Hoe Twitter veranderd is over de jaren: 9 grafieken

Twitter is een overlever. Het bestaat al 8 jaar en hoewel het veranderd is over de jaren -en niet altijd ten goede- , is het een sociaal netwerk dat nog steeds sterk in de schoenen staat. Omdat het gebruik van Twitter wereldwijd o.a. cultureel bepaald is, zijn de veranderingen niet overal hetzelfde en lastig te meten. Maar dankzij 3 datasets met 37 miljard tweets is het 3 wetenschappers gelukt diverse grafieken samen te stellen.

Iedere Twittergebruiker ziet Twitter door de spiegel van zijn/haar volgers en de mensen die hij/zij volgt. Het is moeilijk te zien of het algemene gedrag op Twitter verandert of dat het slechts gaat om subculturen. Yabing Liu en Alan Mislove van Northeastern (Amerikaanse universiteit) hebben samen met Chloe Kliman-Silver van Brown (Amerikaanse universiteit) geprobeerd een globaal overzicht van hoe Twitter en tweeten veranderd is over de jaren samen te stellen.

 

1. Meerdere keren per dag tweeten werd steeds populairder tot begin 2012. Sinds die tijd neemt het aantal tweets per dag gestaag af.

2. In november 2009 introduceerde Twitter de automatische retweet. Vanaf januari 2010 steeg het aantal retweets snel terwijl het aantal tweets een kleine maar constant daling vertoont sinds januari 2011.

3. 55% van de twitteraars mentioned iemand in zijn/haar tweets. Hoewel de # hashtag irritant vaak aanwezig lijkt, blijkt dat slechts 10 tot 15% van de tweets hashtags bevat.

4. Vanaf januari 2010 is de macht van de desktop doorbroken. Meer dan 50% van de tweets wordt nu geplaatst via de mobiele telefoon, terwijl slechts 20% van de tweets via de desktop op Twitter terechtkomt.

5. Hoewel Twitter van Amerikaanse origine is, is op dit moment slechts 30% van haar gebruikers Amerikaans. Op een krappe tweede en derde plaats staan Azië en Europa.

6. Toch is Engels nog steeds de meest ‘gesproken’ taal op Twitter, met Spaans op de tweede plek, en verrassend Japans op de derde plek.

7. Het aantal inactieve en tijdelijke opgeheven accounts steeg explosief vanaf januari 2010, vlakte uit in 2011 maar is weer aan een sterke stijging begonnen sinds januari 2013.

8. Hoe langer mensen op Twitter zitten, hoe groter de kans dat hun tweets niet meer te zien zijn omdat ze hun account afschermen.

9. Twitteraars veranderen hun accountnaam niet zo vaak als je zou denken.

Hoewel het originele onderzoek gedetailleerd opgezet is, mis ik soms het waarom. Waarom twitteren mensen steeds minder? Waarom is het aantal inactieve accounts vanaf januari 2013 weer sterk aan het stijgen? Hoewel ik na 4 jaar Twitter zelf wel redenen kan verzinnen. En ik ben best wel nieuwsgierig naar hoe deze cijfers zich verhouden met Nederlandse statistieken. Ook daar is vast onderzoek naar gedaan. Misschien is dat dan weer voer voor een volgend blogbericht!

Bron: Research paper “The Tweets They are a-Changin’: Evolution of Twitter Users and Behavior” (PDF)

Leuk? Boeiend? Mooi? Vertel het je vrienden!
Be social!

Anja VG

Content professional at Tekstbureau Van Ginneken
Tekstschrijver, content professional en redacteur, gespecialiseerd in tekst & beeld en social media, met enthousiasme voor schrijven, beeldbewerking, verse muntthee uit eigen tuin met acaciahoning en een goed boek.
Be social!

Latest posts by Anja VG (see all)

Anja VG

Tekstschrijver, content professional en redacteur, gespecialiseerd in tekst & beeld en social media, met enthousiasme voor schrijven, beeldbewerking, verse muntthee uit eigen tuin met acaciahoning en een goed boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>