technologie kan veroorloven, vindt ze nog steeds dat haar boeken beter zijn als ze deze met de hand schrijft. En wanneer ze haar boek uiteindelijk typt, doet ze dat op een computer zonder internet. Ze zegt hier zelf over: "Ik schrijf niet alleen maar met de hand maar ik denk dat ik me er vrijer mee voel. Nee,ik weet wel zeker dat het zo is. Ik schrijf op de vreemdste momenten. Ik heb gewoon een notitieboekje naast het bed liggen. Een heleboel dingen komen in me op wanneer ik met de hand schrijf."

4. Quentin Tarantino

Deze befaamde regisseur is geen auteur maar wel scenarioschrijver. En het schrijven van scenario's voor onder andere Kill Bill, Reservoir Dogs, Sin City en From Dusk till Dawn doet Quentin Tarantino met een ouderwets notitieboekje en een stapeltje viltstiften. Hij noemt het zelf een ritueel. Hij gaat naar een kantoorhandel, koopt daar slechts 1 notitieboekje en een stapeltje rode en zwarte vilstiften. Wat hem betreft is dat voldoende om het meesterwerk van een film uit zijn hoofd op papier te krijgen. En het lukt hem elke weer, zoals met deze film: Django Unchained.

5. Neil Gaiman

Hij wilde het boek Stardust schrijven zoals het in de jaren 20 van de vorige eeuw geschreven zou zijn. En natuurlijk kocht hij daarvoor een kladblok en een Waterman pen. Dat was het begin van de schrijverscarrière van Neil Gaiman én van zijn liefde voor vulpennen, waarvan hij er op dit moment een 60-tal bezit. "Het was de eerste keer dat ik een vulpen gebruikte sinds ik 13 was. Ik genoot van het langzame schrijven en de manier waarop ik moest nadenken over hoe zinnen geschreven worden. Met de hand schrijven dwingt je een tweede versie te maken in plaats van de eerste versie maar wat op te poetsen."

6. George R.R. Martin

Hij schreef A Song of Fire and Ice, een succesvolle boekenreeks die echt populair werd als de televisieserie Game of Thrones. Maar wat fans niet weten is dat George R. R. Martin bijzonder traag schrijft. Waarom? Omdat hij een oude wordprocessor gebruikt, een computer die al meer dan 20 jaar oud is. Hoewel hij een pc heeft waarmee hij "al de andere internetdingen" doet, blijft hij gebruik maken van een oude DOS machine met de software WordStar 4.0, naar eigen zeggen de beste tekstbewerkingsoftware ooit.

 

7. Danielle Steel

Een werkdag van 20 uur, daar moeten wij niet aan denken! Maar Danielle Steel doet het gewoon. Deze schrijfster heeft meer dan 100 boeken op haar naam staan. Het genre waarin zij schrijft, romantische romans voor voornamelijk vrouwen, wordt vaak beschimpt maar deze dame is wel de best verkopende nog in leven zijnde auteur ter wereld. En dat schrijfwerk doet ze niet op een laptop of pc maar op een oude Olympia typemachine uit 1946. Danielle Steel is het schoolvoorbeeld van het idee dat technologie ondergeschikt is aan passie, werklust en het willen vertellen van een verhaal.

8. Tom Wolfe

In 1987 verschijnt zijn roman The Bonfire of the Vanities en de naam van Tom Wolfe als auteur stond meteen op de kaart. Deze roman is een satire op de sociale en raciale spanningen in het New York van de jaren 80. Tom Wolfe is old school en dat vindt hij helemaal niet erg. Hij gebruikt het liefst typemachines maar zijn boek Back to Blood schreef hij helemaal met de hand. Wat hem betreft blijven we tot het einde der tijden typemachines gebruiken maar hij ervaart zelf dat dat niet zal gebeuren. Je moet de typemachinelinten terug brengen naar een specialist om ze weer te laten "vullen" en het is steeds moeilijker nog reserveonderdelen te vinden.

9. Mark Twain

Mark Twain was -zo zegt de legende-  de eerste die zijn nieuwste manuscript in getypte vorm aan zijn uitgever leverde aan het einde van de 19de eeuw. Toch stond hij bekend om de notititeboekjes waarin hij zijn werken schreef. Deze werden door hem zelf ontworpen en voor hem op maat gemaakt. De bladen hadden tabs die hij afscheurde telkens hij de pagina vol geschreven had. Zo wist hj beter waar hij gebleven was. Uiteraard schreef hij hierin met zijn eigen bijzondere pen, een Conklin Crescent Filler, maar op den duur werd zijn reuna te erg en begon hij zijn verhalen te dicteren.

