Taalvraag: in of op het gemeentehuis

“Wordt er een training gegeven IN of OP een vestiging?”, vroeg vriend Marco mij. Mijn taalkundig advies was: “beide”. Echter deze eenvoudige taalvraag leidde tot een boze reactie van een Facebookvolger.
“Het is achterhaald om te denken dat uitdrukkingen vrijelijk naar eigen inzicht gebruikt kunnen worden en woorden vrijelijk en naar eigen inzicht van een betekenis kunnen worden voorzien.. Dat is hetzelfde als men in de jaren 70 deed met spelling. Milieu, bijvoorbeeld, werd toen rustig gespeld als miljeu. Het is simpelweg fout.”
Toen ik deze vraag aan mijn Facebookfans stelde, zag ik dat de meeste mensen toch liever zien dat we alleen maar in gebruiken.

Ik sluit me aan bij Lina, zij het dat naar mijn gevoel deze spreektaal wel aan het minderen is. Maar dat kan aan mijn omgeving liggen. Aangezien ik zelf van de letterlijke interpretatie ben, zou ik nooit ‘op’ zeggen. Zelf vind ik dus alleen optie 1 acceptabel.

Maar acceptabel is niet altijd hetzelfde als ‘correct volgens de Nederlandse taalregels’. Kijk maar naar de vorige taalvraag: “het blog of de blog?
Het correcte antwoord is nog steeds (en dat is het al sinds 1910) dat beide opties gebruikt mogen worden.
“De voorzetsels op en in drukken allebei een ruimtelijke relatie uit. De letterlijke betekenis van op geeft aan dat iets zich boven op iets anders bevindt. Maar in een aantal gevallen kan op een ruimtelijke relatie uitdrukken waarbij die letterlijke betekenis ontbreekt: op straat, op school, op kantoor enzovoort. De betekenis lijkt dan sterk op die van het voorzetsel in.” ~ Taalunieversum taaladvies
Het verschil zit in de nuance. Om het gemeentehuis als voorbeeld te gebruiken…
Er wordt getrouwd op het gemeentehuis, omdat het abstracter is en meer wijst naar de functie, in dit geval een plek waar je kan trouwen.
Er wordt getrouwd in het gemeentehuis, wijst eerder naar de concrete locatie, een mooie kamer in het gemeentehuis.
Mijn advies? Gebruik, omdat het kan, die optie die voor jou het beste klinkt en verwijt een ander niet het gebruik van de andere mogelijkheid.

SchrijfSterA

Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver at Tekstbureau Van Ginneken
Freelance (web)redacteur | Tekstschrijver | Researcher | Auteur | Uitgever | "Heerlijk kreng" | INTJ

-- CONTACT --
SchrijfSterA

Latest posts by SchrijfSterA (see all)

Delen? Graag!