Tagxedo: spelen met woorden in word clouds

Word clouds , tag clouds of woordwolken zijn combinaties van woorden in een wolk. Word clouds worden al jaren gebruikt. Wordle is de meest bekende gratis site voor mooie word clouds. De site Tagxedo gaat echter nog een stapje verder en laat je letterlijk spelen met woorden én vormen.

Wat is een word cloud?

Word clouds worden graag gebruikt als visueel hulpmiddel. Dit is een typisch voorbeeld van een word cloud van het cv van een communicatiemedewerker. Woorden die vaker voorkomen, krijgen een groter lettertype waardoor je een visuele samenvatting krijgt.

wordcloud-cv-
Mijn cv in woorden – Atty van de Brake

Hoe ziet een Tagxedo word cloud eruit?

Zoals jij het wil! Een olifant, een eend, een continent of een zelf gekozen afbeelding.

wordcloud-duckwordcloud-olifantwordcloud-MLK

Hoe werkt het?

Welkom op www.tagxedo.com

Tagxedo01

Je hoeft niet in te loggen of een account aan te maken. Klik op Create om met je word cloud te beginnen. Let op: Tagxedo gebruikt Lightscribe om de word cloud te maken en tonen.

Het Tagxedomenu is vrij intuïtief. Je kiest eerst je woorden door op “Load…” te klikken. In het pop-up scherm kan je een tekstbestand uploaden of een webpagina, of je eigen tekst ter plekke typen.

Tagxedo02

Ik heb gekozen om van de webpagina https://www.tekstbureauvanginneken.nl/ons-woordgebruik-op-facebook-verraadt-wie-we-zijn/ een word cloud te maken.

Tagxedo03

En zo eenvoudig staat er een word cloud. Maar de donkere afbeelding van Afrika, die past er niet bij. Ik klik in het menu op het pijltje achter “Shape” en kan kiezen uit diverse vormen. Omdat de blogpost over identiteit vaststellen via Facebook gaat, kies ik voor een hand.

Tagxedo04

Beter! Maar het is Facebook dus het kleurenschema zie ik liever blauw en die donkere achtergrond past ook niet.  Ik klik op het pijltje achter “Theme” en kies voor “Quiet Morning”, een witte achtergrond met frisse blauwe kleuren.

Tagxedo05

Bijna klaar! Ik wil graag een wat ronder lettertype. Ik klik in het menu op het pijltje achter “Font”.

Tagxedo06

Mijn Tagxedo word cloud is klaar! Via “Save|Share kan je de word cloud opslaan waarna je ook nog de kans krijgt je word cloud te delen op social media.

Dit is het eindresultaat…

wordcloud-facebook-hand

En wie niet genoeg heeft aan de beschikbare afbeeldingen, kan altijd een eigen plaatje uploaden. Gebruik wel een plaatje dat vrij eenvoudig is qua kleur en stijl of een silhouet. Daar gaat Tagxedo beter mee om dan met gecompliceerde foto’s.

Het grote voordeel van Tagxedo is wel dat je ook van een webpagina zonder Atom of RSS een word cloud kan maken. Zo weigert Wordle.net een word cloud te maken van mijn LinkedIn profielpagina maar met Tagxedo heb ik er in 3 minuten dit van gemaakt:

wordcloud-cv-AnjaVanGinneken

Hebben jullie wel eens word clouds gemaakt? Zet je link in een reactie en ik deel ze op Facebook.

 

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!

4 thoughts on “Tagxedo: spelen met woorden in word clouds

 1. Ik gebruik wordclouds regelmatig: ik maak digitale fotoboekjes voor Make-a-wish en op de laatste bladzijde maak ik meestal een wordcloud van de voornamen van het wensgezin. En meestal in hartvorm.

  1. Bertha, als je een website hebt met voorbeelden, dan voeg ik deze graag toe aan mijn Pinterestcollectie Word Clouds. 🙂

 2. Ik probeer het te gebruiken maar helaasd

  krijg ik hem niet geopend.

  Als ik op create druk krijg ik niet het nieuwe veld om tekst in te typen.

  Is hier een oplossing voor misschien 

 3. Hoi Marian, als je op CREATE drukt, krijg je een startscherm. Daarna moet je op LOAD klikken om een nieuwe tekst in te geven. Heb je dit al gedaan?

Comments are closed.