10. Stephen King

In 1999, na diverse succesvolle boeken op zijn naam gezet te hebben, kreeg Stephen King een zwaar auto-ongeluk. Hij werd aangereden en over de weg geslingerd met ernstige verwondingen en lange revalidatie als gevolg. Voor die tijd gebruikte hij typemachines en computers om zijn verhalen te schrijven. Maar tijdens de revalidatie stapte hij over op een vulpen en vanaf dat moment werd het voor hem "de mooiste tekstverwerker ooit". Hij ondervond dat het gebruiken van een vulpen hem dwong kalmer aan te doen en na te denken over elk woord.

 

Schrijven is hard werken, een fulltime baan. Dus je zou elke schrijver aanraden de potloden en notitieboekjes te dumpen en alleen nog maar de computer te gebruiken. Maar daar heeft schrijfster Joyce Carol Oates een treffend antwoord op:

"Waarom is dit [schrijven met pen] zo ongewoon? Tot recent schreef elke schrijver 'met de hand'. Schrijven is het gevolg van denken, plannen, dromen. Dit is het proces dat resulteert in 'schrijven', en niet de manier waarop hetgeen geschreven is, opgeslagen wordt."

Bronnen

Ninja Essays
Mashable
Flavorwire

Volg mij!

Anja VG

Welcome at my personal site
Redactie en content schrijven, Nederlands en Engels, online en offline, gespecialiseerd in tekst & beeld en social media, met passie voor taal en goede boeken, zwerven en Groningen, verse muntthee uit eigen tuin en hazelnootkoffievlaai.
Volg mij!

Latest posts by Anja VG (see all)

spacer

5 comments on “Echte schrijvers schrijven met pen en papier!

  1. Erik van Rosmalen

    Leuk lijstje! 

    Op Twitter zag ik laatst iemand zich verwonderen over het feit dat een journalist met pen en papier werkte, in plaats van een recordertje. Bijzonder! Ik weiger namelijk met recorders te werken. Niet alleen omdat het terugluisteren me twee keer zoveel tijd kost, ook omdat het noteren me al dwingt om keuzes te maken en structuur aan te brengen… Noem het ouderwets, ik noem het functioneel én efficiënt! 

    Leve de pen, leve het papier!

  2. Marcel Stegers

    Ik schrijf persoonlijk heel graag want het is mijn passie en sommige zeggen dat ik te veel schrijf, want zodra ik wakker ben dan begin ik al meteen veel te schrijven en dat de hele dag door tijdens het andere dagelijkse dingen doen en als ik naar bed wil gaan dan krijg ik nog meer inspiratie, dus het houd nooit op, tot aan kleine 2 weekjes gelede toen ik echt heel erg veel last kreeg aan mijn rechterhand waarmee ik schrijf, door teveel schrijven heb ik nu rust pauze moeten nemen en het is nu al bijna 2 weken later en nog als ik schrijf krijg ik last van mijn hand, ik vind het niet leuk want ik wil zooooo graag veel schrijven en nu moet ik mijn computer gebruiken om te typen terwijl ik veel liever elk woord voel dat ik met pen en papier schrijf, ik heb Sensi Flex Spray gehaald waarmee ik de pijn beetje verzacht, maar nog doet het zeer, kunnen jullie mij helpen.. wat moet ik doen, en hoelang moet ik mijn hand laten rusten om bij te komen, terwijl typen op de pc wel goed gaat, dus moet ik maar gaan kijken voor een comfortabele leuke schattige schrijvers laptopje, maar heb niet veel geld dus word lekker lastig.. afwachten dan maar……”zucht..”***

    1. Anja VG

      Beste Marcel, het spijt me te horen dat het schrijven zoveel pijn veroorzaakt. Uit je bericht lijkt naar voren te komen dat de pijn veroorzaakt wordt door overbelasting. En dan is rust inderdaad de beste remedie, hoe moeilijk dat ook is. Wellicht is er sprake van RSI, carpaal tunnel syndroom of andere interne schade dus ik raad je echt aan naar je huisarts of een fysiotherapeut te gaan. Een trucje dat door patiënten met ‘gripproblemen’ wel eens toegepast wordt, is het aanschaffen van een dikke pen of een ergonomische pen (bijvoorbeeld van Stabilo). Deze geeft meer houvast en verandert de stand van je vingers/hand net genoeg om weer verder te kunnen. En de prijzen vallen best mee. Maar nogmaals, laat op z’n minst je huisarts er naar kijken en durf jezelf beperkingen opleggen. Sterkte, Marcel, en op naar een gezond herstel.

Leave a reply


4 × = tweeendertig