Tip 10: Let op namen

Een woord is niet beledigd wanneer je het verkeerd spelt of typt. Dat ligt voor een mens heel anders. En al helemaal als het om de naam gaat. Zeg nou zelf, hoe reageer jij op een e-mail of een brief waarin je naam verkeerd gespeld staat? En toch gebeurt het vaak. Statistieken laten zien dat in de kranten  – per slot van rekening professionals – namen in 15% van de gevallen verkeerd gespeld staan.

Soms kan het verkeerd spellen van namen grote gevolgen hebben, zo ondervinden asielzoekers vaak. En wat dacht je van niet naar je vakantiebestemming kunnen vliegen omdat jouw naam verkeerd gespeld is door de baliemedewerkster?

Staan er namen in je tekst, geef daar dan extra aandacht aan. Zeker ‘buitenlandse’ namen kan je makkelijk per ongeluk verkeerd schrijven. Je brein probeert er een Nederlandse draai aan te geven waardoor je de verkeerde spelling niet eens meer ziet.

Voorbeeld

Hoe schrijf je de naam van de bekende burgemeester van Rotterdam? Achmed of is het Ahmed of is het Ahmet? En zijn achternaam spreek je uit als “Aboetalep” maar hoe schrijf je het? Aboetalep of toch Aboethalep of misschien Aboetaleb of toch maar Aboutaleb?

Ook hele gewone namen met een afwijkende spelling worden nogal eens verkeerd geschreven. Zo schrijft een Vlaming mijn naam nooit verkeerd maar elke Nederlander doet dat wel. Mijn naam is “Anja Van Ginneken”, met een hoofdletter V. Maar dat is een weinig bekende schrijfwijze voor Nederland. Ik word voortdurend geconfronteerd met “Anja van Ginneken”. Ik heb me erbij neergelegd. Maar zeker in een formele tekst, let er alsjeblieft op dat je namen correct schrijft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


9 × = vierenvijftig

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>